2,4K
Pana la finele acestui an va fi gata noua structura administrativa a Romaniei. Cel putin acesta este planul USL, desi coalitia de guvernamant nu are inca un proiect pe care sa fi cazut de acord. Creierul din spatele regionalizarii tarii pare a fi Liviu Dragnea, ministru al Administratiei si Dezvoltarii Regionale, care lucreaza la acest proiect de mai bine de cinci ani.
Viziunile lui Dragnea
In viziunea lui Dragnea, Romania va avea tot opt regiuni, ca cele trasate inca din 1997, dar care in prezent nu au personalitate juridica si nu sunt unitati administrativ-teritoriale. Cele opt regiuni vor fi: Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud si Sud-Est. Acestea vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, in fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile, aflata in discutia USL.
Nu o singura capitala, ci mai multe capitale regionale!
Intrucat marea problema a procesului de regionalizare se invarte in jurul orgoliului de a avea capitala de regiune, premierul Victor Ponta a venit cu o solutie de compromise. Astfel, proiectul USL de regionalizare nu prevede existenta unei singure capitale regionale. In schimb, ele vor purta denumirea de centru economic, centru politico-administrativ, centru universitar, centru cultural etc.
Nicusor de la Constanta nu iubeste Pitestiul
Dincolo, insa, de ce spune Ponta, presedintii de Consilii Judetene si primarii de municipii se incalzesc pe margine. Astfel, presedintele interimar al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, este de parere ca Ploiestiul merita sa fie capitala de regiune. Probabil unde acest oras este si locul sau de nastere…
La Ploiesti poti sa te Pitesti, dar nu e ca la Calarasi!
Colac peste pupaza, desi Pitestiul si Ploiestiul sunt favorite pentru a fi capitala de regiune, in ecuatie mai apare si Calarasiul. Este un judet mai sarac si merita sa ajunga si el din urma suratele sale mai bogate – cel putin acesta este argumentul cu care se pledeaza in favoarea sa. Astfel, potrivit unui document din USL citat de Mediafax, din Regiunea Sud vor face parte judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, iar resedinta va fi in municipiul Calarasi. Vicepremierul Liviu Dragnea a contestat autenticitatea documentului, precizand ca nu isi asuma variantele care circula prin diverse surse. El a criticat aparitia documentului, precizand ironic ca este facut de ,,un functionaras de la un Consiliu Judetean din Banat”.
Presedintele CJ Prahova nu vrea mai multe capitale
Ideea mai multor centre de putere in cadrul regiunii nu este pe placul lui Mircea Cosma de la Prahova. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, ,,UE a creat deja opt orase care au primit bani in plus prin programele de dezvoltare europene, trebuie sa aiba un centru universitar consacrat, un spital de mare capacitate, o sala de sport de dimensiuni olimpice, un stadion. Si UE are o capitala la Bruxelles, nu un comisariat in fiecare tara. Nu avem ministere la Cluj, Iasi sau restul tarii.”
Patronul RTV nu vrea Argesul si Prahova in aceeasi regiune
Patronul postului de televiziune Romania TV, deputatul Sebastian Ghita, nu vede Argesul si Prahova ca facand parte din aceeasi regiune. Omul de afaceri din Prahova crede ca judetul sau ar trebui sa intre in combinatie cu Dambovita si Brasov, in timp ce Argesul este trimis ba la Teleorman sau Olt, ba la Valcea si Sibiu.
Targovistea merita si trebuie sa fie capital de regiune! Cica…
Primarul Targovistei, Gabriel Boriga, sustine ca Targovistea merita sa fie capitala viitoarei regiuni si face apel catre toti parlamentarii sa sustina acest proiect. Boriga are, insa, un mare dezavantaj: este pedelist. Si cum nu e greu de anticipat, argumentul politic poate fi unul decisiv.
