Nici ciobanii nu mai sunt ce erau odinioara! De cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene, bacii argeseni vor sa lase fluierasul de soc pentru site-uri cu noroc si sa-si promoveze stanele pe Internet, pentru ca s-au prins repede ca turistul strain adora sa-l vada mulgand mioara sau Joiana. Ca atare, unii dintre acestia s-au adresat Agentiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a Judetului Arges, pentru a afla cum pot sa atraga bani europeni pentru proiecte de amenajare a stanelor, asa cum spune la normele U.E.
„Faptul ca stanele reprezinta un punct de interes pentru turistii straini nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Acestia sunt fascinati sa vada modul in care ciobanii romani prepara tot felul de produse ecologice din lapte, dar sunt atrasi si de peisajul extraordinar si animalele pe care nu au prilejul sa le vada acolo unde locuiesc. Din pacate, stanele noastre sunt departe de normele pe care le impune Uniunea Europeana, insa ciobanii au inceput sa fie din ce in ce mai interesati de modul in care ar putea sa atraga fonduri in acest sens”, ne-a declarat Iulian Cioflan, directorul Agentiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a Judetului Arges.
Potrivit directorului Cioflan, pentru ca o stana sa fie pregatita pentru primirea turistilor trebuie sa dispuna de niste locuri de cazare decente, care sa dispuna de incalzire centrala, surse de energie electrica si apa. De asemenea, ciobanii trebuie sa se doteze si cu utilaje speciale pentru producerea branzeturilor si sa lucreze tinand cont macar de normele igienice elementare. Pentru toate acestea, insa, este nevoie de bani, iar Uniunea Europeana a prevazut fonduri generoase pentru acest capitol. „Oamenii nostri studiaza niste variante de proiecte standard pentru stane, cu toate facilitatile necesare. Dupa ce vom trece de aceasta etapa, vom incerca sa-i ajutam pe ciobani pentru obtinerea de finantari europene. Pana acum ni s-au adresat in acest sens cinci ciobani, doi din Valcea si trei din Arges”, ne-a mai declarat Cioflan.
O data atrase fondurile europene, ciobanilor nu le mai ramane decat sa-si promoveze afacerea pe Internet, prin realizarea de site-uri in care sa-si prezinte stanele si serviciile oferite, in cel putin doua limbi. Directorul Cioflan crede ca bacii argeseni vor face repede trecerea de la ciomag la mouse, argumentand ca „ciobanii nostri sunt oameni inteligenti, mai toti sunt dotati cu telefoane mobile si au copii la facultati, care ii pot ajuta sa se descurce cu tehnica moderna”.
(18 august)