1,8K
Pana acum doar un subiect cu miza electorala, regionalizarea Romaniei a devenit, in ultima perioada, o chestiune luata in serios de catre politicieni. Nu pentru ca i-ar da responsabilitatea afara din casa, ci pentru ca aceasta trebuie realizata daca vrem sa pupam bani europeni in viitorii ani. Oricum, sustine sociologul Octavian Sachelarie, regionalizarea este si asa una tardiva, polonezii, spre exemplu, incepand-o in urma cu zece ani si nefinalizand-o nici pana in prezent.
,,2013 este un an de rascruce si nu mai putem sa o mermelim”
,,Aceasta regionalizare a devenit subiect de discutie destul de tarziu, in opinia mea, mai ales ca, dincolo de faptul ca este o chestiune laborioasa sa construiesti asa ceva, o latura la fel de importanta este informarea oamenilor care o sa intre in toata ecuatia asta. La ora asta o bajbaim. Nici eu nu as putea spune prea multe, pentru ca nu stiu care sunt proiectele. Cunosc proiectul PSD, care propune opt regiuni si pe care il vad mai mult ca pe un proiect de dezvoltare economica echilibrata a Romaniei. In schimb as vrea mult mai multe informatii despre ceea ce se va intampla cu granitele, ce contine fiecare regiune, daca sunt sau nu schimbari din punct de vedere administrativ. Pana acum sunt doar speculatii potrivit carora Consiliile Judetene vor ramane Consilii Judetene, ca se vor prelua in cadrul unui Consiliu regional consilieri de la nivelul consiliilor judetene, ca sa nu se mai faca alte alegeri… Sunt tot felul de ipoteze, dar nimic cert. Am fost foarte atent la declaratiile unor oameni pe care ii consider credibili din punct de vedere administrativ si care s-au abtinut sa discute prea mult asupra temei, semn ca multe lucruri nu sunt puse inca la punct. Cert este un lucru: 2013 este un an de rascruce si nu mai putem sa o mermelim. Pana acum am tot amanat, pentru ca intram in contradictie si conflict cu ceea ce inseamna reglementari europene, si pe bune dreptate. Pana la urma banii sunt alocati pe dezvoltarea de regiuni, ceea ce inseamna ca acestea trebuie sa cuprinda 2-3 milioane de locuitori.” ne-a declarat Octavian Sachelarie.
,,In momentul in care concurez cu un oras precum Ploiesti, lucrurile se complica”
Potrivit sociologului argesean, posibilitatea ca Pitestiul sa devina viitoarea Capitala de regiune este foarte mica, Ploiestiul fiind un concurent extrem de serios:
,,Miza pentru Arges este foarte mare. Fireste ca dorim ca Pitestiul sa fie Capitala regiunii Sud Muntenia, insa concurenta este foarte mare, ca sa nu spun altceva. In momentul in care concurez cu un oras precum Ploiesti, care are populatie de doua ori si ceva mai mare decat Pitestiul, cu putere economica foarte tare, patrimoniul politic foarte tare, lucrurile se complica. Cred ca cine va avea resedinta regiunii va lua si caimacul. Este opinia mea. Pe de alta parte, intotdeauna judetul Arges a avut capacitatea financiara, economica si intelectuala, astfel incat sa-si aiba drumul lui.”
,, Si pe timpul lui Nicolae Ceausescu, cat era el de pus pe dezvoltare, erau zone ale Romaniei ramase in urma”
Regionalizare cu cap inseamna viziune, mai sustine sociologul Octavian Sachelarie, intrucat Romania trebuie vazuta in ansamblu, iar discrepantele dintre regiuni trebuie amortizate cu timpul:
,,Romania are dezavantajul ca sunt discrepante foarte mari de dezvoltare, cum ar fi intre regiunea Muntenia si regiunea Moldova, unde sunt probleme economice foarte mari. Cu alte cuvinte, sunt saraci de vai de capul lor. Si atunci, la nivel de natiune, trebuie sa ai o viziune de dezvoltare, pentru ca altfel discrepantele se vor mari. Sunt discrepante de zeci de ani. Si pe timpul lui Nicolae Ceausescu, cat era el de pus pe dezvoltare, erau zone ale Romaniei ramase in urma. Nimeni nu se gandeste, spre exemplu, care va fi impactul regionalizarii asupra unor categorii de oameni. Ce va insemna viata lor in urmatorii 20 de ani. Nu stiu daca poate cineva sa ne raspunda la intrebarea asta.”
Deocamdata, primul obstacol il reprezinta pasiunea cu care se discuta despre subiect si orgoliile care sunt in lupta. ,,In Polonia, acest proces a inceput acum 10 ani si nu s-a terminat nici acum. Este o chestiune care dureaza, pentru ca trebuie facut cu foarte mult tact, fara pasiuni si fara pile, pentru ca o sa ne coste de nu vom mai putea.” a conchis sociologul Octavian Sachelarie, director al Bibliotecii Judetene ,,Dinicu Golescu”.