Joi, 22 martie, Consiliul Local Mioveni s-a întrunit în ședință. Înainte de a se intra pe ordinea de zi, a fost prezentată o aplicație de tip Open City, dezvoltată pe platforma Eventya, care să faciliteze interacțiunea cetățenilor cu administrația locală și care să devină un portal de prezentare a obiectivelor și a evenimentelor locale, a serviciilor publice și oportunităților de petrecere a timpului liber.
Funcționalitatea care l-a încântat cel mai tare pe primarul Ion Georgescu, este cea de comunicare publică, gen: raportări incidente, întreruperi de alimentare cu gaz, apă sau energie electrică, străzi închise, lucrări publice și șantiere, consultări și cereri de opinie, etc.
Așa cum s-a demonstrat în prezentarea făcută de dezvoltatorul aplicației, practic, orice cetățean, după ce a parcurs câțiva pași simpli de autentificare, pe baza numărului de telefon, va putea face raportări și va putea interacționa în această aplicație cu serviciile specializate ale administrației locale. Ca exemplu, dacă cineva dorește să raporteze că într-o anumită zonă este o groapă în asfalt, o va putea face, localizând exact, pe o harta interactivă, locul.
Mai în glumă, mai în serios, primarul orașului a anticipat că e posibil ca această aplicație să nu fie deloc îndrăgită de funcționarii aparatului administrativ, pentru că îi va pune serios la treabă.
Dar, n-ai ce face, administrația trebuie făcută în slujba cetățeanului, iar aplicațiile de acest gen transformă ceea ce era doar un slogan, într-o dorită realitate.
În plus, aplicația va putea gestiona și partaja informațiile despre atracțiile și serviciile turistice din oraș, permițând clienților să să posteze în mod gratuit informații cu caracter turistic, către alte website-uri sau aplicații mobile. Este singurul produs Geographical Information System (GIS) pentru Turism din România.
Conținutul este structurat pe categorii, așa încât fiecare utilizator care și-a descărcat gratuit aplicația are posibilitatea să caute exact acele informații de care este interesat.
Aplicații construite pe această platformă sunt folosite de Ministerul Turismului din România, Primăria Sibiu, Consiliul Județean Covasna, etc, și au peste 250 000 de utilizatori. De departe cea mai cunoscută aplicație bazată pe platforma Eventya este cea furnizată de compania Eventur Group pentru București: Bucharest City App
Consilerii locali au pus întrebări prezentatorului și se pare că au fost mulțumiți de răspunsurile despre beneficiile aplicației, motiv pentru care e destul de clar că orașul va deveni "Open City".
Rigorile impuse de această deschidere, sperăm să fie un pas important către un dorit "Smart City"!…
Mioveniul ar fi primul oraș din Argeș care implementează o astfel de platformă.
Video sursa youtube – Prezentare aplicație implementată în Sibiu: