Printre electrocasnicele care nu au o reputație foarte bună, din cauza consumului mare de energie, se numără uscătoarele de rufe. Totuși, popularitatea acestora crește constant, acest lucru datorându-se în principal faptului că, din lipsa spațiului și a vremii nefavorabile, tot mai mulți oameni recurg la această metodă rapidă și convenabilă de uscare a hainelor.
Uscarea rufelor în interiorul casei, pe perioada rece a anului și nu numai, aduce cu sine anumite probleme, de la cele de sănătate și până la apariția igrasiei din cauza umidității crescute. Prin urmare, dacă și tu te afli printre cei care nu mai au deloc spațiu în apartament sau vremea de afară lasă mult de dorit și nu ai nici o idee despre cum să-ți usuci hainele, alege un uscător de rufe, iar, în acest fel, problema va dispărea ca prin minune.
Există, însă, anumite aspecte și funcții de care trebuie să ții cont înainte de a achiziționa un anumit model, iar astfel vei știi că ai făcut cea mai bună alegere.
Iată ce trebuie neapărat să afli despre uscătoarele de rufe, înainte de a cumpăra:
Diferitele tipuri de uscătoare de rufe
Principiul de funcționare al acestor electrocasnice este unul destul de simplu: ele usucă rufele datorită aerului cald ce este suflat prin hainele umede. Mai exact, aerul cald absoarbe umezeala, iar cel rece tinde să îl degajeze. În acest fel, în aproximativ o oră, vei putea purta din nou hainele preferate.
Sunt disponibile trei tipuri de uscătoare de rufe:
Uscător de rufe cu aer evacuat
La acest uscător, aerul este aspirat din mediul exterior, apoi încălzit și introdus în tambur. Aerul umed este apoi transportat spre exterior, astfel că la acest model este necesară o conexiune în exterior. Dacă nu este posibil, se poate lăsa fără, preluând aerul necesar din interior. Totuși, nu este deloc eficient sau recomandat. Acest model este, în general, mai puțin predispus la reparații și este mai ieftin de achiziționat.
Uscător cu condensare
Aerul este răcit cu un condensator, la acest tip de uscător. Spre deosebire de uscătoarele cu aer evacuat, aceste modele consumă mai multă energie, dar căldura degajată poate încălzi și camera. Modelul este tehnic mai complex, iar acest lucru se reflectă în prețuri mai mari.
Uscător cu pompă de căldură
Este un model mai economic al uscătorului de rufe cu condensare, ce funcționează cu un ciclu de căldură închis. Este utilizat un agent frigorific special, ce este responsabil pentru încălzirea aerului cald.
Cele mai utile sfaturi pentru alegerea uscătorului de rufe
Atunci când alegi uscătorul de rufe, asigură-te că există mai mult de un program de uscare, pentru a avea garanția că se va atinge gradul de uscare dorit de fiecare dată.
Un alt aspect este alegerea unei clase de eficiență energetică cât mai bună, pentru a economisi pe termen lung. Căci, chiar dacă locuiești doar tu în apartament, vei avea nevoie să usuci rufele cel puțin o dată pe săptămână.
De îndată ce l-ai achiziționat, asigură-te că îl vei menține într-o stare cât mai bună, cu ajutorul câtorva sfaturi suplimentare:
-
Ține cont de întreținerea regulată a aparatului
-
Nu supraîncărca uscătorul
-
Curăță periodic filtrul pentru scame
-
Evită pe cât posibil uscarea excesivă a rufelor.
Uscătorul de rufe este din ce în ce mai dorit de către oameni, căci acesta rezolvă instant una dintre cele mai mari probleme casnice: uscarea hainelor. Dacă și tu te confrunți cu această situație, fie datorită lipsei spațiului, fie pentru că nu îți dorești să aștepți zile în șir în sezonul rece pentru a se usca rufele, ia în calcul această recomandare, ce îți va aduce numeroase avantaje.
Sursa foto: pixabay.com