Armata rusă a ocupat centrala nucleară de la Cernobîl încă din prima zi a invaziei și ține în captivitate personalul care deservește centrala. În zonă încă se dau lupte.
O veste îngrijorătoare a venit astăzi și provoacă fiori, inclusiv în România
Centrala nucleară de la Cernobîl nu mai funcționează de la data accidentului din 1986 și este alimentată pe liniile curente de energie electrică. Sunt 20 000 de bare de uraniu scufundate sub apă, ce trebuie răcite permanent. Un fir de înaltă tensiune a fost avariat în luptele dintre armatele Rusiei și Ucrainei. Și sistemul de monitorizare care transmitea date spre agenția de monitorizare a radioactivității din Viena s-a întrerupt.
Centrala are nevoie de electricitate pentru ca pompele care aduc apa rece la combustibilul nuclear să funcționeze.
Din ultimele informații rezultă că generatoarele de curent au intrat în funcțiune pentru a alimenta pompele, dar s-a comunicat că există combustibil pentru 48 de ore. Ucraina a făcut apel la încetarea focului pentru ca liniile de alimentare cu electricitate să fie refăcute.
Președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare, Șerban Valeca, a explicat la Digi24 cum se trebuie înțeleasă această situație:
”Am văzut știrea dată de Ministrul de Externe al Ucrainei și am vorbit imediat la Agenția de la Viena. Toate centralele din lume au trei linii de alimentare cu energie electrică o linie aeriană sau îngropată de forță, generatoare de curent electric și un sistem de acumulatori, tocmai pentru ca pompele să fie alimentate și apa să răcească combustibilul nuclear. În acest caz se pare că au pornit generatoarele și că ar avea combustibil pentru 48 de ore. Aceste generatoare funcționează câtă vreme au motorină, deci dacă se aduce motorină vor funcționa câte zile va fi nevoie.
Riscul ar fi, în situația în care combustibilul nuclear nu ar mai fi răcit, căldura remanentă poate umfla pastilele, vor crăpa tecile lor și s-ar împrăștia substanțe radioactive în atmosferă.Dar, având în vedere timpul care a trecut (de la accident n.r.) nu știu câtă căldură remanentă ar mai fi astfel încât să crape tecile. Monitorizarea radiației se făcea continuu, iar acum, singurul lucru pe care îl pot confirma este că aceasta s-a întrerupt. Se discută despre schimbarea personalului de la Cernobîl care lucrează de 13 zile. De când a fost atacată centrala, personalul este același și trebuie să fie obosit”.
Șerban Valeca a transmis un mesaj la calm afirmând că ”Nici cei de la armată nu sunt nebuni, să nu lase alimentarea cu motorină a generatoarelor”
AIEA: ”Noua evoluție încarcă siguranța centralei”. Pentru moment Agenția nu vede niciun impact major
Expert: Instalația de răcire este proiectată astfel încât temperatura apei din bazin să ajungă la maximum 50 de grade după două luni. Temperatuta obișnuită în bazinul de răcire este 20 de grade Celsius. Atât timp cât există apă în bazin, răcirea se poate face și pe cale naturală.