Despre Corina Scarlat nu se știa, până să intre în PSD, prea multe. Era doar o doamnă care făcea postări pe Facebook, suficient de argumentate și logice încât să-i genereze primarului Câmpulungului, Elena Lasconi, dureri de cap și postări vitriolant-emoționale. Ei bine, doamna e mai mult decât un simplu postac cu condei. A lucrat 15 ani în presă (din 1995 până în 2010), la ziarul Ziua. Cu alte cuvinte, la Câmpulung asistăm astăzi la un meci televiziune (PRO TV) vs. Presă scrisă (Ziua) de toată frumusețea. Din 2010, doamna Scarlat lucrează în cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, fiind șef serviciu la Departamentul de Comunicare. Cu alte cuvinte, are ceva bagaje de expertiză administrativă care atârnă greu în balanța în care, până în prezent, Elena Lasconi a pus doar emoție, autovictimizare și foarte important, vreo trei decenii de neputință PSD+PNL, la Câmpulung.
Ecuație cu o necunoscută: Corima Scarlat și-a făcut calcule matematice sau chiar a avut o atracție chimică pentru PSD?
Intrarea Corinei Scarlat în PSD este o enigmă, pentru că ea nu câștigă foarte mult din această alianță, din contră. Deși se bucura de o imagine bună, acum a început să fie apostrofată în contul istoriei pe care social-democrații au scris-o la Câmpulung. Într-adevăr, să ai un partid în parte contează enorm în alegeri, mai ales că vorbim despre armata disciplinată a PSD dar, pe de altă parte, Câmpulungul de azi e, în mare parte, opera PSD. Pentru Corina Scarlat, PSD reprezintă, în egală măsură, forța și principala sa vulnerabilitate.
,,Am decis să mă înscriu în PSD pentru că m-am simțit atrasă de acest partid. Nu am fost înscrisă niciodată într-un partid, nu am făcut politică. Nici acum nu consider că sunt un mare politician, dar sunt convinsă că, alături de echipa frumoasă de acolo, vom găsi soluții și vom veni cu proiecte care să schimbe fața orașului.” a declarat Corina Scarlat, pentru Curier TV. E drept, partea cu… ,,m-am simțit atrasă de acest partid” e necredibilă chiar și pentru un cetățean obișnuit, baremi pentru un jurnalist cu state vechi, însă doamna Scarlat este și matematician. Precis a făcut niște calcule complexe (căci are Master în analiză reală și complexă la SNSPA) și a jonglat pragmatic cu termenii necunoscuți, dar, mai ales, cu cei cunoscuți.
Legat de posibila sa candidatură, aceasta a declarat: ,,O decizie legată de candidatură se va lua în organizația locală. Nici prin cap nu-mi trece să spun că eu voi fi candidatul.”. Rezultă, așadar, că va candida, întrucât PSD Câmpulung nu are o alternativă mai bună, iar planurile deputatului Simona Bucura Oprescu sunt legate de politica de la centru.
Corina Scarlat este blindată: doarme în același pat cu un expert în războaie informaționale
Corina Scarlat mai are un aliat puternic în lupta pentru Primăria Câmpulung. Soțul ei, George Scarlat, lucrează la Administrația Prezidențială. George Scarlat este absolvent al Masterului Studii de securitate al Universității din București (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială) și este specializat în analiza războaielor informaționale. A lucrat în calitate de senior editor la ziarul Ziua, a fost consilier al primul ministru Radu Vasile și consilier de ministru. A servit ca diplomat în spațiul estic (2010-2014) și este membru al LARICS, primul Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică din România.
Cu un expert în războaie informaționale alături, Corina Scarlat este blindată din punct de vedere al strategiei de comunicare. Elena Lasconi are și ea niște ‘jdeani de PRO TV, dar și o vastă experiență cumulată la… Ferma Vedetelor și Master Chef, acolo unde a învățat să lovească bine cu tigaia și cu coatele.
3 apartamente în București, nicio locuință la Câmpulung
Soții Scarlat au împreună o avere frumușică: un teren agricol de 2,30 hectare de pe urma căruia domnul încasează o arendă modestă de 1.380 de lei și trei apartamente în București. Dețin active financiare în valoare de aproximativ 11.000 de dolari și 59.000 de lei.
Corina Scarlat încasează de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă un salariu de 115.072 lei anual (în jur de 9.500 lei lunar), iar soțul e remunerat de către Administrația Prezidențială cu suma de 71.273 lei.
De remarcat că cei doi nu dețin proprietăți în Câmpulung.
Oameni buni, tabere diferite… pronostic trist pentru Câmpulung
Mă întreb, oare câte lucruri bune s-ar fi putut face dacă oameni cu atâtea conexiuni și experiență ar fi lucrat împreună pentru Câmpulung? Corina Scarlat afirmă că, în primă instanță, a bucurat-o venirea Elenei Lasconi în orașul natal. Apoi, a fost deranjată de modul în care aceasta a înțeles să abordeze lucrurile și din punct de vedere administrativ, dar mai ales al relațiilor cu angajații.
,,Lasconi a pornit cu stângul pentru că a avut o campanie de denigrare a oamenilor din primărie, a vorbit urât la adresa lor. Din funcția de primar nu a știut să-i motiveze, au fost multe situații tensionate. S-a făcut o schimbare de organigramă, oamenii au fost dați afară abuziv, cu daune și prejudicii plătite mai apoi, plus salariile plătite din urmă, după ce au fost reîncadrați în muncă. Eu nu știu care e atmosfera acolo, dar n-aș spune că e una foarte plăcută din moment ce mulți oameni pleacă. Au fost vopsiți în ziare angajați ai primăriei, lucru care este nepotrivit pentru o persoană care conduce o primărie. (…) S-au făcut multe erori pe parcursul acestor ani. S-au luat decizii administrative greșite. Sunt multe lucruri pe care și le-a propus să le facă dintr-o dată și nu a știut să le managerieze, a revenit asupra unor decizii, a avansat proiecte și idei pe care nu a putut să le gestioneze, neavând nici cunoștințe sau persoane care să o ajute. (…) Eu am fost încântată când a venit în Câmpulung, am distribuit și postările sale pe Facebook. Am sperat că va face treabă pentru că era femeie, venea din mediul jurnalistic și am sperat că va mișca lucrurile într-o direcție bună.” a declarat Corina Scarlat, adăugând că nu s-a văzut niciodată, față în față, cu primarul în funcție.
Argumentele sale stau în picioare și sunt ușor de constatat. Întrebarea este: de ce până acum, nefiind angrenată politic, deci neavând vreo cenzură de exprimare de natură doctrinară, nu a fost interesată de modul în care se face administrație în Câmpulung? Am avut doi foști primari despre care s-ar fi putut scoate niște volume bune de postări, și cu toate acestea…