2,4K
Argesul continua sa se mentina sub nivelul multor judete din tara din punct de vedere al preturilor practicate in pietele agro-alimentare. Astfel, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, un kilogram de grau in Arges se vinde cu 0,62 lei pana la 0,7 lei, in vreme ce in Alba ajunge la 0,9 lei, in Caras Severin la 1 leu, iar in Mures la 1,2 lei.
Orzul nu sare in analiza Ministerului Agriculturii de 0,66 lei pe kilogram in Arges, pentru ca in Harghita si Hunedoara sa fie la 1 leu, iar in Maramures chiar la un nivel de 1,4 lei. Pretul porumbului se cifreaza in jurul valorii de 0,8 lei kilogramul in Arges, dar ajunge la 1,2 lei in Cluj, 1,1 lei in Dambovita si 1,5 lei in Neamt! Cartofii se „invart” in jurul a 0,6 lei – 0,8 lei pe kilogram in Arges, dar in Alba ti Arad sar la 1,5 lei, la fel ca in Bihor si chiar Calarasi.
Varza costa in judetul nostru in jur de 0,5 lei kilogramul, la jumatate fata de Alba si de trei ori mai ieftin decat in Bucuresti! Ardeiul gras ajunge la 1,5 lei kilogramul pe plaiurile noastre, pe cand in Arad si Bihor trece de 3,5 lei kilogramul, in vreme ce la Suceava trece de 4,5 lei!
Argesul inregistreaza o scadere pe piata rezidentiala
Numarul autorizatiilor de construire eliberate in luna iulie a anului curent in Arges pentru cladiri rezidentiale (locuinte) a fost de 131, dintre acestea 27 autorizatii fiind eliberate pentru mediul urban (20,6% din total) si 104 autorizatii pentru mediul rural (79,4%). Comparativ cu luna corespunzatoare a anului 2010 au fost eliberate cu 47 autorizatii de construire mai putin (-26,4%), scaderea manifestandu-se atat in mediul urban unde numarul acestora s-a redus cu 54,2% cat si in mediul rural unde scaderea a fost de 12,6%.
Comparativ cu luna precedenta, numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale a scazut pe ansamblu cu 14,9%, fiind eliberate cu 23 autorizatii de construire mai putin. In aceeasi perioada de timp au fost eliberate si 17 autorizatii de construire pentru alte cladiri (birouri, spatii de productie, depozite), din care 2 in mediul urban si 15 in mediul rural. Comparativ cu luna iulie 2010, numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru alte cladiri s-a redus la jumatate (-50,0%).