S-a dat startul programului de bugetare participativă, la Pitești. Prima tentativă a fost în urmă cu doi ani, la inițiativa lui Sorin Apostoliceanu, doar că… administrația a ales să nu o pună în practică. De data aceasta, lucrurile par să fi intrat pe un făgaș normal, deși suma este una… cât să nu spui că nu ai bugetat ceva. Consilierul liberal Răzvan Șerbănoiu atenționează piteștenii că propunerile trebuie să fie în limita a 400.000 de lei, inclusiv TVA (în jur de 80.000 de euro).
,,Mă bucur că sunt unul dintre cei care am creat platforma de dialog între administrație și cetățeni – Pitești, orașul meu! Acolo am avut și primul sondaj de acest fel. S-a votat și proiectul care, din păcate, nu s-a finalizat, dar nu voi intra în detalii cine și de ce nu a vrut să facă. 80.000 de euro, suma pe care o avem la dispoziție anul acesta, este una destul de mică. Lumea trebuie să înțeleagă că trebuie propuse proiecte care să se încadreze în această sumă de bani: se poate amenaja un părculeț, se poate digitaliza o școală sau monta panouri fotovoltaice. Fac această precizare pentru că am văzut că unii vin cu idei precum… pod peste Argeș, spital sau alte investiții de infrastructură mare…” a declarat consilierul liberal Răzvan Șerbănoiu.
Președintele PNL Pitești, Mihai Coteț, a adăugat că ,,doar cetățenii vor hotărî proiectul ce va fi pus în practică” și că ,,sperăm ca la anul să reușim să majorăm această sumă, pentru că vrem să avem o implicare civică mult mai mare din partea cetățenilor”.
Bugetul participativ, ghid de utilizare
În următoarele 30 de zile, piteștenii pot propune proiecte pentru dezvoltarea orașului, în cadrul programului de bugetare participativă, înregistrându-se pe platforma https://eportal.primariapitesti.ro.
Propunerile de proiecte pentru Pitești pot fi depuse până pe 15 aprilie 2022 și trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii:
-Infrastructură: străzi, alei, locuri de parcare, trotuare, zone pietonale;
-Parcuri, spații verzi și locuri de joacă;
-Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației;
-Amenajare spații publice (mobilier stradal, iluminat public etc);
-Infrastructură educațională și socială;
-Smart City.
Valoarea bugetului estimativ propus, în cadrul procesului de bugetare participativă, pentru proiectele selecționate este de 400.000 lei, inclusiv TVA.
Calendarul programului de bugetare participativă:
1) Depunerea proiectelor: 14 martie – 15 aprilie;
2) Analizarea și validarea proiectelor: 18 aprilie -13 mai;
3) Data publicării proiectelor eligibile și respinse: 16 – 28 mai;
4) Votarea proiectelor: 28 mai – 25 iunie;
5) Afișarea proiectelor câștigătoare: 27 iunie – 8 iulie;
6) Perioada de implementare a proiectului/proiectelor câștigătoare va fi începând cu anul bugetar 2022.
Bugetarea participativă creează cadrul unei relații de parteneriat între administrația publică locală și cetățeni în vederea implicării acestora în mod activ, prin idei, sugestii, propuneri, la îmbunătățirea calității vieții la nivelul comunității locale. Cetățenii sunt încurajați să se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritățile de investiții de interes local, prin stabilirea modalității de cheltuire a unei părți din bugetul local.
Detalii în regulamentul de participare: https://www.primariapitesti.ro/…/10_PH_bugetare…
1 comentariu
Cum asa? Adica n-am voie sa propun sa le mai dam fotbalistilor de la FC Arges cateva prime ca aia de 350.000 de euro pe care le-a dat-o primarul? Ce sa propun de 80.000 de euro? Ca de banii astia abia mai luam o usa sau doua pentru WC-ul ala de de juma de milion… Ar ajunge, poate si pentru vreo inca 10-15 sensuri unice instituite haotic, ca de obicei, ca sa damblageasca de tot Pitestiul… Pentru ceva serios, ma cam indoiesc… (aaaa, ia vedeti, nu mai are primaria de cumparat pentru angajati niste calculatoare, macar de vreo 100.000 de euro, acolo, cum fac ei cand se „modernizeaza” in fiecare mandat ca sa ne prelungeasca timpii de asteptare pe la ghisee?)