În perioada 24-30 iulie s-a disputat la Lodz, Polonia, Campionatul European Universitar.
În competiția feminină au participat 7 echipe și s-a jucat în sistem de fiecare cu fiecare.
Universitatea din Pitești a pornit în forță competiția cu o victorie în fața gazdelor de la Lodz University of Technology cu scorul de 77-54. Meciul următor a fost singura sincopă a fetelor lui Leonard Fleancu și Florin Cojanu împotriva cehoaicelor de la Charles University, scor 41-44.
Meciurile următoare au însemnat victorii pe linie, 83-56 împotriva portughezelor de la Aveiro,74-60 împotriva unguroaicelor de la Gyor, 80-69 împotriva franțuzoaicelor de la Lyon și 54-44 în meciul decisiv împotriva ucrainencelor de la Vasyl Stefanyk University.
Jucătoarele care s-au evidențiat în mod special au fost Alina Podar cu 106 puncte marcate în 6 meciuri, rezultând o medie de 17,7 puncte pe meci, fiind cea mai bună marcatoare din întreaga competiție. Pe locul secund în acest clasament se află Dora Ardelean cu 95 puncte marcate în tot atâtea meciuri jucate cu o medie de 15,8 puncte marcate pe meci.
Stafful tehnic este compus din – Leonard Fleancu și Florin Cojanu (antrenori) și Ionuț Pița respectiv Remus Stoica (kinetoterapeuți).
Componența echipei
- Alina Podar
- Dora Ardelean
- Ioana Ghizilă
- Alexandra Ghiță
- Ștefania Cătinean
- Ioana Bota
- Evelina Petrof
- Ecaterina Armanu
Piteștencele nu s-au putut baza pe întreg efectivul, Carla Popescu accidentându-se în meciul contra reprezentantei Cehiei și Teodora Neagu, accidentată în competiția de 3×3.
Bitpress a luat reacții la cald după meciul decisiv împotriva ucrainencelor și a stat de vorbă cu cea mai bună marcatoare a competiției, Alina Podar și cu antrenorii Leonard Fleancu și Florin Cojanu. Întrebați cum a fost turneul, care a fost nivelul acestuia și ce înseamnă această medalie pentru ei, aceștia au răspuns:
Florin Cojanu:
„Parcursul a debutat cu o victorie muncită împotriva gazdelor urmată de o sincopa în meciul cu reprezentanta Cehiei și apoi un parcurs fără greșeală, marcat de un joc colectiv care a crescut de la meci la meci. Turneul a fost dificil prin prisma echipelor campioane din țări cu un baschet dezvoltat: Franța, Cehia, Polonia, Ucraina, Portugalia sau Ungaria. Medalia de aur reprezintă un cumul de factori care s-au acumulat în cei 10 ani de când am început să participăm constant la campionatele universitare naționale. Printre aceștia putem enumera o serie de facilități de studiu pentru studenții de performanță, o selecție pe posturi a fetelor care formează echipa, un suport de pregătire, refacere și recuperare la nivel de performanță.”
Leonard Fleancu:
” Nivelul a fost mult mai ridicat față de anii precedenți. Am început bine turneul cu o victorie împotriva gazdelor după care am făcut un pas greșit împotriva cehoaicelor ce ne putea costa medalia. Am reușit să ne montăm și am învins principalele noastre contra candidate jucând la adevărata noastră valoare. Această medalie încununează toate eforturile depuse în toți acești ani de când suntem în prima scenă baschetbalistică universitară. Mă declar mulțumit această perioadă petrecută în Polonia, ne-am atins scopul cu acestă medalie de aur.”
Alina Podar:
„Am avut parte de un turneu solicitant . Nu este usor să joci 6 meciuri în 6 zile. Echipele cu care am jucat au fost foarte competitive și fizice, lucru care cred ca ne-a ajutat și pe noi să vedem care ne este nivelul și cât mai avem de muncit individual și colectiv. Sunt mulțumită de ceea ce am realizat ca și echipa! Acest aur este răsplata muncii noastre pe care am depus-o de când suntem aici. Pentru această medalie am venit și sunt fericită că am reușit să ne îndeplinim scopul.”