Suntem in plina campanie electorala, iar pe 10 iunie vom fi chemati la urne sa ne alegem primarii, consilierii locali si judeteni, dar si presedintele Consiliului Judetean. Multi promit marea cu sarea, iar unii cititori ne-au intrebat care sunt atributiile fiecarui ales local in parte, astfel incat sa stie daca promisiunile sunt gogosi electorale sau pot fi realizate.
Ne-am informat pentru cititorii nostri si suntem in masura sa le spunem ca atributiile primarilor, consiliului local, consiliului judetean si presedintilor de consilii judetene sunt reglementate de Legea Administratiei Publice Locale nr. 215 din 2001, republicata in Monitorul Oficial la 20 februarie 2007 si consolidata la 23 ianuarie 2012.
Primarul
Primarul indeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura functionarea serviciilor publice locale de profil, elaboreaza proiectele de strategii privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale si le supune aprobarii consiliului local.
Primarul exercita functia de ordonator principal de credite si intocmeste proiectul bugetului local si contul de incheiere a exercitiului bugetar si le supune spre aprobare consiliului local. Primarul are si rolul de a initia negocieri pentru contractarea de imprumuturi si emiterea de titluri de valoare in numele unitatii administrativ-teritoriale.
Consiliul Local
Consiliul Local are atributii privind organizarea si functionarea aparatului de specialitate al primarului, ale institutiilor si serviciilor publice de interes local si ale societatilor comerciale si regiilor autonome de interes local; atributii privind dezvoltarea economico-sociala si de mediu a comunei, orasului sau municipiului; atributii privind administrarea domeniului public si privat al comunei, orasului sau municipiului; atributii privind gestionarea serviciilor furnizate catre cetateni si atributii privind cooperarea interinstitutionala pe plan intern si extern.
Consiliul Judetean
Atributiile consiliului judetean sunt reglementate in Capitolul al VI-lea, Sectiunea 2. In general, atributile sale se impart in sase categorii: atributii privind organizarea si functionarea aparatului de specialitate al consiliului judetean, ale institutiilor si serviciilor publice de interes judetean si ale societatilor comerciale si regiilor autonome de interes judetean; atributii privind dezvoltarea economico-sociala a judetului; atributii privind gestionarea patrimoniului judetului; atributii privind gestionarea serviciilor publice din subordine; atributii privind cooperarea interinstitutionala si alte atributii prevazute de lege.
Presedintele Consiliului Judetean
Atributiile presedintelui consiliului judetean sunt specificate in Capitolul al VI-lea, Sectiunea 4, Articolul 104.
Atributiile sale privesc functionarea aparatului de specialitate al consiliului judetean, a institutiilor si serviciilor publice de interes judetean si a societatilor comerciale si regiilor autonome de interes judetean; relatia cu consiliul judetean; bugetul propriu al judetului; relatia cu alte autoritati ale administratiei publice locale si serviciile publice; serviciile publice de interes judetean.