Luna trecută, în decembrie 2019, PSD a votat un amedament la legea de aprobare a Ordonanței dată pentru dublarea alocației în primăvară, amendament prin care se dublează cuantumul alocației de stat pentru copii. Alocaţia pentru copiii cu vârsta între 0 şi 2 ani ar fi urmat să crească la 600 de lei, iar cea a copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, la 300 de lei.
Legea ar fi urmat să se aplice din luna următoare promulgării de către Preşedinte, doar că, până l această dată, președintele nu a promulgat-o.
Dublarea alocaţiilor, votată în Parlament, înseamnă, implicit dublarea bugetului plătit de stat pentru aceste beneficii se asistenţă socială. Astfel, de la un buget lunar de 595.589.400 lei, alocat în luna octombrie 2019, cel mai probabil acesta va creşte lunar la aproape 1,2 miliarde lei.
În România au fost 3.574.835 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, care au primit alocaţie de stat în luna octombrie 2019, potrivit datelor Ministerului Muncii.
Premierul Ludovic Orban a declarat că are în acest moment patru metode prin care va încerca blocarea dublării alocațiilor.
„Avem practic identificate în momentul de față patru variante. Aici sunt un om cinstit și am spus-o din prima. Partidul Național Liberal a depus un amendament la legea bugetului de stat pe 2019, vă aduc aminte în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile pentru copii. De ce am făcut lucrul ăsta? Pentru că o perioadă de patru ani de zile PSD nu a crescut deloc alocațiile. Mai mult decât atât, proiectul de lege privitor la alocații care a fost adoptat tot la propunerea PNL, înaintat de domnul secretar general Robert Sighiartău, alocațiile cresc anual pentru a recupera puterea de cumpărare a locației care se pierde datorită inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc, asta trebuie să știe toți românii, cresc cu 3,8%.
Să vii acum, tot în 2019, și să impui dublarea alocațiilor pentru copii arată, după părerea mea, o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD. Cu atât mai mult cu cât se știe foarte clar că în legea bugetului de stat, care este practic… Noi când au dat ei termeni de atac la Curtea Constituțională, PNL și-a angajat răspunderea la legea bugetului de stat și pe legea bugetului asigurărilor sociale de stat, nu ai prevăzute sumele de bani pentru a susține această creștere.
Partidul Național Liberal își dorește creșterea alocațiilor pentru copii, dar o creștere rațională, o creștere care să fie sustenabilă, pentru care să existe banii necesari și care să nu fie o creștere care într-un fel să creeze grave dezechilibre, atât la nivelul bugetului, cât și la nivelul diferitelor categorii de plăți sociale sau de altă natură care se efectuează în sistemul public din România.
Aduceți-vă aminte: deci PSD, deși a dat o lege a salarizării, după aia pentru anumite categorii a devansat creșterea salariului care era prevăzută să se facă etapizat, câte ¼ între 2018 și 2022, devansând creșterea. Ăsta a fost stilul de politica lor, să creeze anumite avantaje care de fapt generează discriminări și îmbracă forma unor privilegii pentru anumite categorii pe care au vrut să și le fidelizeze. Noi nu putem accepta sistemul ăsta de legiferare.
Avem patru variante posibile: fie atacare la Curtea Constituțională, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare și o reglementare care să prevadă totuși o creștere rațională a alocațiilor pentru copii, care, repet, de la 1 ianuarie au crescut tot în baza proiectului de lege depus de Partidul Național Liberal, fie mai avem încă o variantă care cuprinde procedura de angajare a răspunderii.” a declarat Orban.
Așteptăm și cele patru metode prin care vom scăpa de pensiile speciale din sistem sau de patru metode prin care vor fi desființare toate instituțiile căpușă care nu au decât rol de a asigura sinecuri politice. Poate începe cu cea a lui Emil Constantinescu, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință. În octombrie tocmai s-a decis ca acesta să primească salariu de secretar de stat.