Scandalul iscat de decizia Primăriei Pitești prin care este desființată stația de îmbarcare/debarcare din punctul Centrul de Diagnostic pentru călătorii rutei Pitești-Mioveni este departe de a fi lămurit și naște noi întrebări.
Prima, și cea mai importantă: Cum e posibil ca o instituție care e în slujba cetățeanului să acționeze fără a pregăti un cadru prin care cetățenii să fie informați și, mai ales, să nu fie afectați?
O altă întrebare de bun simț, am spune, este legată de unul dintre motivele pe care marșează autoritățile piteștene: dezordinea invocată de locatarii din acea zonă. Însă, daca operatorii plăteau lunar avize de circulație si aveau acces in stație, de ce nu s-au montat coșuri de gunoi, de ce nu s-au instalat toalete în zonă?
Dacă Primăria Pitești susține că accesul operatorilor de transport în oraș era ilegal, cum de nu a avut reacție în atâția ani și de ce a încasat, lunar, bani pe avize de circulație. Înseamnă, cumva, că a încasat banii ilegal de la operatori?
Dacă atâția ani s-a putut, de ce, brusc, nu se mai poate?
Între timp, Primăria Mioveni încearcă să comunice cu Primăria Pitești, atât direct cât și prin intermediul Consiliului Județean Argeș și Instituția Prefectului.
Solicitarea Primăriei Mioveni către Primăria Pitești
Solicitarea Primăriei Mioveni către Președintele Consiliului județean Argeș, Dan Manu
Solicitarea transmisă de Consiliul Județean Argeș către Primăria Pitești
Cele două hotărâri al Consiliului Local Pitești invocate în decizia acestei interdicții, 50/2008 si 50/2012, au alte obiecte, nicidecum nu fac referire la accesul în oras al autobuzelor. 50/2008 se referă la aprobarea Contractului Colectiv de Muncă din cadrul Filarmonicii Pitești, iar în HCL 50/2012 este vorba despre aprobarea organigramei și a statutului de funcții ale aceleiași instituții.
O soluție complet dezavuată de călători este să se introducă o nouă linie a Publitrans, care să preia fluxul de persoane de la CNCD. Pentru călători ar însemna doar efort în plus, pierdere de timp și de bani.
O ultimă, retorică, întrebare: În aceste condiții, oamenii ar fi îndreptățiți să creadă că unei instituții publice nu îi pasă de timpul și de banii lor?…
De la întrebări retorice, să trecem la evidenţe: domnule primar Cornel Ionică, dincolo de toate este vorba de copii!. Copii care, în curând, o dată cu începerea noului an şcolar, vor începe să facă iar naveta la Piteşti, fie la licee, fie la facultate. Este de datoria dumneavoastră şi ţine de responsabilitatea dumneavoastră să vă asiguraţi că sunt lăsaţi întrun loc sigur pentru ei, nu aruncaţi pe centură, peste o cale ferată, într-una dintre cele mai periculoase intersecţii. Transportatorul nu pierde nimic în tot războiul ăsta, din contră, percepe aceeaşi bani pe o rută mai scurtă, pe care cheltuie mai puţini bani de combustibil. Oamenii, în schimb, da, iar de oameni ar trebui să vă pese nu doar în campania electorală, cu atât mai mult cu cât sunt oamenii aceia care vă votează din patru în patru ani să vă puneţi primari, parlamentari şi să aveţi majoritate în Consiliul Judeţean.