Curtea Constituțională – acea instituție formată din magistrați numiți politic – a luat o nouă decizie scandaloasă care favorizează plagiatorii de doctorate, bună parte dintre ei oameni politici. CCR a decis, cu majoritate de voturi, că Ministerul Educației poate lua măsura retragerii unui titlu de doctor doar dacă titlul de doctor nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice. Cu alte cuvinte, dacă furi un televizor, poți fi pedepsit doar dacă nu ai apucat să-l bagi în priză. În schimb, dacă l-ai băgat în priză și ai apucat să vezi o telenovelă, al tău este!
Jurnalista Emilia Șercan, cea care a făcut publice multe lucrări de doctorat ale politicienilor, susține că decizia echivalează cu o amnistiere în masă a tuturor plagiatorilor.
,,S-a terminat cu integritatea academică în țara asta. Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat.” a declarat Emilia Șercan.
Argumentele CCR
Decizia CCR se întemeiază pe o prevedere din Legea Contenciosului Administrativ (legea 554/2004) care spune că o instituție care emite un act administrativ (în cazul acesta, Ministerul Educației emite ordinul prin care conferă calitatea de doctor) nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte. Astfel, singurul mod în care un doctorat plagiat poate fi retras este în urma unei decizii definitive în justiție.
Prevederile Art. 1, alin. 6 din Legea Contenciosului administrativ:
(6) Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. În cazul admiterii acțiunii, instanța se pronunță, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, și asupra validității actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum și asupra efectelor juridice produse de acestea. Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului.
Art. 170 al Legii prevede:
(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
- a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;
- b) retragerea titlului de doctor;
- c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.
Emilia Șercan: ,,Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!”
Ziarista Emilia Șercan face… traducerea acestei decizii care salvează la pachet toți plagiatorii:
,,Și acum să vă traduc decizia: un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!
Totuși, această decizie, care încă nu este motivată, este una lipsită nu numai de logică, dar și de fundament juridic. Să explic de ce:
- Titlul de doctor este emis doar de ministrul Educației. Comisia de susținere a unei teze de doctorat propune acordarea titlului, iar CNATDCU validează sau invalidează decizia comisiei de susținere, adică propunerea.
- CCR spune în comunicatul de presă așa: „dispozițiile art.170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Un titlul de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?
- Cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc.?
În fine, concluzia e simplă: pohta ce-a pohtit fostul triplu academician, rămas doar dublu academician Sorin Cîmpeanu s-a materializat cu mâna CCR. De acum înainte nu se vor mai putea retrage titluri de doctor pentru plagiat de niciun organism științific, nici măcar de universitatea care l-a acordat.
Singura varianta în care se va putea spune că o teză e plagiată va fi prin anchete de presă – acest drept nu ni-l veți putea lua, domnilor protectori de impostori și plagiatori! Doar că anchetele de presă nu vor mai avea niciun efect juridic de acum înainte. Nimeni nu va mai plăti nici măcar cu titlul de doctor impostură în țara asta.”
Valeriu Nicolae: Ne apucăm de lista doctoranzilor și conducătorii lor de doctorate din 1995 încoace!
Și totuși, plagiatorii de doctorate n-ar trebui să răsufle ușurați. ONG-istul Nicolae Valeriu, cel care coordonează proiectul ,,Integritate pe bune” – adică face treaba pe care ar trebui s-o facă Agenția Națională de Integritate – a anunțat că urmează să se ocupe de un lot consistent de doctorate și că se pregătește și de acțiuni în justiție.
,,Am reușit să scoatem de la UNAp toată lista cea minunată de doctoranzi și conducătorii lor de doctorate din 1995 încoace și ne apucăm de toate, toate bombele similare de prin București, Galați, Constanța, Petroșani, Târgoviște, Craiova… (…) Eu zic să ne apucăm să strângem bani de avocați că o să fie mare nevoie. Sau dacă sunteți avocat/ă și vreți să ajutați, dați de știre. La fel și dacă vreți să veniți pe grupul nostru de cercetare a impostorilor ăștia.” a transmis Valeriu Nicolae.