Săptămâna trecută, ministrul Sănătății Alexandru Rafila făcea un anunț aproape neverosimil (ținând cont că trăim în România): până în 2026 ar fi urmat să se realizeze 25 de spitale noi cu fonduri prin PNRR. La puțin timp după, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a ieșit cu declarații publice, afirmând că nu se va construi niciun spital, ci se vor face diverse îmbunătățiri, reamenajări și alte cârpăceli.
Astăzi, aceeași doamnă Pistol transmite prin intermediul unui comunicat de presă că, totuși, câteva spitale noi se vor face. Bâlbele, de-a dreptul impardonabile, ne arată cam ce profesioniști lucrează în Ministerul Sănătății patronat de PSD. Ministrul Alexandru Rafila a încercat să mai dreagă busuiocul celor 25 de spitale noi anunțate, afirmând că… vor fi și clădiri noi. Câte? Dumnezeu cu mila!
La acest moment, există o listă cu 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul precedentului Guvern și aprobată de Comisia Europeană. Această listă este structurată pe trei categorii:
- Spitale nou înființate (construcții noi);
- Spitale deja existente (construcții noi care preiau integral activitățile medicale ale unor spitale);
- Reabilitări, extinderi sau înființări de secții/pavilioane care fac parte din spitale deja existente.
,,Din această listă de 49 de obiective de investiții, în urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții.” se arată în comunicatul de presă.
Argeșul apare și el în lista celor 49 de investiții cu un laborator de radioterapie la Spitalul Județean de Urgență Pitești și un pavilion nou de chirurgie posttraumatică, tot la Pitești.
Despre o construcție nouă, nici vorbă! A trecut mai bine de un an de când primarul Piteștiului ține la sertar studiul de oportunitate pentru un spital nou la Pitești, o clădire nouă în care să fie relocate secții de specialitate care acum își desfășoară activitatea în mizeria de Spital Județean Pitești. În schimb, suntem bombardați cu informații despre cum va arăta viitorul stadion sau sala polivalentă, deși sănătatea piteștenilor ar trebui să fie prioritate de grad zero.
- ,,Nu vreau să intru în discursul politic, pentru că am văzut că la nivelul județului Argeș se practică <înjurați-o pe Gorghiu orice ar face!>. Pe mine nu mă veți auzi să dau replici, însă mă deranjează lentoarea cu care se mișcă autoritățile județene și municipale. Consiliul Local Pitești, cu unanimitate la nivelul primăriei, a votat acel studiu de oportunitate de mai bine de un an de zile. Nu s-a întâmplat nimic cu el, ne tot chinuim. E foarte mare nevoie de infrastructură spitalicească nouă. Dacă vă uitați la infrastructura spitalicească din Argeș, stă să cadă. Este o dramă că trăim cu spitalele pe care le avem în județ, începând cu Spitalul Județean Pitești. Nu mai vorbesc despre resursa umană, că se întâmplă tot felul de incidente și pe acolo. Este mai puțin important cine este de vină, ci că stăm prost și la resursa de cadre medicale. Fără infrastructură așa cum trebuie nu va veni nici resursa umană și nu vom avea nici serviciile așa cum trebuie. Cu mare drag voi pune umărul la orice proiect. Din păcate nu depinde de mine, nu eu fac acele proiecte.” ne-a declarat Alina Gorghiu, președintele Senatului.