1,8K
Guvernul Romaniei si-a propus ca in mandatul 2013-2016 sa solutioneze definitiv retrocedarea imobilelor, acolo unde este posibil in natura si emiterea tuturor deciziilor de compensare, in situatia in care imobilele nu mai pot fi retrocedate efectiv. Intr-o prima evaluare facuta de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, valoarea despagubirilor care ar trebui acordate de statul Roman fostilor proprietari ar depasi suma de 7 miliarde euro.
In acest context, noua lege, in acord cu principiul restitutio in integrum, isi propune ca o parte din aceste compensatii sa fie acordate in natura din terenurile disponibile ale statului si ale unitatilor administrativ teritoriale, pe cat de mult posibil pentru a diminua aceasta suma.
In ceea ce priveste situatia la nivel national mai sunt peste 200.000 de dosare fie aflate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si nesolutionate, fie aflate la comisiile locale si netransmise la ANRP.
Situatia la nivelul judetului Arges
Potrivit prefectului Cristian Soare, in ceea ce priveste terenurile agricole si forestiere din Ages, ,,pe toate cele 4 legi ale restituirii proprietatilor la nivelul judetului am avut 288.000 cereri pentru o suprafata totala de 470.000 ha; din aceastea la Comisia judeteana de fond funciar s-au validat 188.000 de cereri pentru 371.000 ha., diferenta de 100.000 de cereri fiind respinse. In principiu, aceste 371.000 ha au fost retrocedate in natura, cu unele exceptii in situatia in care amplasamentele nu mai puteau fi retrocedate, fostii proprietari fiind validati pentru despagubiri primite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, fiind vorba despre aproximativ 3000 de cereri pentru o suprafata de 5600 ha.”
In privinta imobilelor luate abuziv (Legea 10/2001), la nivelul judetului au fost primite 6848 de cereri, din care:
-479 au fost solutionate prin restituire in natura sau compensarea cu alte bunuri sau servicii;
-3080 solutionate prin emitere de titluri banesti, actiuni;
-2441 respinse;
-281 redirectionate catre entitati competente, ramanand de solutionat 567 de dosare.
,,Noua lege isi propune atat urgentarea procesului de retrocedare pana la finele anului 2016, stabilind in acest sens termene foarte clare pentru entitatile responsabile- si restituirea in natura pe cat mai mult posibil- in cazul terenurilor agricole si forestiere.
In acest sens, la nivel local, inca de saptamana aceasta vom constitui comisii locale de inventariere, constituite prin Ordin al prefectului si alcatuite din reprezentant Prefectura, primar si secretar de primarie, agronom si un reprezentant al Oficiului teritorial de Cadastru si Publicitate Imobiliara,) care vor face un inventar al tuturor terenurilor care pot fi atribuite in natura in conditiile actualei legi.
Totodata, la nivel local se va realiza si o inventariere a tuturor cererilor si dosarelor care nu s-au solutionat prin celelate legi al restituirii proprietatilor.” a mai declarat prefectul Cristian Soare.
Legea impune pentru prima data termene clare de solutionare a tuturor cererilor, cu sanctiuni pentru institutiile care nu le respecta.
Cererile care nu pot fi solutionate prin acordare in natura se vor solutiona prin acordarea de masuri compensatorii ce vor fi analizate de catre Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor – aceasta va emite o decizie in care va stabili valoarea in puncte a imobilului ( 1 pct = 1 ron).
In vederea valorificarii punctelor se constituie Fondul national al terenurilor agricole si al altor imobile , administrat de Agentia Domeniilor Statului.
La fiecare titlu de plata se va emite un Certificat detinator de puncte ce poate fi valorificat, in prima etapa, prin accesarea listei cu terenurile disponibile la nivelul Agentiei Domeniilor Statului, , fie prin compensarea in bani, procedura de plata urmand a se stabili de catre Ministerul Finantelor Publice.
Pentru a evita tranzactionarea litigioasa a dreptului de proprietate, legea prevede un plafon maxim de 15 % din valoarea imobilului ce poate fi valorificat de titularul de drept sau de catre mostenitorii acestuia.