Presedintele CJ Calarasi nu vrea alaturi de Arges, Prahova si Dambovita
Presedintele CJ Calarasi, Raducu Filipescu, nu imbratiseaza ideea Guvernului de a imparti tara in 8 regiuni, dupa structura ADR-urilor. In opinia sa, o varianta mai buna pentru judetele mai slab dezvoltate, din categoria carora face parte si Calarasiul, ar fi regiunea cu 3-4 judete. „Sa luam exemplul nostru din Regiunea de Sud. Exista 4 judete: Calarasi, Ialomita, Giurgiu si Teleorman care au o specificitate. Sunt cam la fel de dezvoltate economic, au un evident caracter agricol si sunt riverane Dunarii. Aceste patru judete pot forma o regiune in care sa putem accesa fonduri pentru dezvoltarea lor, potrivit acestor specificitati semnalate. N-are rost sa ramanem intr-o regiune cu cele trei judete Arges, Prahova, Dambovita, mult mai dezvoltate. Tot ele ar putea beneficia de fonduri suplimentare si in perioada 2016-2020.” sustine Filipescu, care a inmanat premierului Ponta un memoriu in acest sens.
La Bihor, presedintele Consiliului Judetean vrea 10 regiuni, plus Pitestiul capitala de regiune
Presedintele PNL si al CJ Bihor, Cornel Popa a anuntat ca a elaborat un plan de regionalizare propriu, pe care l-a si remis celorlalti omologi din tara, in vederea promovarii la nivelul partidului, dar si al Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, Parlamentului si Guvernului. Acesta sustine ca variant sa este cel mai echilibrata, pentru ca tine cont de reteaua de drumuri, de ponderea economica, de existenta universitatilor, de numarul locuitorilor si de suprafetele fiecarei regiuni. Popa sustine ca ar fi nevoie de 10 regiuni, dupa cum urmeaza:
*Crisana (centrul la Oradea, formata din Bihor, Salaj, Satu Mare si Maramures)
*Transilvania (sediul la Cluj-Napoca, formata din Cluj, Alba, Bistrita Nasaud si Mures)
*Moldova Nord (centru Iasi, plus judetele Botosani, Neamt si Suceava)
*Moldova Sud (centru Bacau, plus Vaslui, Vrancea si Galati)
*Carpatica (centru Brasov, plus Sibiu, Harghita si Covasna)
*Banat (centru Timisoara, plus Arad, Hunedoara si Caras Severin)
*Oltenia (centru Craiova, plus Dolj, Olt, Mehedinti, Gorj si Valcea)
*Muntenia (centru Pitesti, formata din Arges, Dambovita, Tulcea si Giurgiu)
*Bucuresti (sediul in Capitala, plus judetele Prahova si Ilfov)
*Dunarea de Jos (centru Constanta, plus Teleorman, Ialomita si Calarasi).
Tudor Pendiuc fuge de Prahova ca dracul de tamaie
Pentru ca este principalul rival in lupta pentru capitala de regiune, primarul Tudor Pendiuc nici nu vrea sa auda de Prahova. Acesta a lansat o campanie media prin intermediul careia doreste o noua arhitectura administrativa si aduce si argumente in acest sens: ,,In primul rand, desi se spune ca aceste regiuni se fac pentru a se atrage fonduri europene mai usor, nu ne leaga niciun proiect de judete precum Giurgiu ori Prahova sau Ialomita. In schimb, exista deja proiecte pentru calea ferata ce ne leaga de Valcea, drumul expres spre Craiova, autostrada de la Pitesti spre Sibiu, care trece si prin Valcea… In al doilea rand, avem toate institutiile necesare si infrastructura pentru a sustine altele noi, ca sa nu mai vorbim de faptul ca in Arges este Dacia, care asigura 4,5% din PIB si peste 50% din exporturile tarii. Avem institute de cercetare, avem si universitati… Putem fi resedinta unei asemenea regiuni si voi incepe demersurile in acest sens.” argumenteaza Tudor Pendiuc.