Partii de ski de nivel international, terenuri de golf, parcuri aeriene de aventura in paduri – nu este vorba de un scenariu SF, ci despre un proiect care ar putea deveni realitate in Arges.
Zona de nord a Argesului este deja recunoscuta pentru potentialul turistic extraordinar. Aici se afla Cetatea de la Poienari, cunoscuta drept „fortareata lui Dracula”, Manastirea legendarului mester Manole de la Curtea de Arges, biserica de la Corbii de Piatra – cea mai veche biserica rupestra din Romania-, Cheile Dambovicioarei, Barajul Vidraru, Lacul Balea si Transfagarasanul – locuri binecuvantate, cu un peisaj absolut original si grandios. Din pacate, infrastructura rutiera catastrofala, serviciile hoteliere mai mult decat modeste si lipsa unei promovari pe masura au tinut aceste locuri departe de optiunile turistilor romani dar si straini.
Servicii turistice la nivel european
Aceasta realitate poate fi schimbata in viitorul apropiat, intrucat Agentia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a Judetului Arges, impreuna cu specialisti din Franta, au realizat un masterplan al turismului din zona de nord a judetului. Este vorba de un proiect-viziune ce-si propune investitii de amploare in partii de ski la nivelul celor din Franta sau Elvetia (in zonele Cumpana si Iezer), parcuri aeriene de aventura in paduri, terenuri de golf (in locul vechilor izlazuri comunale), hoteluri, restaurante si servicii adiacente la standarde europene, transport cu telecabina sau telescaunul, posibilitatea de a face drumetii de agrement, cicloturism, alpinism, parapanta, zone pentru pescuit si vanatoare, plus reabilitarea patrimoniului cultural, istoric si religios din nordul judetului.
Apel catre investitorii romani si straini
In acest sens, in perioada imediat urmatoare, conducerea Consiliului Judetean Arges urmeaza sa prezinte mega-proiectul, oamenilor de afaceri din Romania si din strainatate, pentru a le face cunoscute beneficiile pe care le pot avea investind in turismul argesean. „Prima prezentare o vom face in Arges, urmand ca pana la sfarsitul lui august sa facem prezentari si in Franta, in zonele Rhone Alpes si Grenoble, vestite pentru turismul montan, dar si in Austria si Elvetia si nu in ultimul rand vom face apel si la investitorii din Romania”, ne-a declarat presedintele C.J. Arges, Constantin Nicolescu.
Asteptam arabii la o partida de golf!
Pana atunci, insa, autoritatile locale spera sa fie sprijinite de catre Ministerul Transporturilor, pentru punerea la punct a infrastructurii rutiere care este un dezastru. „Este vorba de reabilitarea a 120 de kilometri de drum national, iar pentru Ministerul Transporturilor, daca se doreste, 500 de miliarde de lei este un nimic! Mai trebuie sa rezolvam alimentarile cu apa, canalizarea si electricitatea si, in ceea ce priveste aportul statului, treaba este rezolvata. Deja firme puternice din Arges si-au anuntat interesul sa investeasca in serviciile hoteliere. In ceea ce priveste terenurile de golf, avem nevoie doar de un consilier englez pentru realizarea lor si de… clienti arabi, ca sa scoatem si profit frumos”, ne-a declarat vicepresedintele C.J. Arges, Florea Costache.
Numarul turistilor se va tripla
Potrivit sefului Salvamont Arges, Adrian Sanduloiu, in acest moment, intr-un week-end in care si vremea este favortabila, aproximativ 25.000 de turisti viziteaza Transfagarasanul, dintre acestia unii cazandu-se la pensiuni, altii rezumandu-se doar la o iesire la iarba verde. Din cei aproximativ 25.000 de turisti, in jur de 50% dintre cei care se si cazeaza la pensiuni sau la hoteluri, sunt cetateni straini (polonezi, unguri, nemti, olandezi). Potrivit masterplanului pe turism, se estimeaza ca numarul turistilor va creste, intr-o prima etapa, de trei sau patru ori.
Primul hop de trecut – infrastructura rutiera
*Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, costurile de reabilitare a drumurilor sunt extrem de mari. In ceea ce priveste drumurile judetene, trei dintre acestea, cele mai importante – 703I (Musatesti – Bradulet, pana la Poienile Valsanului), 734 (Leresti-Voinea) si 730 (Dambovicioara, pana la limita judetului Brasov) sunt in stadiul de evaluare, urmand ca cel mai probabil in martie, anul viitor, sa obtina 21 de milioane de euro finantare de la Uniunea Europeana. In a doua etapa va intra prelungirea DJ 703 I, de la Poienile Valsanului si pana la lacul Vidraru, dar si drumul de legatura dintre Valea Topologului si Valea Oltului. Asta ar insemna reabilitarea a aproximativ 70% dintre drumurile judetene.
De asemenea, extrem de importante sunt legaturile rutiere dintre vai, majoritatea drumuri comunale. Pentru o prima etapa au fost cuprinse sase astfel de drumuri (Salatrucu, Arefu, Zboghitesti, Bradulet, Corbeni, Corbi, Nucsoara), Consiliul Judetean Arges alocand bani pentru studiile de fezabilitate, pentru ca, mai departe, sa fie propuse pentru finantare europeana. Asta ar insemna, in prima faza, reabilitarea a 25% din totalul de drumuri comunale care necesita modernizari.
Autoritatile judetene spera sa aiba si sprijinul Ministerului Transporturilor, in sensul finantarii Drumului National care face legatura dintre Pitesti si Curtea de Arges.
Pana in acest moment, Guvernul Romaniei a acordat un sprijin financiar de 1.200.000 RON, pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru zona Vidraru-Cumpana. Proiectul se afla in faza de licitatie, dupa care va fi propus spre finantare europeana, pentru a asigura in zona toate utilitatile necesare, de la electricitate si pana la canalizare si apa curenta.
Confort la standarde UE
In ceea ce priveste oferta de cazare, acum pensiunile si hotelurile fac fata cu greu numarului de turisti. Pe viitor, insa, o data ce masterplanul va prinde contur si in practica, numarul unitatilor de cazare se va mari considerabil si va creste si confortul. Un confort la standarde europene, nu romanesti, intrucat se propune construirea de hoteluri dotate cu piscine, sali de fitness, terenuri de tenis sau de golf, dar si hoteluri… lacustre, suspendate deasupra Lacului Vidraru.
(4 august)