Universitatea Pitești a fost astăzi gazda evenimentului „România de la Regat, la Republică în UE”. Semnficațiile zilelor de 9 și 10 mai, Ziua Europei și Ziua Regalității, au fost celebrate în această întâlnire din aula universității piteștene, la care au participat ca invitați de onoare Excelența Sa, Principele Nicolae, nepotul MS Regele Mihai al României și ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. ÎPS Calinic a săvârșit și o slujbă în Paraclisul UPIT.
La evenimentul al cărui amfitrion a fost rectorul Dumitru Chirleșan au fost prezenți membrii conducerii Universității Pitești și invitați din rândul autorităților locale și regionale.
Îmbrăcat într-o ie tradițională, despre care a spus că o are din Argeș, de la mănăstirea Văleni, Principele Nicolae a făcut o paralelă între ia populară și istoria, cultura și tradiția poporului român.
”De fiecare dată când o pun pe mine mă gândesc la același lucru. Gândul meu este la poporul român. Fiecare simbol așa cum este cusut reprezintă ceva din cultura noastră: o regiune, poate chiar un sat. Poate reprezintă pentru noi, cei din ziua de astăzi, bunicii, străbunici. Ia este o parte din istorie, cultură și tradiție, care va fi prezentă cu noi întotdeauna și va fi legată întotdeauna de toate evenimentele care au avut loc în istoria noastră modernă”
Principele a vorbit despre importanța istorică a zilei de 10 mai
”Sărbătorim trei evenimente mari (n.r. începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării), dar cred că cel mai mare eveniment pentru noi n-a fost când a venit regele Carol I, nici când România a fost proclamată Regat. Pentru mine este important anul 1877, când am luat înapoi independența noastră. Și atunci, pentru mine, ia, cu adevărat, a devenit simbolul României. Oriunde mergem în lume, ia reprezintă ce am luat înapoi și ce este România în ziua de astăzi. Nu neapărat sărbătorim ce au făcut regele Carol I sau regina Maria cu Ferdinand sau Carol al II-lea sau bunicul meu, regele Mihai. Noi sărbătorim tot ce am reușit în primul rând ca un popor…”
Rectorul UPIT a legat istoria și spiritul național de intrarea României în Uniunea Europeană, ca început al drumului pe calea normalității, benefic atât pentru Uniune, cât și pentru România. Universitatea din Pitești este prima din România care a deschis un Departament de Integrare Europeană, încă din anul 2001, când ideea de integrare europeană nu era foarte clară. UPIT a înțeles că România se poate dezvolta doar în și prin intermediul UE și a intrat cu curaj în sarcina dificilă de a juca jocul european. Între timp UPIT și-a extins relațiile și contactele academice în Europa și în toată lumea.
”La ora actuală pot spune cu mândrie că doar pinguinii din Antarctica nu știu despre Universitatea din Pitești. În Australia, Japonia, China, SUA, Canada, Africa veți găsi oameni care știu despre Universitatea Pitești. Aș zice că, poate, suntem mai bine văzuți afară, decât în țară. (…) Ne menținem în rândul universităților de elită ale României. Evenimentul de astăzi și-a dorit să completeze paleta universului academic argeșeam, dându-i o notă specifică, în acest caz, regalitate și europenism. (…) Pentru că istoria are talentul nebun de a ne judeca la intervale mai mari de timp…” a mai spus rectorul Dumitru Chirleșan
Corina Georgescu prorector al Universității Pitești, profesor de Relații Internaționale, prezentată de Dumitru Chirleșan ca ”Ministrul de Externe al Universității” a vorbit despre valorile europene și despre faptul că România este parte a UE și prin eforturile Casei Regale a României, așa încât îngemănarea semnificațiilor Zilei Regalității cu Ziua Europei în evenimentul UPIT nu este întâmplătoare.
Dintre invitați au vorbit Adrian Bughiu – vicepreședinte CJ, Emilia Mateescu – prefect de Argeș, Prof. Elena Liliana Murguleț – inspector școlar general, Lt-col Dănuț Cruceanu – comandantul al Şcolii Militare „Basarab I”.
Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a transmis un mesaj prin intermediul consilierului de comunicare, Cristina Munteanu.
ÎPS Calinic a încheiat seria alocuțiunilor, cu un mesaj cald de încredere în potențialul poporului român, care a dovedit în istorie, prin marile personalități politice și culturale, că își merită locul în Europa.
Poate pentru a da încă o replică Arhiepiscopului Tomisului, care a afirmat recent că femeia nu poate avea roluri importante în biserică, ÎPS Calinic a ținut să facă referire la rolul important al femeii în istoria României.
”La baza autonomiei și independenței României a stat Dumnezeu și femeia. Dacă luăm istoria femeilor celebre ale românilor din toate timpurile iese cea mai frumoasă carte din lume. Ce a însemnat mama Goleștilor? Soția lui Brătianu? (…) Eu mă gândesc întotdeauna la aceste sfinte femei. Ele au salvat țara, istoria, neamul românesc. Ce avem, datorăm lui Dumnezeu și mamelor noastre”
Nu știm dacă pentru a întări aceste spuse, ÎPS Calinic s-a arătat foarte impresionat de prefectul Emilia Mateescu, care a spus că regele Carol I s-a mântuit, a obținut viața veșnică, prin cultură.
În încheiere s-a ascultat Imnul Academic, după care invitații au ciocnit un pahar de șampanie, sub imperiul observațiilor ÎPS Calinic, care a catalogat evenimentul ca o nuntă a spiritului, a ideilor și a cuvintelor binecuvântate.