Drumul intr-o cariera muzicala va fi mereu plin de obstacole, mai ales la inceput, printre dificultatile cu care cu care cei mai multi muzicieni se confrunta fiind lipsa spatiului de lucru si a echipamentelor.
Productia muzicala, indiferent de genul muzical, necesita foarte mult timp, atentie si concentrare, dar si inspiratie creatoare. Amenajandu-ti un studio de inregistrari acasa, vei putea sa-ti organizezi programul asa cum doresti si sa lucrezi ori de cate ori te loveste inspiratia. Vei fi doar tu si muzica in spatiul tau intim!
Sa nu uitam totusi ca majoritatea marilor artisti din lume au inceput cu un studio improvizat acasa, multe hituri internationale fiind create asa. Desi pare complicat sa-ti amenajezi studioul in apartament, lucrurile sunt mai simple decat ti-ai imaginat. Ai nevoie doar de cateva echipamente esentiale pentru a face acest lucru.
Poate ca problema banilor te pune in dificultate insa exista cateva solutii. Poti opta pentru un credit online nebancar pentru a-ti finanta planul de amenajare. Pana la urma, este o investitie in calitatea muzicii tale!
Echipamente de baza pentru un studio de inregistrari acasa
- Calculatorul
Softurile de muzica iti vor ocupa foarte mult spatiu in calculator, ceea ce il va face sa functioneze mai greu si cu intreruperi. Fie ca optezi pentru un calculator sau un laptop, vei avea nevoie de unul cu memorie interna si viteza de procesare mari.
Desigur, un astfel de echipament are si un pret pe masura insa este esential pentru un studio bine echipat. Vei vedea investitia in calitatea muzicii tale.
- Interfata audio / placa de sunet
Interfata audio este hardware-ul care te va ajuta sa iti conectezi computerul cu restul echipamentelor tale audio. Ea trebuie aleasa in functie de sistemul de operare al computerului si software-ul folosit.
Cele mai utilizate sunt:
- Interfata M-Audio AIR 192, compatibila cu sistem OS X 10.8 pentru Mac si Windows 7 pentru PC.
- Focusrite Scarlett 2i2, cea mai populara interfata audio din lume, pentru macOS 10.12, Windows 7, dar si pentru iPadOS
- Microfoane
Pentru inceput, vei avea nevoie de unul sau doua microfoane. Microfoanele condenser cardioide sunt cele mai potrivite pentru studio. Acestea preiau sunetul vocii din fata, capteaza doar tonul vorbitorului si estompeaza celelalte zgomote de fundal. Un microfon performant si la un pret accesibil este microfonul Audio-Technica AT2020.
De asemenea, este nevoie si de un filtru pop. Acesta are rolul de a atenua sunetele explozive, deranjante din inregistrare, fara a pierde frecventele inalte. Printre cele mai bune se numara: Rycote Invision Universal Popfilter, Omnitronic DSH-135 si Superlux MA91.
- Casti profesionale
Castile sunt un factor extrem de important in parcursul tau ca muzician, iar alegerea celor potrivite pentru tine trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii:
- Calitate inalta de redare a sunetului;
- Izolare fonica buna;
- Confort ridicat.
Pentru un studio de inregistrari, cea mai buna optiune este utilizarea unor casti inchise care acopera complet urechile si izoleza perfect muzica produsa de tine.
Castile inchise sunt complet etansate si nu permit intrarea sunetelor exterioare, astfel ca nu vei fi perturbat de zgomote din exterior. Insa, chiar si cele mai confortabile casti iti vor crea un disconfort dupa cateva ore de utilizare. Modelul ATH-M30X al celor de la Audio-Technica este printre cele mai cautate si apreciate modele de casti.
- Monitoare de studio
Monitoarele de studio reprezinta un standard absolut necesar in toate studiourile, fie ca vorbim de cele de acasa sau cele profesionale. Aceasta sunt concepute sa livreze un sunet precis si puternic, cu un raspuns de frecventa plana si distorsionare scazuta.
Pentru inceput, poti opta pentru monitoare cu puterea de 20 – 40W care se vand in perechi, avand un monitor activ, cu amplificator incorporat, si unul pasiv, conectat la cel activ. Monitoarele de la Pioneer au o calitate excelenta a sunetului si sunt accesibile la pret.
Studiourile profesioniste sunt dotate cu doua monitoare active identice insa acestea se vand separat, cate unul, si au costuri pe masura. In acest sens, boxa monitor M-Audio BX5-D3 te va ajuta sa auzi totul pana la cel mai mic detaliu.
Dupa cum vezi, ai nevoie de cateva echipamente importante pentru a-ti amenaja un studio acasa. Posibil sa te simti depasit financiar de costurile acestei investitii, dar poti cauta solutii. Una dintre ele este un credit nebancar.
La Provident poti solicita credite nebancare ifn, fara garanti si garantii, cu rate fixe lunare, pentru a-ti sustine pasiunea. Investind in studioul tau vei avea o fundatie solida de la care sa pornesti. Du-ti cariera muzicala la urmatorul nivel!