La dezbaterea organizată de Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, mult hulitul premier Cîțu a avut curajul să spună un mare adevăr, ieri, în fatidicul 25 al lunii, ziua în care antreprenorii au termen de plată pentru impozite:
”Antreprenorii sunt eroii acestei economii, ei sunt cei care își asumă riscuri, cu banii proprii. De multe ori câștigă, de multe ori pierd. Au curajul să o ia de la capăt și continuă să susțină acest sector.”
Adică, să spunem lucrurilor pe șleau: ca să fie eroi pentru faptele din fișa postului pe care și l-au ales doctorii, polițiștii, jandarmii, pompierii, militarii și alte categorii bugetare, sunt unii, neștiuți, insignifianți, care susțin sau sunt obligați să susțină financiar mașinăria infernală a Statului.
Între timp, absurdul defilează în Piața Victoriei, unde eroii polițiștii, care vor mărire de salariu când țara e pe brânci, sunt săltați de jandarmi.
Dacă nu cumva împrăștie doar niște fumigene în spațiul public, Câțu pare o voce care zgârie timpanul fin al liderului PNL. Orban îl susține doar declarativ, în fapt demonstrând că practică aceleași mizerii politice, împărțind sinecuri cu bani de la stat oamenilor de partid, pentru a-și păstra cumva influența până la alegeri.
Premierul Florin Cîţu critică angajații din sectorul public, care protestează pentru că li s-au îngheţat salariile.
Comparația cu angajații din sectorul privat e justă. 1,4 milioane de angajaţi din sectorul privat au intrat în şomaj tehnic în 2020 şi nu au protestat, în timp ce sectorul bugetar şi-a primit integral salariile, sporurile nu au fost tăiate şi nimeni nu a fost dat afară.
Bugetarii par să trăiască într-o altă Românie, în care curge lapte și miere, o Românie în care bugetarii devin supracetățeni.
Postare facebook premier Câțu:
În 2020 România a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri şi am reuşit, aşa cum am promis, să evităm recesiunea tehnică.
1.4 milioane de români din sectorul privat au intrat în şomaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Aceştia au înţeles situaţia dificilă prin care trece economia globală.
Împreună am reuşit să avem cea mai mare creştere economica din UE, în trimestrul IV, şi astfel ne-am asigurat că romanii care au stat acasă au avut un loc de muncă la care să se întoarcă.
În sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8% (în unele sectoare cu 25%), în timp ce în restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost plătite la timp, sporurile (multe fară sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, în România reprezintă aproximativ 12% din PIB ( media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat în 4 ani de zile (perioada 2017-2020).
Anul acesta, toate estimările arată că, în sectorul privat, salariile rămân în majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem încă în perioadă de criză.
La începutul anului am luat decizia de a menţine şi veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020.
Nu mai putem continua aşa. Este nevoie de reformă!
Reformă în tot aparatul public şi în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi).
Vreau să ţineţi minte acest număr. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investiţiile bugetate în acest an. Asta au făcut socialiştii din economia României în ultimii 30 de ani. Au falimentat companiile de stat şi au acumulat pierderi.
Sper că acum este clar de ce este nevoie de REFORMĂ din temelii pentru a putea face INVESTIŢII!
Ajunge! Aşa nu se mai poate!