153
Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 9 mai 2021, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015.
Portul popular românesc se constituie unitar în spațiul carpato-danubiano-pontic și se scrie ca o coordonată importantă în tabloul general al unității culturale a românilor de pretutindeni
Costumul popular de pe tot cuprinsul ţării se caracterizează prin folosirea cu preponderenţă a culorii albe, ca fond, fiind confecţionat din in, cânepă sau bumbac şi prezentând motive caracteristice, în forme geometrice sau de inspiraţie agrară. Dintre simbolurile cusute sau ţesute pe pânză, se remarcă soarele şi stelele, Pământul şi Cerul, multe flori, un loc aparte ocupându-l simbolul crucii ornat şi stilizat în foarte multe forme, dar şi al altor simboluri religioase, precum: peştele, crucea bizantină, scara vieţii, viţa-de-vie, spicul de grâu, strugurele, păunul etc.
Amintim că în 12 mai 2019, la Mioveni, în jur de 3000 de oameni au sărbătorit Ziua Națională a Portului Tradițional Românesc îmbrăcând straie populare.