Miercuri, 30 mai 2018, consilierii locali și jurnaliștii argeșeni au avut ocazia să vadă și să constate în teren, stadiul de execuție al lucrărilor la noul spital din oraș, în cadrul unei vizite desfășurate în prezența managerului de șantier, a reprezentantului asocierii de firme din Italia și a conducerii Primăriei Mioveni.
Primarul Ion Georgescu a considerat că această vizită e necesară, pentru ca opinia publică și consilierii locali să ia contact cu laborioasele lucrări din interior. Mai puțin vizibile și chiar deloc vizibile din exterior, aceste detalii constructive sunt extrem de importante și de grele, pentru că, dincolo de caracteristicile care țin de soliditatea construcției despre care s-a tot vorbit, ceea ce se face în interiorul viitorului spital, ține de cele mai moderne tehnici de construcție, de folosirea unor tehnologii și instalații de ultimă oră.
O vastă rețea de cabluri, care însumează mii de kilometri, va fi conectată pentru a deservi această unitate spitalicească.
Primarul Mioveniului ne-a declarat că constructorii au decis să instaleze, în cea mai mare parte, aparatură și tehnologii 2018, care au fost preferate celor din proiectul inițial, din 2016.
În imagine, viitoarea sală de operații, care va fi complet aseptică. Aerul va intra printr-o instalație specială care îl furnizează pur, iar în exterior va ieși prin filtre.
Asta va face ca spitalul din Mioveni să fie la nivel european, din acest punct de vedere.
Podeaua și pereții saloanelor vor fi acoperiți cu materiale de ultimă generație, care nu permit dezvoltarea bacteriilor în interior. Instalațiile de aer condiționat, de oxigen sunt, desemenea, tehnologie 2018. Constructorii au declarat că folosesc experiența căpătată la construirea unor astfel de spitale în Germania. Totul este gândit să fie ergonomic și ușor de întreținut.
Acestă investiție este una dintre cele mai importante realizări ale administraţiei locale din Mioveni, din ultimii zeci de ani. Stadiul lucrărilor la noul spital Sfântul Spiridon din Mioveni avansează de la o lună la alta, conform graficului stabilit.
Lucrările la viitorul spital de la Mioveni au început la sfârşitul lui martie 2016 și vor fi gata la începutul lui 2019.
Viitorul spital va avea un adăpost antiatomic pentru 100 de persoane şi va putea funcţiona 48 de ore cu generatoare, în caz de avarie.
Iată şi alte superlative ale modernei unităţi medicale de la Mioveni:
va fi înzestrată cu 177 de paturi de ultimă generaţie, fiecare pat având câte 80 de funcţii;
va avea camere de decontaminare; angajaţii vor trece prin filtre dotate printre altele cu vestiare şi duş;
personalul care va transporta echipamentul infestat va circula pe trasee separate de angajaţii care vor manipula materialul sterilizat;
controlul accesului în secţii va fi monitorizat video;
camerele cu dotări medicale, inclusiv sălile de operaţie, vor avea sisteme speciale de ventilaţie cu aport de aer proaspăt trecut prin filtre HEPA (99,9998% puritate a aerului, la fel ca pe vârful muntelui!);
va face faţă la codul roşu de accidente (la Urgenţe vor putea fi preluate, simultan, patru ambulanţe);
va fi dotat cu aparatură de top, de la computer tomograf până la echipament de chirurgie minim invazivă;
va avea 11 căi de evacuare; pe acoperiş vor fi amplasate panouri solare ce vor asigura 25% din necesarul de încălzire pentru apă etc.