Jurnalistul Mihai Alexandrescu, consilier local din partea PMP, trece prin emoţiile primului proiect pe care îl va supune votului colegilor. Acesta doreşte ca orice modificare urbanistică esenţială a Piteştiului să fie adusă la cunoştinţa piteştenilor prin realizarea unor machete 3D şi expunerea lor în faţa Primăriei Piteşti, pentru ca cetăţenii să vină, la rândul lor, cu îmbunătăţiri sau amendamente. Astfel, susţine Mihai Alexandrescu, s-ar evita situaţii în care piteştenii ar constata abia când este prea târziu că noile bănci nu mai au spătar sau că, peste noapte, copacii au fost înlocuiţi fie cu pavele, fie cu nişte puieţi anemic. La acest moment, proiectul se află la studiu, în comisii, urmând ca abia apoi să fie supus votului. Vă redăm, mai jos, textul integral al proiectului.
,,Art.1. (1) Realizarea unor machete care să ilustreze orice modificare a spațiului urban sau de natură peisagistică, ce urmează a fi executată la nivelul Municipiului Piteşti, în vederea informării vizuale a cetățenilor.
(2) Machetele vor fi realizate, prin printare 3D sau în mod tradiţional, conform proiectului, de către proiectant, respectându-se formele şi proporțiile propuse și vor prezenta, în principal:
a) noua imagine, cât mai detaliată, a zonelor urbane care urmează a fi modificate;
b) raportul dintre noile construcții şi cele din vecinătatea acestora;
c) intervențiile asupra spațiului verde (reducere sau extindere, tăieri de arbori sau plantări de arbori, etc.)
(3) Machetele vor fi însoțite de fotografii actuale ale zonelor urbane ce urmează a fi modificate prin proiect, precum și de o scurtă prezentare referitoare la tipurile de materiale folosite în construcţie, inclusiv destinaţia pe care o vor avea materialele de construcţie rezultate/reciclate în urma lucrărilor de execuţie.
Art.2. (1) Machetele, însoțite de fotografii și prezentări, vor fi expuse cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea lucrărilor, precum și pe toată durata execuţiei lucrărilor, în faţa Primăriei Municipiului Piteşti, închise în cutii transparente.
(2) Cetăţenii vor avea la dispoziţie o urnă specială, amplasată lângă machete, în care pot lăsa, în scris, până cel târziu cu 15 de zile înainte de începerea lucrărilor, opinii, propuneri și recomandări cu privire la schimbările propuse, care vor fi analizate, potrivit legii.
Art.3. Machetele, însoțite de fotografiile cu imaginea iniţială a zonelor modificate prin proiect, vor fi expuse, după finalizarea lucrărilor de execuţie, într-un spaţiu special amenajat.
Art.4. Primarul Municipiului Piteşti, Direcţia Tehnică și Arhitectul-Șef vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentei hotărâri, care va fi comunicată acestora de către secretarul municipiului Piteşti.”
În sine, ideea pare a fi una care ţine de o minimă civilizaţie în materie de urbanism. Rămâne de văzut dacă, din punct de vedere legal, aceasta poate fi pusă în practică. Mihai Alexandrescu propune prin proiectul său ca cetăţenii să vizualizeze machetele şi să-şi expună opiniile abia după ce Primăria Piteşti a desemnat un câştigător. Or, asta înseamnă că proiectantul va trebui să-şi modifice proiectul, în cazul în care criticile din partea cetăţenilor ar fi vehemente. Modificări majore ar presupune, probabil, şi costuri suplimentare, ceea ce nu ar fi în regulă, raportat la ceilalţi participanţi la licitaţie.
Altfel, iniţiativa colegului de breaslă este una prin care se încearcă dezvoltarea unui minim simţ civic din partea locuitorilor şi participarea acestora la dezvoltarea şi înfrumuseţarea locului în care trăiesc. Din acest punct de vedere, cu siguranţă că se poate găsi cea mai eficientă modalitate prin care cetăţeanul să fie implicat în deciziile care se iau în numele său.