2,K
Suntem o democratie tanara si poate tocmai de aceea, de cativa ani buni, traim sub tirania unei minoritati active, care decide in numele unei majoritati indolente, careia i s-a inoculat ideea ca toti politicienii sunt la fel sau ca neprezenta la vot ar putea insemna o penalizare a clasei politice. Primarul Mioveniului, Ion Georgescu, sustine ca votul nu ar trebui sa mai fie doar un drept, ci si o obligatie, cu atat mai mult cu cat romanii au constatat pe propiea piele unde poate duce absenteismul. In acest sens, vrea sa lanseze, de la Mioveni, o initiativa civica, o strangere de semnaturi prin care, in aceasta toamna, sa poata introduce in dezbaterea Parlamentului prezenta obligatorie la vot. Atentie, este vorba de prezenta obligatorie, nu de votul obligatoriu, care ar putea fi reglementat doar o data cu modificarea Constitutiei, adica la Sfantul Asteapta. Prezenta obligatorie presupune faptul ca alegatorul se poate prezenta la sectie, semneaza de prezenta si… daca nu doreste sa voteze, nu voteaza. Insa, cu siguranta, majoritatea celor prezenti vor face doi pasi in cabina de vot si-si vor exprima optiunea, sustine primarul Georgescu, adaugand ca se bazeaza in special pe locuitorii Mioveniului sa-l sprijine in acest demers.
,,Vrem sa vedem, cu acest prilej, cati mai suntem, sa nu mai fie suparat nici domul Basescu, nici domnul Antonescu, nici domnul Ponta. Tocmai de aceea am zis sa pornesc de la Mioveni o initiativa civica in care ii avem alaturi pe parlamentarii de Mioveni, domnul senator Serban Valeca si domnul deputat Ion Burnei. De saptamana viitoare lansam strangerea de semnaturi pentru prezenta obligatorie la vot. Vin alegerile parlamentare si fac toate eforturile ca in prima sesiune din septembrie sa fie sustinut in Parlament acest demers al nostru.” a declarat primarul Ion Georgescu. Acesta intentioneaza sa tina cont si de optiunea a 87% dintre romani care au declarat, pentru un sondaj realizat de o televiziune centrala, ca ar merge la vot daca acesta s-ar realiza intr-o zi de miercuri, iar aceasta ar fi declarata libera.
,,Prezenta obligatorie la vot a atras mereu argumente pro si contra, insa, din punctul meu de vedere, obligativitatea votului ar consolida tanara noastra democratie, ca sa nu mai spun ca, astfel, s-ar inlatura si suspiciunile de fraudare.” a declarat senatorul Serban Valeca. In plus, nici macar nu am fi originali, intrucat o astfel de reglementare exista in 32 de tari ale lumii, intre care 6 fac parte din Uniunea Europeana. In Cipru, Grecia, Luxemburg si Belgia, absenta nemotivata de la vot se pedepseste cu amenda, iar pentru belgieni cumulul de absente duce la stergerea de pe listele electorale.
Argumente pentru prezenta la vot
Potrivit primarului Ion Georgescu, cel mai important argument pro vot obligatoriu este responsabilizarea. Absenteismul masiv din Romania este in mica masura o forma de protest. Este preponderent o forma de comoditate si chiar de iresponsabilitate. Dar daca insa esti obligat sa te duci sa votezi, poate ca vei fi ceva mai motivat sa te informezi, sa intelegi, sa treci dincolo de spectacolul ieftin.
In al doilea rand, o prezenta mare la vot asigura o mai mare legitimitate morala oricarui ales, fie ca este el primar, deputat, senator sau presedinte, ceea ce e important.
Nu in ultimul rand, prezenta obligatorie la vot ar fi si o lovitura data anumitor tipuri de frauda, mai ales prin turismul electoral.