De ceva vreme, prin intermediul conferințelor de presă și a informărilor către cetățeni, primarul Piteștiului Cristian Gentea promovează o adevărată campanie de dezinformare. Asta ca să nu spunem, de-a dreptul, că minte fără niciun fel de reținere. Vă reamintim că primarul PSD a fost artizanul unei… răzgândiri colective de Cartea recordurilor, răzgândire care ar putea avea efecte dramatice asupra Pădurii Trivale. La un pas de a fi declarată arie protejată, primarul și-a… întors din drum toți consilierii PSD, plus alți acoliți tradiționali. Pretextând că acum vrea și pădure-parc, edilul a aruncat la gunoi munca din ultimii 13 ani a 13 instituții și două ONG-uri. Considerând că toți au fost niște proști, Gentea a scos din joben pădurea parc, declarând că arie protejată ar fi o adevărată nenorocire pentru piteșteni. Cu alte cuvinte, și el, și colegii săi de partid, au votat și au girat o nenorocire în ultimii 13 ani.
Prima minciună: piteștenii nu mai pot intra în pădurea lor!
Prima minciună imensă transmisă piteștenilor a fost aceea că, dacă pădurea Trivale va fi declarată arie protejată, atunci nu se va mai intra în pădure. ,,O vom privi din afara ei”, spune Gentea în conferință de presă. Iar cine va intra în pădure, va fi amendat, transmite prin pliante, pe care le-a împărțit prin tot Piteștiul cu ajutorul angajaților primăriei.
Minciuna primarului a fost demontată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent astăzi în Pitești ca să admire cartierele de vile crescute în Trivale sub atenta observație a administrației PSD.
,,Cu siguranță nu putem discuta într-o pădure urbană sau în Pădurea Trivale de astfel de restricții. Din acest punct de vedere, în calitate de ministru al Mediului, aș spune, mai curând, că n-ar trebui să ne îngrijorăm de eventualitatea interzicerii accesului cetățenilor într-o pădure o dată devenită arie naturală protejată sau orice alt tip de pădure. Fără îndoială piteștenii vor putea intra, și dacă va fi arie naturală protejată, cu atât mai mult cu cât planul de management al unei arii naturale protejate este aprobat prin Ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și nu-mi imaginez ce ministru al Mediului ar putea aproba un plan de management în care, și dacă ar propune acest lucru administratorul ariei protejate, ar putea să și producă efecte juridice.” a declarat ministrul Mediului.
A doua minciună: aria protejată ne protejază și de centura de vest a Piteștiului
O altă minciună lansată de conducerea Primăriei Pitești este că, dacă Pădurea Trivale va deveni arie protejată, atunci ne vom lua adio de la centura de vest a Piteștiului. Ca și cum până acum asta i-a oprit să facă centura, aria protejată pe care n-am avut-o de 30 de ani!
Ministrul Mediului a demontat și această minciună cu un exemplu cât se poate de aplicat.
,,Am să vă dau un exemplu de la Bacău, din județul de unde sunt eu și unde varianta ocolitoare Bacău, finanțată din fonduri europene, în anul 2019 și în anul 2020 a făcut obiectul unor discuții în legătură cu Comisia Europeană, pentru că a reclamat Comisia, la acea vreme, că o parte din A7, trecând prin mijlocul unei arii naturale protejate, ar putea să afecteze, în vreun fel, acea zonă. Nu a fost absolut nicio problemă, centura este, astăzi, în folosință. Centura a fost finanțată din bani europeni.” a mai declarat ministrul Mediului
Mihai Coteț dezvăluie miza răzgândirii colective
Și totuși, care este miza pentru care primarul s-a sucit fix când urma ca Pădurea Trivale să fie apărată de statutul de arie protejată? Consilierul local Mihai Coteț vine cu o explicație cât se poate de pertinentă.
