De la instalarea în funcţie şi până în prezent, cu excepţia Face-gate-ului, preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, nu i se pot imputa foarte multe. Pare a fi animat de bune intenţii, aleargă ba după finanţări pentru pârtia de la Molivişu, ba după găsirea de soluţii pentru scoaterea Spitalului Judeţean Argeş din datorii, ba după delegaţii de chinezi, pakistanezi şi alte delegaţii cu ,,ezi” în coadă. Şi cu toate acestea…
…cu toate acestea pare a se fi înconjurat de mulţi oameni nepotriviţi şi a fi pierdut nepermis de mult simţul realităţii.
Sunt oameni pentru care are slăbiciuni dintr-un motiv sau altul şi pentru care este dispus să scoată castanele din foc cu mâna lui, dând impresia că alături de ei încearcă să muşamalizeze chestiuni cu iz de ilegalitate. Este şi cazul concursului ratat pentru funcţia de manager a Spitalului Judeţean Argeş. Două persoane apropiate au făcut parte din monumentala Comisie de examen – Alisa Ciobanu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Claudia Radu în calitate de reprezentant al Comsiliului de Administraţie. Cele două persoane, practic, reprezintă ochii şi urechile administraţiei argeşene, care are calitate de angajator, deci este cea mare marchează banul şi trebuie să se asigure că acesta este cheltuit cu cap. Iar cele două persoane au dat-o cu bâta-n baltă la modul cel mai stupid. Aproape la fel de stupid cum a dat-o cu bâta-n Facebook preşedintele Tecău. Ei bine, întrebându-l dacă în urma examenului ratat, care avea, de altfel, o mare însemnătate pentru unitatea spitalicească, se vor lua măsuri, Tecău a declarat:
,,Concursul este strict responsabilitatea consiliului de administraţie. Dacă eu intervin, înseamnă că m-am amestecat în aceste probleme şi am evitat total să fac acest lucru.”
Tecău face declaraţia aceasta după ce, cu puţin timp în urmă, declara ce eforturi a făcut şi face în continuare pentru ca mastodontul spitalicesc, aproape cel mai mare din ţară, să primească fonduri.
,,Am avut întâlniri şi discuţii cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cu ministrul Sănătăţii. Spitalul Judeţean are aproape 2000 de angajaţi, dintre care 1800 reprezintă personal medical. 90% din alocarea Casei se duce pe salarii. Este un mastodont, printre cele mai mari spitale din ţară. În plus, suntem judeţul cu cel mai mare număr de spitale din subordinea Consiliilor Judeţene. Sper ca împreună cu echipa de management, cu Ministerul Sănătăţii şi CNAS să realizăm multe. Cea mai mare realizare pentru care mulţumesc şi vechii conduceri, şi noii conduceri, este faptul că, deşi l-am preluat acum trei ani cu datorii foarte mari, am reuşit să aducem spitalul pe linia de plutire.”
Ce înţelegem din asta? Că atunci când e de muncă, de alergat, de reprezentat interesele instituţiei la minister, Tecău e implicat 100%. Dar când cineva comite gafe impardonabile, deşi este, practic, angajatorul, atunci nu se mai bagă. Nici măcar nu cere, în mod simbolic, ca vinovaţii să-şi dea demisia. Ba, mai mult, îi felicită în mod public, de parcă presa i-ar fi inamicul numărul unu, nu incompetenţii de care se înconjoară. Şi ca argumentele să aibă o aură de adevăr de necontestat, invocă chestiuni de legislaţie.
,,Conform legislaţiei, Consiliul de Administraţie organizează şi desfăşoară concursuri. Dar pentru faptul că prioritar pentru mine este să stabilizăm conducerile unităţilor medicale şi să avem manageri cu concurs, am stabilit ca pe 7 august concursul să se reia. Şi-l vom relua atât timp va fi nevoie să avem un manager cu concurs. Comisia este reglementată de legislaţie, nu avem ce face. Consiliul de Administraţie al spitalului este numit din 2012 de vechiul preşedinte, eu nu am făcut niciun fel de schimbare la niciun fel de consiliu de administraţie, decât acolo unde unul dintre membrii consiliului şi-au dat demisia. La iniţiativa comisiei de sănătate, în ianuarie, s-a stabilit să fie analizat consiliul de administraţie din spital, iar în martie să fie prezentat un raport Consiliului Judeţean pentru a stabili ce facem cu acesta. Nu a fost prezentat acest raport până acum, dar oricum vreau să prezint Consiliului Judeţean, în momentul în care vom avea toţi managerii cu concurs, spre analiză, modul în care numim componenţa consiliilor de administraţie la spitalele din subordine.” a declarat Tecău.
Dar de ce din martie şi până astăzi raportul despre Consiliul de administraţie nu a mai ajuns pe masa consilierilor judeţeni şi de ce Tecău nu face vorbire şi de drepturile pe care le are asupra reprezentanţilor CJ Argeş în acest consiliu, şi dacă nu le are, cum este posibilă o aşa aberaţie, asta nu ne-a mai spus domnul preşedinte.