Astăzi, la Spitalul Orășenesc Mioveni s-a organizat o conferință de presă susținută de dr. Horia Trăilă, managerul acestei noi unități spitalicești, care este într-un proces etapizat de punere în funcțiune a tuturor secțiilor din dotare.
La conferință a fost invitat și primarul Mioveniului, Ion Georgescu.
Scopul acestei întâlniri a fost prezentarea serviciilor medicale pe care noul spital le oferă în acest moment și stadiul procesului de ocupare al posturilor vacante pentru secțiile și compartimentele care urmează să funcționeze în noua unitate, perspectivele și proiecția procesului de dezvoltare al serviciilor medicale pentru următoarea perioadă.
La momentul deschiderii noului spital, conform normativelor și contractului semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate, vechea unitate funcționa la o capacitate de 140 paturi pe 7 compartimente, iar în prezent, noua unitate are 250 de paturi și 22 de compartimente.
Pentru ca Spitalul Mioveni să funcționeze la capacitatea maximă proiectată și pentru a se încheia contractele de finanțare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Consiliul de Administrație al unității trebuie să organizeze concursuri de angajare pentru fiecare nou compartiment, în parte, să obțină seturile de avize de la Ministrul Sănătății și alte organisme competente, fapt care necesită timp, iar unele servicii medicale vor fi oferite contra cost, în unele sectoare, deocamdată.
A fost precizat faptul că Spitalul are medic anestezist, venit prin transfer, din data de 5 ianuarie.
Următorul pas în dezvoltarea gamei de servicii medicale va fi oferirea de consultații și intervenții în compartimentul de imagistică – Angiograf, Computer Tomograf, RMN, care sunt funcțional autorizate și pentru care s-a completat lista de personal care să le deservească.
O perioadă acestea vor funcționa contra cost, până se va realiza contractarea decontării prin Casa de Asigurări de Sănătate.
RMN-ul va fi disponibil de la 1 martie, s-au scos două posturi la concurs pentru tenhicieni CT si RMN. Dacă la persoanele internate apare o urgenta se pot face aceste investigații, pentru că interesul pacientului primează.
Managerul Horia Trăilă a ținut să atragă atenția asupra câtorva detalii care țin de așteptările celor care apelează la serviciile acestui spital. În primul rând, publicul trebuie să facă distincția dintre un spital orășenesc și spitalele județene. Un spital orășenesc poate acoperii doar o anumită gamă de servicii medicale, așa încât, dincolo de faptul că nu toate secțiile medicale sunt date în funcțiune, nu orice problemă de sănătate poate fi tratată la noul spital din Mioveni.
Spitalul din Mioveni va avea cea mai modernă secție de chirurgie ortopedică, și va fi singurul spital din Argeș care va putea realiza anumite intervenții în această specialitate. De altfel, dr. Horia Trăilă a declarat că va fi chiar el unul dintre bolnavii care va fi operat în acestă secție a spitalului pe care-l manageriază.
O altă problemă semnalată este cea a ”pseudourgențelor”. Foarte mule persoane se prezintă la secția de urgențe a spitalului pentru probleme minore care ar putea fi diagnosticate și tratate cu succes de medicii de familie. Încărcarea suplimentară a urgențelor se mai produce și din cauza faptului că multe persoane aleg să vină la spitalul din Mioveni din alte localități, din cauza timpului mare de așteptare de la alte spitale.
Serviciile medicale ale Spitalului Orășenesc sunt decontate doar parțial de Ministerul Sănătății, ceea ce înseamnă că diferența de cost este suportată de bugetul local al Mioveniului.
Managerul spitalului a adresat aparținătorilor persoanelor internate să evite aducerea de alimente din exteriorul spitalului. Spitalul nu a permis instalarea frigiderelor în saloanele bolnavilor, pentru a limita consumul de către bolnavi al alimentelor ce provin din surse ce nu pot fi verificate de spital, mai ales în situația în care patologia pacientului indică acest fapt ca o sursă suplimentară de risc.
De asemenea, la vizite, se amplifică portanța de germenilor, ceea ce generează risc pentru mediul intraspitalicesc, mai ales că suntem în sezonul gripei.
Primarul ion Georgescu a ținut să atragă atenția că Primăria se ocupă doar de sarcina de a asigura utilitățile și funcționarea acestui spital prin noua societate înființată, iar de angajări se ocupă strict conducerea spitalului. A fost necesară această precizare pentru că în spațiul public au fost făcute afirmații (neasumate) despre ”intervenții” în procesul de selectare a personalului medical, asistente și infirmiere. Managerul spitalului a declarat că nu va accepta niciodată așa ceva, pentru că interul conducerii e de a avea oameni cât mai buni, cu care să poată lucra eficient și să ofere servicii medicale de calitate.
Primarul a readus în atenție problema banilor pe care UAT Mioveni trebuia să-i primească de la Ministerul de Finanțe din cota defalcată de TVA și care au venit în cuantum mult mai mic față de proiecția bugetară. Conform primarului, au fost plătiți 2 milioane RON din ceea ce ar fi trebuit să fie aproximativ, 2,8 milioane euro… În continuare banii Mioveniului sunt blocați de la nivel central, pentru că aceste compensări se fac la nivel național.
Întrebarea retorică a primarului a fost cum poate face proiecția bugetară pentru 2020, în mod corect, dacă nu se poate baza pe banii care ar fi firesc să îi primească orașul.
Despre această problemă a declarat că a vorbit și cu liderul PNL Argeș, Adrian Miuțescu, pentru a obține un răspuns de la fostul (actual?) guvern, dar problema a rămas în aer, și nici nu e de mirare dacă ne raportăm la d-l Miuțescu care are treburi mai importante la nivel central, unde a fost teleportat de partid pentru bună purtare, decât să plângă de mila Mioveniului…
Trist e că sunt unii care își freacă mâinile de bucurie la orice sincopă a administrației actuale din Mioveni, uitând că dincolo de capricioasele ambiții politice ar trebui să primeze interesul comunității, iar Mioveniul e în blocaj financiar, dar nu din vina lui sau pentru că a avut curajul de a-și construi un spital modern, că doar și-a adus cu prisosință contribuția la PIB-ul național, ci din cauză că cineva Acolo, Sus, nu-l iubește…
Secvențe video