Planificat, prefezabilizat, fezabilizat și paranunțat de ani buni, transportul cu autobuze electrice în Pitești a intrat în sfârșit în priză de la 1 septembrie. De salutat, în acest context, eforturile tuturor celor care de-a lungul timpului și-au adus contribuția într-un fel sau altul la punerea în practică a acestui proiect mai mult decât necesar orașului și piteștenilor. Dar, ca întotdeauna și în bunul obicei românesc, și aici carul a fost așezat cumva înaintea boilor. Mai exact, avem autobuzele, dar nu prea avem prizele la care să le alimentăm și, în anumite privințe, când vom avea prizele riscăm să n-avem curent la ele. Situația, deși una cât se poate de serioasă, ne amintește de un banc din comunism în care unul condamnat la moarte pentru uneltire scapă nevătămat și, întrebat fiind cum a reușit, a răspuns sec: Păi, mă condamnaseră la scaunul electric, dar când funcționa scaunul, nu era curent, iar când era curent, nu funcționa scaunul.
Stația de încărcare de la Bowling în mare întârziere și fără furnizor de energie electrică
Potrivit planurilor administrației locale și proiectului, stația principală de încărcare pentru cele 40 de aubotuze electrice care vor circula prin Pitești se va afla în parcarea Bowling de pe strada Costache Negri. Deși o logică elementară și de bun simț ne spune că stația ar fi trebuit să fie finalizată și funcțională înainte de punerea în circulație a primului autobuz electric, lucrurile sunt departe de a fi așa. Mai exact, abia pe 22 august a fost predat amplasamentul către firma care va realiza lucrarea de la Bowling, iar termenul de finalizare este de 8 luni. Asta înseamnă că va putea fi utilizată abia la finele lui aprilie 2023. Mai mult, niciunul din furnizorii de energie electrică nu se înghesuie să contracteze alimentarea stației de la Bowling, dat fiind haosul de pe piața de energie, dar și renumele de rău platnici pe care instituțiile de stat și l-au câștigat de-a lungul timpului. În aceste condiții, dacă până în aprilie nu se reușește semnarea unui contract de furnizare, stația respectivă riscă să rămână fără conexiune la rețea. Dar mai e până atunci și, probabil, în tot acest timp se va lucra cu soluții de compromis la baza Publitrans de pe Depozitelor.
Nici la sediul Publitrans situația nu e prea roz
Din păcate însă, nici la sediul Publitrans situația nu e una prea fericită. Surse din cadrul municipalității ne-au spus că în prezent la sediul din Depozitelor funcționează doar două puncte de încărcare și cam atât. Spun cei care cunosc lucrurile că nici nu prea s-ar putea mai mult. În primul rând pentru că rețeaua electrică și transformatoarele din zonă n-ar rezista la încărcarea simultană a mai mult de 3, maxim 6 autobuze în intervale orare cu consum zonal redus. Soluția ar fi amplasarea unor terminale de încărcare suplimentare și redimensionarea rețelei, dar… o parte din terenul pe care se află Publitrans e în litigiu de ceva vreme, în timp ce o alta a fost retrocedată de mai mult timp, iar contractul de închiriere cu proprietarele terenului expiră la 31 decembrie 2022. Și încă nu e clar dacă va fi reînnoit și, dacă da, în ce condiții. Așadar, Publitrans e stăpână și nu prea pe o bună parte din terenul pe care funcționează, iar acestă situație se constituie într-o piedică serioasă pentru realizarea de investiții necesare.
Ca să avem trebuie să și plătim pentru ce dorim să avem
Să fim bine înțeleși, demararea transportului cu autobuze electrice și, implicit, a transportului metropolitan reprezintă un bun pas înainte pentru ieșirea Piteștiului dintr-una din paradigmele administrative de tip comunist în care se află de zeci de ani de zile. Orașul avea nevoie ca de aer de această schimbare și extindere, așa cum are nevoie de noi trasee, de stații moderne și de un transport modern, eficient și predictibil pentru cetățeni în ansamblul lui. Ca să ajungem acolo trebuie însă ca factorii responsabili să încerce să facă lucurile în ordinea lor firească și logică, adică mai întâi stații de încărcare și apoi autobuze electrice, de exemplu, sau măcar simultan. Pentru că degeaba vom avea din octombrie 40 de autobuze electrice noi nouțe dacă până la sfârșitul lui aprilie doar 10 vor fi zilnic pe trasee în timp ce 30 se vor odihni în curtea Publitrans din lipsa infrastructurii de alimentare.
În final trebuie spus că și sistemul de gratuități ar trebui regândit. Nu se poate pune, de exemplu, semnul egal între un pensionar cu 1500 de lei pensie și unul cu, să zicem, 3000, 4000 sau 5000 de lei pensie. Dacă pentru primul 2,50 lei înseamnă o pâine, pentru al doilea nu înseamnă mai nimic, iar dacă pentru primul 80 de lei ar putea fi prea mult, pentru al doilea 80 lei înseamnă o sumă ușor de suportat. La fel și în cazul elevilor și studenților care provin din familii cu situații socio-finaciare diametral opuse. Cu toții ne dorim un oraș modern și civilizat, dar trebuie să și plătim cumva pentru asta. Trebuie să învățăm un lucru esențial, ca să avem trebuie să și plătim pentru ce dorim să avem. Iar transportul public din Pitești, căci despre el vorbim, chiar este unul ieftin și suficient de modern acum cât să merite 2,50 lei pentru un bilet sau 80 de lei pentru un abonament lunar nelimitat.