Mioveniul a devenit de mai mulți ani un punct de reper pentru practicarea sportului național românesc, oina.
Pornit din școlile argeșene, jocul de oină a găsit casă bună la Școala Gimnazială George Topîrceanu, unde prof. Filofteia Dumitru a creat o efervescență admirabilă în jurul acestui sport prea puțin cunoscut, din păcate, chiar și de români. Clubul sportiv local CS Dacia Mioveni a dus mai departe oina, spre campionatele naționale, reușind să câștige titluri la toate categoriile de vârstă.
Astăzi, la Școala George Topîrceanu peste 150 de copii din Argeș pasionați de oină s-au reunit pentru concursul-proiect educațional, ”OINA – Obicei Îndepărtat Naște Ambiții”, o inițiativă a cadrelor didactice din școală, în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu” Mioveni, Liceul Teoretic ,,Iulia Zamfirescu” Mioveni, Școala Gimnazială I.C.Lăzărescu Țițești, Școala Generală – Băjești, Școala Gimnazială ,,Alexandru Davila” Pitești, Școala Gimnazială Băiculești, Școala Gimnazială Vrănești și Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” Pitești, CS Dacia Mioveni 2012, Centrul Cultural Mioveni, Federația Română de Oină și cu sprijinul Asociației de Părinți a Școlii George Topîrceanu Mioveni.
Evenimentul a avut trei secțiuni:
Secțiunea I – Concurs de colaje
– Jocul de oină în județul Argeș (clasele pregătitoare – II)
– Oina în toate ținuturile României (clasele III-IV)
Secțiunea II – Cupa Mioveni – O.I.N.A. – Obicei. Îndepărtat. Naște. Ambiții. – participare directă
Secțiunea III – Simpozion județean cu temele ,,Oina în România” și ,,Sporturi naționale în alte țări”
La Simpozion a participat online și Președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre.
Secvențe video – Declarații organizatori
La eveniment au venit și doi voluntari din București, Victor Popa și Oliver Ioniță (fost elev al Școlii George Topîrceanu), pasionați de oină, care își doresc să popularizeze practicarea sportului național românesc și în capitală.
Obiectivele urmărite prin acest proiect educativ sunt:
- educarea capacităţii de a promova sportul național românesc;
- stabilirea unor relații de colaborare și schimb informațional pe baza liantului – oină;
- stimularea copiilor pentru a desfăşura activităţi cu caracter sportiv;
- promovarea simbolurilor naționale și identificarea altor sporturi naționale.
- formarea și dezvoltarea abilităților practice, dezvoltarea imaginației și a spiritului creativ, cultivarea simțului estetic;
- aplicarea tehnicilor specifice artelor și abilităților plastice în realizarea unor compoziții care să respecte tema concursului (corelarea între obiectivul turistic și jocul de oină);
- dezvoltarea libertății de exprimare plastică;