Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Sesizarea parlamentarilor PNL a fost admisă iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.
Potrivit parlamentarilor liberali, sesizarea OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie. De asemenea, ordonanţa a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.
"Dacă un consiliu local sau judeţean nu votează cum vrea stăpânul judeţului înseamnă că acel consiliu nu funcţionează. Atâta timp cât consiliile locale şi judeţene îşi iau decizii, indiferent în ce parte se duc deciziile respective, dacă sunt în favoarea propunerilor baronilor locali sau împotriva lor ele funcţionează, pentru că nu există obligaţie ca un consiliu judeţean să facă tot ceea ce i se cere." susţine deputatul argeşean Theodor Nicolescu.
Deputatul PNL menţiona că OUG 55/2014 prevede măsuri aplicabile doar pentru o anumită situaţie pe o perioadă limitată, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizii ale Curţii Constituţionale care precizează că "legea trebuie să aibă un caracter general şi nu unul discriminatoriu".
El preciza că în situaţia în care Curtea Constituţională va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a fi adoptată un proiect de lege de respingere a actului normativ.
Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului.
OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.
Deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat astăzi, pentru Mediafax, că OUG 55 se va întoarce în parcursul legislativ pentru a putea fi respinsă în Parlament, iar în legea de respingere a ordonanței să se prevadă încetarea mandatelor aleșilor locali care au migrat.
În Argeş, 14 primari şi viceprimari riscă să îşi piardă mandatul. Majoritatea acestora au migrat la PSD.