2,3K
Pe ultima suta de metri, vechiul guvern Boc a publicat in Monitorul Oficial la data de 1 februarie 2012 o hotarare de guvern (HG nr. 57/2012) prin care se incearca alinierea la dispozitiile directivei europene 2010/18/UE, ale carei obiective prevad imbunatatirea concilierii intre viata profesionala, viata privata si cea de familie pentru parintii care lucreaza si a egalitatii intre femei si barbati in ceea ce priveste oportunitatile legate de piata fortei de munca si tratamentul la locul de munca in intreaga Uniune. Potrivit acestei hotarari, incepand cu data de 1 martie 2012, fiecare parinte are obligatia sa petreaca cel putin o luna de zile cu bebelusul lor. Cu alte cuvinte, daca mamica opteaza pentru intrarea in concediul de crestere a copilului pana la varsta de 1 sau 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu handicap), o luna din concediu va reveni in sarcina tatalui, si reciproc.
Practic, dupa efectuarea celor 42 zile de concediu postanatal obligatoriu, tatal are dreptul sa solicite intrarea in concediu de crestere copil pentru cel putin o luna din perioada totala pentru care s-a optat (1, 2 sau 3 ani). Solicitarea poate fi inaintata oricand in intervalul concediului de crestere copil. Daca tatal refuza intrarea in concediu, acesta va fi micsorat cu o luna, iar indemnizatia cuvenita lunii respective nu va mai fi platita (adica concediul maxim de crestere a copilului va fi acordat pana la implinirea varstei de 11 luni, 1 an si 11 luni sau 2 ani si 11 luni), mama putand opta pentru concediu fara plata sau intoarcerea la serviciu.
Tatal va primi indemnizatie de crestere copil pentru perioada in care va ingriji copilul, indemnizatie calculata ca 75% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, nu mai putin de 600 Ron si maxim 3400 Ron.
In perioada in care tatal sta acasa, mama merge la munca, familia beneficiind de o singura indemnizatie – cea a tatalui.
Acest act normativ este de departe o stupizenie, menita, mai degraba, sa ofere statului placerea de a mai taia o luna din plata alocatiei de crestere a copilului. Cu siguranta ca multi dintre angajatori se vor incrunta atunci cand… taticul va cere o luna de concediu si probabil ca se vor gandi bine daca ii vor gasi si un inlocuitor. Cat despre mamica, sa te duci o luna la serviciu pentru ca apoi sa revii sau sa te intorci cu o luna mai devreme la serviciu este apa de ploaie.
Un tata care vrea sa participe activ la cresterea copiilor – caci si asta se doreste a fi incurajat prin noua lege – o va face oricum, dupa orele de serviciu, in timp ce un tata comod, nedispus la efort, poate confunda luna oferita de stat cu o vacanta binemeritata.
Sa mai adaugam la toate acestea faptul ca populatia nu a fost informata cu privire la actul normativ de care facem vorbire, astfel ca multe cupluri cu copii vor beneficia de o surpriza neplacuta din partea statului, la finalul concediului de crestere a copilului.