„Iarna nu-i ca vara” este o expresie devenita deja celebra si care defineste simplu si corect o realitate care devine, insa, din ce in ce mai sumbra pentru oameni. Iarna este asteptata cu teama, cu fiori, cu nelinisti profunde: „O sa am cu ce plati caldura?”, „Daca pica iar sistemul de termoficare?” – in esenta – „Suntem pregatiti pentru iarna?”. La aceasta intrebare incercam sa raspundem in articolul de fata. Facem mentiunea ca ne referim strict la municipiul Pitesti.
De unde plecam?
In Pitesti sunt circa 38.000 de apartamente. Dintre acestea, aproape 8.000 sunt debransate de la sistemul de incalzire, deci sunt preocupati locatarii lor mai mult de evolutia pretului gazului si de presiunea acestuia. Conform afirmatiei directorului SC Termo Calor Confort SA, in sistemul de termoficare au mai ramas bransate circa 30.600 de apartamente. Adica peste 100.000 de persoane, daca prin familie intelegem macar 3 membri. „Mai sunt si agentii economici pe care ii avem drept clienti, cateva sute. Cel mai puternic impact este insa asupra populatiei cand vine vorba de sistemul de termoficare”, ne-a spus Aurelian Nita, directorul societatii de termoficare. Pretul actual de furnizare pentru populatie este de 198,5 lei gigacaloria.
Radiografie
Care este, asadar, situatia sistemului de termoficare la mai putin de o luna si jumatate inainte de debutul…legal (1 noiembrie) al sezonului rece (sa nu uitam ca vremea nu tine cont de lege, ci de propriile-i norme, iar frigul vine mult mai devreme)? Iata care sunt cei mai importanti indicatori:
Gaze naturale – sistemul de termoficare al Pitestiului se bazeaza pe gazele naturale. Directorul Aurelian Nita sustine ca sunt in prezent toate contractele semnate cu furnizorii si distribuitorii. Factura Termo Calor pe luna de vara la gaze ajunge la 2 milioane de lei, iar pe timp de iarna creste la 18 milioane de lei!
Pacura – Termo Calor are in prezent in depozite asigurata o cantitate de 700 de tone de pacura, pentru situatii de urgenta (cum ar fi presiunea scazuta a gazelor). Aceasta cantitate – cu posibilitate de suplimentare – nu ajunge decat pentru maximum 10 zile.
Datorii – o problema deosebita este aceea a datoriilor pe care agentii economici si populatia le au catre termoficare (fara acesti bani, Termo Calor risca sa nu aiba resurse pentru a achita facturile catre furnizorii de gaze, de exemplu). Valoarea acestora catre termoficare este de 2,3 milioane de lei (unele asociatii sunt deja date in judecata pentru recuperarea sumelor). Gradul de incasare – mediu – este, totusi, de 90%.
Pierderi – Prin investitiile facute in centralele de cartier (inca 19 ar urma sa fie gata, spune Aurelian Nita, pana in noiembrie), dar si pentru reabilitarea retelelor, pierderile din retele s-au redus in limitele admise de ANRE. Ele se ridica acum la 30-40 de tone pe ora (20% pe reteaua de transport).
Productie – Pe timp de vara, Termo Calor produce 2.700 de gigacalorii pe luna, in timp ce pe timp de iarna efortul este mult mai mare, productia fiind de 55.000 de gigacalorii pe luna.