Miercuri, începând cu ora 16.00, va avea loc dezbaterea pe bugetul Piteștiului. Vorbim de un buget despre care inclusiv Executivul susține că este unul modest, un buget care crează nemulțumiti și în rândul partenerilor de guvernare de la ALDE, un buget criticat, în egală măsură, de către opoziție. Care sunt nemulțumirile puteți citi mai jos! Vor ține cont decidenții de ele?… Asta rămâne de văzut…
Mihai Coteț, vicepreședinte PNL Pitești: ,,Majoritatea investițiilor programate în acest an constau în… cârpeli"
,,Miercuri, începând cu ora 16.00, piteștenii sunt invitați să participe la o dezbatere pe marginea bugetului municipiului Pitești, să vină cu amendamente, cu propuneri, cu sugestii. Ca să consulte acest buget, cetățenii trebuie să acceseze site-ul Primăriei, acolo unde se lovesc, din start, de două documente destul de greu de parcurs și înțeles de către cei care nu au o pregătire în domeniu. Ce se poate vedea cu ochiul liber este că majoritatea investițiilor programate în acest an constau în… cârpeli: se mai repară un acoperiș, se mai ridică un gard, se mai mansardează o clădire sau se mai bituminează câte o stradă.
Lucrările de anvergură sunt abia la nivelul de documentație tehnică și așteaptă, oricum, binecuvântarea lui Liviu Dragnea pentru a primi bani guvernamentali. Parte dintre consilierii locali au venit deja cu propuneri consistente pentru a fi prinse în buget înainte de dezbatere, dar au fost refuzați din start, spunându-li-se că un buget de 400 de milioane abia acoperă ceea ce Executivul și-a propus să facă.
Ca atare, dragi piteșteni, dacă doriți ca administrația locală să vă mai pună un bec pe stradă, să vă mai astupe o groapă (dar nu foarte mare, să nu dezechilibrați bugetul) sau să strângă șuruburile la un balansoar, participarea la ședință poate avea o finalitate. Altfel, toate bunele voastre intenții, toate propunerile consistente și importante în economia orașului se vor lovi de formulările standard: <bugetul nu permite> sau <în limitele bugetului>."
Dan Hodoș, PLUS Argeș: ,,Conducatori locali pierd timpul pentru a rezolva nimicuri"
,,Miercuri, pe 10 Aprilie, o sa fie dezbaterea bugetului Primariei Pitesti. Iar, acelasi gen de dezbatere publica! Nu mai pun link catre informatii despre proiectul bugetului, din pagina primariei (care fusese gandit ca un real canal de interactiune cu cetatenii), pentru ca sunt generale si insuficiente.
Am fost intrebat de ce nu particip. Nu particip pentru ca informatiile detaliate nu sunt puse la dispozitie, iar cele puse la dispozitie sunt netransparent comunicate si insuficiente. Deci, nu as avea ce sa dezbat. In plus, la dezbaterea publica participa preponderant aparatul intern, iar formatul e total restrictiv. Practic, nu poti dezbate tehnic si aplicat un Buget si Nevoile unui Oras in cateva zeci de minute. Nici macar o lista de cumparaturi la Auchan n-o rezolvi atat de repede…
Sper sa fie ultimul buget care trece asa, fara sa fie dezbatut real, din timp, impreuna cu societatea civila, asociatii de specialitate, patronate si partidele politice capabile sa faca o opozitie «pe bune».
Un proiect de buget trebuie pus la dispozitie celor interesati in varianta detaliata si cu justificarile cheltuielilor publice, in spate. In plus, trebuie urmata strategia de dezvoltare urbana asumata ca document de baza, pentru a avea o dezvoltare organizata si etapizata a orasului. Aceasta strategie fusese pana de curand scoasa din pagina publica a primariei, pentru a fi adusa cat de cat la realitate …
In continuare, conducatori locali pierd timpul pentru a rezolva nimicuri, iar despre teme importante, pe care ar trebuie sa le rezolve si comunice, nu spun nimic. Asta, in timp ce incep sa foloseasca cuvinte frumoase, cum ar fi: transparenta, normalitate, bugetare participativa, regenerare urbana, etc…Doare, dar aici suntem."
ALDE Pitești – luptă pe viață și pe moarte înainte de votarea bugetului Piteștiului
Acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți și reabilitarea locurilor de joacă ce reprezintă un pericol pentru copii sunt cele două obiective pentru care ALDE Pitești a turat la maximum motoarele, pentru că, săptămâna aceasta, urmează să se dezbată bugetul Piteștiului.
În privința stimulentului financiar, potrivit consilierului Ionuț Zidaru, Primăria Pitești ar putea să acorde o sumă între 500 și 1000 de lei fiecărui nou-născut, așa cum se procedează în multe orașe și comune din țară. Potrivit lui Zidaru, bani sunt, așa cum au fost și pentru subvenția pentru Termoficare.
,,Ni s-a spus că un buget de 400 de milioane este prea mic pentru a acoperi un astfel de stimulent financiar. Cred că dacă am fi mai grijulii cu bugetul public, s-ar găsi imediat soluții financiare. Pentru subvenția la Termoficare imediat s-au găsit soluții și fonduri. Societăți din subordinea Primăriei Pitești cheltuie sume considerabile de bani. Cred că un audit extern ar scoate la iveală cheltuieli care nu sunt atât de necesare." a declarat consilierul Zidaru.
Pentru a convinge municipalitatea că are în spate și sprijinul popular, ALDE Pitești a strâns și strânge în continuare semnături în cartiere, zilnic, între orele 17.00 și 19.00, și la sediul de partid din Găvana. Mai mult, consilierul Ionuț Zidaru și-a fixat, înainte de votarea bugetului, o întâlnire cu președintele PSD Pitești Cristian Gentea, în speranța că acesta va avea o influență mai mare asupra executivului.
În ceea ce privește locurile de joacă, demersurile ALDE Pitești sunt și mai justificate, întrucât insensibilitatea administrației locale pare a fi vecină cu nepăsarea și lipsa de empatie (ca să nu folosim termeni mai duri). De trei ani, un ONG care se ocupă de consilierea copiilor cu dizabilități solicită renovarea unui loc de joacă din Găvana și dotarea corespunzătoare a acestuia.
,,Din 2016 am tot încercat să determinăm administrația locală să reabiliteze parcul de joacă din fața centrului nostru, pentru că acolo, în special când vremea permite, scoatem și noi copiii. Terapia prin joacă face minuni! Ni s-a răspuns că nu sunt fonduri! Între timp, am constatat că s-au reabilitate și alte parcuri, deci fonduri au existat! În 2018, am mai făcut alte trei solicitări și am primit același răspuns: nu sunt fonduri! Anul acesta, răspunsul s-a schimbat: <În limita fondurilor disponibile…> 14 copii fac terapie la centrul nostru și ne este foarte greu să ieșim cu ei în părculeț, căci se înaintează foarte greu prin nisip. Sunt copii cu nevoi speciale, dar care au și ei aceeași bucurie de a se juca." a declarat Silvia Felea, reprezentantă a centrului de socializare Nova al ASCHF-R Argeș.