2,3K
Dupa o perioada in care consumatorul roman a fost bulversat ba de aflatoxina din lapte, ba de antibioticul din pui, politicienii au inceput sa iasa la rampa cu declaratii menite sa reinstaureze increderea in produsele romanesti. Produse care, de altfel, mare parte dintre ele sunt mult mai putin nocive decat cele de pe celelalte piete ale UE. Parlamentarul liberal Andrei Gerea este unul dintre cei care au facut apel la stoparea inflamarii mediatice a acestor scandaluri, intrucat nu fac decat rau economiei romanesti.
,,Nu cred ca mai putem tolera la nesfarsit acest razboi al zvonisticii negative despre calitatea si siguranta produselor romanesti, care a fost imediat speculat in defavoarea Romaniei si declansat odata cu scandalul carnii de cal descoperita pe pietele europene si care a luat in acest moment o amploare fara precedent!
Consider ca acest razboi a fost inca de la inceput intens alimentat si extins rapid de catre tot felul de interese obscure ale unor importatori sau ale unor multinationale europene, intr-un mod nedrept, pentru a se putea pune astfel sub semnul intrebarii siguranta consumatorilor in privinta mai multor produse romanesti, care sunt in realitate, in mod categoric, cu mult mai sanatoase, mai gustoase si, in acelasi timp, cu mult mai ieftine decat multe alte produse din import!
Cred ca este de datoria noastra, a tuturor politicienilor, fie ca suntem guvernanti sau parlamentari, sa facem orice demers necesar stoparii scandalului nefondat legat de produsele romanesti! De asemenea, scandalul laptelui contaminat trebuie sa inceteze deoarece acesta este unul creat absolut artificial si foarte mult amplificat, intr-un mod total nedrept, de catre anumite grupuri de interese din domeniu, care nu fac altceva decat sa aduca prejudicii majore, atat promovarii produselor romanesti pe piata interna, cat si pe cea externa!
Trebuie precizat foarte clar faptul ca laptele, precum si produsele lactate din Romania, nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea consumatorilor, deoarece laptele contaminat cu aflatoxina nu a ajuns pe rafturile magazinelor. Laptele, precum si produsele lactate din Romania sunt in acest moment mai sigure ca niciodata!
In mai putin de doua saptamani, Ministerul Agriculturii a realizat peste 1300 de analize in Romania, spre deosebire de 2012, cand s-au efectual numai 15 analize pe parcursul intregului an.
Daca toate fermele cu probleme au fost identificate imediat si izolate – acestea reprezentand doar un numar de doar 20-25 de ferme de lapte cu probleme legate de aflatoxina, dupa ce peste 700 de ferme din intreaga tara au fost verificate – cum este posibil sa fie defaimata intreaga piata a laptelui din Romania?
Bineinteles ca aceasta problema a aflatoxinei nu putea fi ignorata de catre autoritatile romanesti de resort, pentru ca este o problema reala care a afectat mai multe piete europene si care a existat, intr-adevar, si in Romania, dar care in momentul de fata este sub control! De asemenea, este o realitate si faptul ca sistemul de control din industria alimentara nu a functionat foarte bine multa vreme in Romania si ca se impun a fi luate masuri rapide de reorganizare a inspectiei sanitare, astfel incat sa existe o cat mai buna si eficienta coordonare, dar deja s-au luat masuri in aceasta privinta si se vor lua in continuare!
Nu putem sta nepasatori atunci cand produsele romanesti sunt defaimate in mod incorect si cand consumatorii devin reticenti in a mai cumpara produsele autohtone! Consumatori trebuie sa fie corect informati asupra faptului ca atat laptele cat si produsele lactate romanesti sunt acum mai sigure decat in trecut deoarece au fost foarte atent verificate! Toate produsele sunt trecute prin acest filtru si avem certitudinea ca tot ce se consuma este absolut sigur, iar consumatorul este protejat.
In acest moment exista probleme la nivelul producatorilor pentru ca a scazut consumul, iar procesatorii si fermierii inregistreaza pierderi pentru ca nu au putut cateva zile sa isi comercializeze la aceeasi capacitate laptele pe care l-au produs, dar acest lucru poate fi remediat urgent daca ne straduim cu totii sa informam corect consumatorii!
Din pacate, atunci cand apare o problema de acest gen, sunt si oameni politici care, avand alte interese, incearca sa o intensifice, sa o politizeze si sa o duca la un alt nivel, astfel incat sa aiba avantaje din tot acest scandal, dar astfel de devieri trebuie imediat contracarate de catre noi, toti ceilalti, carora ne pasa atat de producatorii din Romania, cat si de consumatori!
Cred ca Guvernul USL a reactionat prompt si eficient in acest sens, ba mai mult decat atat, acesta va demonstra, cum a facut-o si pana acum, ca-si respecta promisiunile prevazute in programul sau de guvernare, inclusiv pe cele privind promovarea produselor romanesti si va depune in continuare toate eforturile necesare pentru a contribui la dezvoltarea agriculturii si a fermelor din Romania.” a declarat deputatul Andrei Gerea, prin intermediul unei declaratii politice.