Prin noul program propus de Guvernul României, se alocă 260 de milioane de euro din PNRR și bugetul de stat pentru instalarea în localitățile din România a aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate.
Primăriile pot accesa aceste fonduri nerambursabile, iar numărul de eco-insule pe care le pot instala depinde de numărul de locuitori comunei sau orașului.
În Ghidul de accesare a fondurilor europene – Componenta C3, se arată că o insulă ecologică este formată dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor:
„Insulele ecologice din oferta Best Tools pot fi subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj), supraterane (care nu necesită construcții și montaj) sau semiîngropate, explică dl Florin Vulpe, expertul Best Tools Company în managementul deșeurilor. Ele au acces digitalizat prin carduri, care le protejează împotriva vandalismului și accesului neautorizat”.
Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) pot opta pentru fiecare tip de insulă ecologică digitalizată sau pentru o combinație a acestora, însă trebuie să se încadreze în numărul total de insule permis. Astfel, în cazul UAT sub 20.000 de locuitori pot fi solicitate fonduri pentru un număr de maxim 25 de eco-insule digitalizate. Pentru UAT cu până la 50.000 de locuitori numărul maxim de eco-insule digitalizate este 50, iar pentru cele cu până la 100.000 de locuitori pot fi cerute fonduri pentru maxim 100 eco-insule digitalizate. Pentru orașele cu până la 200.000 de locuitori pot fi atrase fonduri pentru construcția a cel mult 200 de eco-insule digitalizate, respectiv 300 de eco-insule în cazul localităților cu mai mult de 200.000 de locuitori.
Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar valoarea este de 14.550 euro/eco-insulă, fără a fi incluse lucrările de construcții-montaj necesare.
Preocupată de dezvoltarea conceptului de „Oraş Inteligent” (Smart City), Best Tools Company asigură consultanța, training-ul și service-ul la nivel național pentru eco-insulele instalate. Compania a instalat platformele subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor în orașe precum Alba Iulia, Baia Mare, București, Cernavodă, Cluj-Napoca, Florești, Luduș, Turda, Tășnad, Zalău etc.