,, Avem aici draftul Hotărârii de Guvern. Urma să fie supus votului. După 13 ani de muncă, acum aveam Pădurea Trivale arie protejată. Ce înseamnă asta? În Pădurea Trivale nu s-ar mai fi defrișat și nu s-ar mai fi construit niciodată. Nimeni nu ar mai fi avut interesul să ceară, prin retrocedare, teren în pădure pentru că nu ar mai fi avut voie să facă absolut nimic în aceasta. Ar fi primit o redevență anuală modică și atât. Piteștenii ar fi avut pădurea întreagă, s-ar fi putut plimba la pas sau cu bicicleta, flora și fauna ar fi primit respectul și ocrotirea care li se cuvin. Este o mizerie dezinformarea potrivit căreia piteștenilor li s-ar fi interzis accesul în pădure sau că ar fi fost amendați. E impardonabil să minți în numele unei instituții pe care o umpli, astfel, de ridicol și o golești de credibilitate și respect.
Ce au făcut primarul PSD și majoritatea procurată și răzgândită peste noapte?
Au împiedicat declararea Pădurii Trivale arie protejată, pretextând că ar vrea și pădure parc! 30 de ani n-au fost în stare nici măcar să amenajeze cele 6 hectare de pădure pe care le gestionează, nici măcar spațiile verzi din cartiere pe care le-au distrus unul după altul, dar acum vor hectare întregi pe mână.
Să vrei, peste noapte, pădure parc, când ultima oară, în 2021, ai votat în majoritate pentru arie protejată, înseamnă să reiei toată documentația.
Buzăului, pe care toți pesediștii îl dau exemplu că face azi pădure parc, i-a luat cinci ani să parcurgă toți pașii birocratici!
În cinci ani, praful se alege de ce a rămas din pădurea noastră!
✓ Primarul a spus clar că sunt dosare de retrocedare în Pădurea Trivale, în pronunțare. Sute de hectare se vor retroceda din pădurea piteștenilor și a locuitorilor din Moșoaia! Cât de iresponsabil să fii să îți asumi acest risc? Nu cumva această răzgândire colectivă bruscă are legătură tocmai cu aceste retrocedări, pentru că eu nu găsesc altă explicație logică! Pentru cine se dorește realizarea de alei, pentru cine se intenționează introducerea de utilități, apă, curent? Pentru cine pregătim pădurea noastră?
Nu a fost nicio secundă vorba de a compara beneficiile ariei protejate cu cele a unei păduri parc. S-a pornit pe un drum acum 13 ani. S-au implicat zeci de instituții și sute de oameni. S-a ales varianta corectă pentru Pitești, un oraș care în 1989 avea 930 de hectare de pădure, iar azi mai are 335 de hectare!!!
Împroprietăriri ilegale, urmate de defrişări au transformat pădurea simbol a oraşului Piteşti într-o sursă de înavuţire pentru băieţii deştepţi. De aceea piteștenii vor cu disperare ca pădurea lor să devină arie protejată, pentru că nu poți pune lupul paznic la oi. Pentru că niciun om zdravăn la cap nu poate permite ca pădurea să rămână în continuare vulnerabilă în fața celor interesați să o valorizeze imobiliar.
Mii de piteșteni au votat anii anteriori pentru aria protejată. În doar câteva zile, am strâns 7.000 de semnături și vom continua să o facem. Vom continua să ieșim în stradă și să le spunem oamenilor că e de datoria noastră să ne apărăm moștenirea pe care suntem datori să o lăsăm copiilor și nepoților noștri. Mi-ar fi plăcut să o facă instituțiile statului, să o facă cei care au fost aleși, să o facă cei care și-au câștigat mandatul promițând că vor face Pădurea Trivale arie protejată! Noi am depus deja o plângere prealabilă pe adresa Primăriei Pitești, urmăm toți pașii legali și vom face tot ce este omenește posibil pentru a îndrepta răul făcut în JOIA NEAGRĂ. ” a declarat omul de afaceri piteștean.