2,4K
Lipsa politistilor de la posturile de politie comunale, odata cu mutarea acestora la sectiile de politie rurala, infiintate in septembrie 2011, a fost resimtita din plin in majoritatea localitatilor din mediul rural, acolo unde hotii si-au facut de cap si au comis furturi pe banda rulanta. Intre timp, in septembrie 2012, a avut loc o reajustare a politiei rurale, ocazie cu care, in Judetul Arges, au fost suplimentate 95 de functii in mediul rural prin infiintarea functiilor de sef de post, desfiintate anterior.
Primarii argeseni sunt in continuare nemultumiti si asta pentru ca, pe timp de noapte, momentul preferat al rau-facatorilor, agentii de politie nu pot asigura o patrulare permanenta. Motivul – efective insuficiente si lipsa de fonduri pentru suplimentarea numarului de politisti rurali.
,,In urma discutiilor cu primarii s-a ajuns la concluzia ca sectiile de politie rurala infiintate anterior nu si-au dovedit viabilitatea. Si noi suntem partial de acord cu aceasta concluzi, tinand cont de statisticile de la nivelul Inspectoratului de Politie si de starea de spirit a cetatenilor. Domnii primari au solicitat prezenta permanenta a lucratorilor la posturile de politie. Acest lucru s-a realizat sau este in curs de realizare. S-a solicitat, de asemenea, o patrulare permanenta pe timp de noapte, insa acest lucru nu e posibil pentru ca nu avem posibilitatea ca toti lucratorii sa fie la post si sa asiguram si permanenta pe timp de noapte pe raza fiecarei localitati din cauza efectivelor restranse. De aceea veti constata ca pe timp de noapte mai avem patrulari intercomunale care se realizeaza cu lucratori din cadrul posturilor de politie din zonele din care faceti parte.” a declarat Ionel Ispir, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului de Politie Arges.
Potrivit acestuia, comparative cu anul anterior, infractionalitatea a crescut semnificativ. ,,In mediul rural, infractionalitatea sesizata in primele 5 luni ale lui 2013, prin comparatie cu aceeasi perioada a lui 2012, a crescut cu 9,6%. Majoritatea sunt infractiuni marunte, cu pericol social redus: lovire, distrugere, vatamare corporala, abandon de familie si furturi. Principala noastra preocupare este reducerea numarului de furturi. In cifre, in rural, in primele 5 luni, s-au inregistrat 1.046 de infractiuni cu autor necunoscut.” a mai declarat comisarul Ispir.