Primarul din Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, şi-a pierdut mandatul o dată cu hotărârea dată de Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie şi conflict de interese şi nu are dreptul să mai ocupe vreo funcţie publică sau să fie ales, fiindu-i interzis să-şi mai exercite mandatul de primar. Anul viitor, probabil, se va decide şi o dată de organizare a alegerilor. Năftănăilă este primul primar argeşean care îşi pierde mandatul şi, după ultimele mişcări ale DNA, se pare că nu cel de pe urmă…
„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti şi inculpatul Năftănăilă Ion împotriva sentinţei penale nr.59/F din 17 martie 2014 a Curţii de Apel Piteşti, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi Familie numai în ceea ce priveşte pedeapsa complementară. Desfiinţează sentinţa penală sub aspectul arătat. Reţine cauza spre rejudecare şi în fond: Aplică inculpatului Năftănăilă Ion, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, d, g C. Penal pe o perioadă de 2 ani, pentru art.181 alin.1 din Legea nr.78/2000, în condiţiile art.5 Cod penal. Înlătură pedeapsa complementară aplicată inculpatului în baza disp. art. 53 alin.2 lit. a Cod penal (vechi) rap. la art.18/2 alin.1 din Legea nr.78/2000, în condiţiile art.5 Cod penal, prev. de art.64 alin.1 lit. a şi b Cod penal (vechi), pe o durată de 2 ani. Aplică aceluiaşi inculpat pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit. a, b, d, g C. Penal pe o perioadă de 5 ani, pentru art.301 alin.1 Cod penal, în cond.art.5 Cod penal În baza disp.art.45 alin.3 lit. a Cod penal în cond.art.5 Cod penal (nou) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a,b,d,g C. penal pe o perioadă de 5 ani . Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. II. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelanta partea responsabilă civilmente Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel împotriva aceleaşi sentinţe. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de parchet, rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu în sumă de 50 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă apelanta parte responsabilă civilmente Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă.” se arată în decizia ÎCCJ.
Ion Năftănăilă a fost acuzat de ANI de incompatibilitate, iar de către procurorii DNA de mai multe infracţiuni de corupţie în obţinerea unor fonduri de la APIA şi folosirea acestora în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, precum şi de conflict de interese.