Pe masura ce colegiile uninominale au fost trasate, HotNews a facut o analiza a situatiei fiecarui judet in parte. Chiar daca este un fief al PSD, si in Arges este destul de greu sa faci niste predictii cat mai aproape de adevar, insa jurnalistii HotNews considera ca tot PSD este cel care va obtine majoritatea colegiilor. Va prezentam, in cele ce urmeaza, concluziile care se desprind din analiza respectiva, cu mentiunea ca cei de la HotNews au mers dupa urmatoarea numaratoare a colegiilor de deputati: colegiile 1,2 si 3 – cele care tin de Pitesti, colegiul 4 – Curtea de Arges, colegiul 5 – Campulung, colegiul 6 – Stefanesti, colegiul 7 – Mioveni, colegiul 8 – Costesti si colegiul 9 – Topoloveni.
Impartirea pe colegii
Trasarea pare in regula, cu exceptia foarte clara a colegiilor 4 si 6. In loc sa-l grupeze in jurul municipiului Curtea de Arges, autorii hartii l-au intins pe cel cu numarul 4 inspre nord si est. Colegiul 6 e trasat la granitele lui, ale judetului, ba chiar si ale legii: aceasta impune colegii intregi, ori cel cu numarul 6 pare facut din doua bucati.
Cate mandate castiga fiecare partid?
Conform legii electorale, identica cu cea anterioara, partidul primeste mandate in doua etape. In prima etapa sunt cele date la nivel de circumscriptie: un partid primeste mandate proportional cu voturile obtinute, raportat la suma voturilor partidelor care au trecut pragul electoral (nb! nu cele valide). In a doua etapa se aduna voturile si mandatele neatribuite in circumscriptii si se redistribuie acestora, dupa un algoritm complicat, pentru a se asigura proportionalitatea la nivel national.
Plecand de la premisa ca doar PSD, PNL, PDL sunt partidele argesene care vor intra in Parlament, conform alegerilor europene, PSD se poate baza pe 3 (chiar 4) mandate la nivel de circumscriptie, plus 0-2 la redistributie. Conform alegerilor locale, PSD se poate baza pe 5 mandate in circumscriptie, pus 0-2 la redistributie. Daca e sa facem o medie, putem considera ca PSD ar avea 4 mandate sigure + 2 posibile in circumscriptie.
Ce candidati PSD castiga aceste mandate?
Pe sistemul vechi era simplu: primii de pe lista. PSD avea in Arges patru locuri eligibile, adica asigurate; si doua semi-eligibile, care depindeau de variatia votului in circumscriptie si de redistribuirea de care vorbeam mai sus. Pe noul sistem, mandatele se castiga in doua moduri distincte.
Prima modalitate- cu majoritate absoluta
Au asigurat mandatul cei care obtin in colegiu 50%+1 din voturile valide (nb!). Daca ne referim la alegerile locale, calculele arata 6 colegii in care PSD reuseste asta: Colegiul 6 (74%), colegiile 1-3 (67%), 7 (57%) si 9 (55%). PSD nu poate castiga majoritatea in colegiul 8 (40%), 4 (36%) si 5 (33%).
A doua modalitate – fara majoritate absoluta
Scazand mandatele obtinute cu 50%+1, celelalte se distribuie, pe scurt, astfel: in ordinea numarului de voturi obtinut de candidatii PSD in colegiile lor – cu conditia ca in colegiul respectiv sa nu se fi dat deja mandatul candidatului unui alt partid. De dragul simplificarii, dar si crescand artificial gradul de predictibilitate al rezultatului, sa ignoram aceasta din urma conditie. Sa presupunem ca mandatele sunt castigate, in ordine, de candidatii PSD care obtin cele mai multe voturi. Daca vom considera votul politic de la alegerile locale, ordinea ar fi colegiul 6, 7, 9, 1-3, 8, 4, 5. La alegerile europene, insa, ordinea e colegiul 7, 6, 8, 9, 4, 5, 1-3.
Rezultatul e absolut graitor. Colegiile 6 si 7, pe cat se poate spune, sunt sigure, fiind in ambele cazuri pe primele locuri si la distanta buna de celelalte, aici candidatii PSD se aleg eventual cu majoritate absoluta. Colegiul 9 intra in randul celor care asigura mandat in ambele simulari, dar la limita in cazul alegerilor de toamna trecuta. In rest, nici o siguranta. Daca se ia dupa alegerile europene, un candidat PSD s-ar putea zbate sa obtina colegiul 8, care este insa perdant daca se repeta votul de la locale. Un candidat PSD care ar merge in colegiile municipale 1-3, bazandu-se pe rezultatul de la locale, ar putea ajunge printre ultimele locuri daca se repeta votul de la europene…
Concluzie? Nimeni nu e sigur
Pe scurt, fie si trasand colegii pentru a le face eligibile (nu e o coincidenta intre granitele ciudate si rezultatele din colegiul cu numarul 6), PSD si-a injumatatit practic locurile eligibile din acest judet. Nu pe cele castigate; castiga la fel de multe, ca partid – dar are pe jumatate capacitatea de a stabili care dintre candidatii sai vor intra in parlament. Iar acesta e efectul intr-o circumscriptie in care PSD are un scor foarte bun! Nu ma indoiesc ca sunt destule circumscriptii in care partidul (partidele, caci toate patesc la fel), chiar daca are garantia numarului minim de mandate pe care le va castiga, nu poate fi sigur unde (si, deci, cine) le va castiga, fie si la nivelul unui singur colegiu.