Creșterea unui copil este o adevărată provocare și nimeni nu are o formulă perfectă. Mulți părinți nu știu cum să se comporte cu cel mic, de frica de a nu fi prea duri sau mult prea permisivi.
Iată câteva moduri prin care să-ți faci copilul să te iubească fără să-l răsfeți
1. Joacă-te cu el
Oricâte jucării i-ai cumpăra, cea mai prețioasă joacă va fi cea pe care o aveți împreună. Amintește-ți cum a fost când erai și tu copil și adu înapoi acea latură ludică a ta. Joaca nu va fi benefică doar pentru cel mic, te va ajuta să te relaxezi și să-ți exersezi imaginația. Fie că faceți teatru de păpuși, jucați prinsa sau baba-oarba, timpul petrecut împreună vă va apropia și va crește enorm încrederea pe care o are în tine.
Alte recomandări de activități pot fi:
-
puzzle-uri cu imagini interesante, pot fi poze cu voi sau personaje din desene
-
vânătoarea de comori
-
de-a v-ați ascunselea
-
dansul
-
lego
-
telefonul fără fir
2. Respectă-le opinia
Copii apreciază foarte mult când le este ascultată și valorificată opinia. Fă-l să se simtă important și util, permite-i să te ajute la bucătărie sau cu alte treburi casnice. Nu trebuie să fie un efort real, ci doar o activitate care să-i ofere sentimentul că aduce o contribuție în casă. Dacă îți crești copilul în acest mod, el nu se va teme mai târziu să-și exprime părerea sau să-și susțină punctul de vedere. În plus, nu va ajunge să fie dependent de tine, ci va fi capabil să ia decizii raționale când situația i-o cere și să fie responsabil.
3. Răspunde-i la întrebări
Copilul tău te va aprecia mult mai mult în momentul în care ai răbdare cu el. Răspunde-i la întrebările pe care ți le pune, mai ales la cele cu „de ce?”. Curiozitatea este un atuu foarte important în viața și dezvoltarea acestuia. Încearcă să-i explici detaliat cât de des poți. Astfel, el își va dori să afle și mai multe și nu va trece mult până va începe să caute și să învețe pe cont propriu. Nu uita, în spatele unui elev cu rezultate excelente, stă o mare curiozitate și dorință de a învăța.
4. Depune interes în ce știi că îl interesează
Cea mică este înnebunită după Frozen? Vei deveni cel mai cool părinte în momentul în care îți cumperi un tricou cu Elsa. Băiatul tău iubește desenele cu Ben10? Spune-i că și ceasul tău are puteri. Discută cu cel mic despre interesele lui, ascultă-l și fii interesat de ce spune. Poate părea plictisitor sau obositor, mai ales după o zi de muncă, însă pentru prichindel v-a conta enorm.
5. Investește mai puțin în mofturi și mai mult în obiecte care să vă faciliteze viața amândurora
Probabil ești deja familiar cu situația în care niciodată nu aveți destule jucării. Însă, nu e de recomandat să-i cumperi întotdeauna tot ce își dorește copilului tău. Ei se plictisesc extrem de repede de lucruri și vor aprecia mult mai mult un cadou dacă e cumpărat ca recompensă sau cu bani pe care să-i strângeți împreună. Să-i oferi tot ce e mai bun nu înseamnă că nu îi poți spune „nu” din când în când, ci înseamnă că trebuie întotdeauna să investești în produse care să vă facă viața mai ușoară. De exemplu, folosește un scaun de masă pentru bebe colorat și confortabil, în care să se simtă foarte bine.
Așadar, o relație sănătoasă copil-părinte se construiește pe bază de respect, înțelegere și afecțiune, nu prin cadouri scumpe sau prin permisivitate excesivă.
Sursă foto:Shutterstock.com