Anul de grație 2022, luna octombrie, ziua 9 – duminică, ora 20,00 (opt seara), primul mandat al celui de cuvânt, terenul de sport San Siro situat în cartierul piteștean Ceair e iluminat a giorno deși nici țipenie de om nu calcă pe el, nici măcar pentru o banală plimbare de seară, nici măcar vreun câine de pripas. Situația se repetă zilnic, după cum ne-au informat locuitorii din zonă, mai exact, fie că e cineva pe terenul de sport, fie că nu, iluminatul acestuia este aprins la lăsarea serii și este stins la ora 22,00. Iar asta se întâmplă încă de la inaugurarea obiectivului după recenta sa reabilitare.
În plină criză energetică mondială, când Europa, și nu numai, se zbate să reducă pe cât de mult posibil consumurile energetice, municipalitatea piteșteană dovedește un apetit energetic de-a dreptul feroce. Astfel, se montează zeci de semafoare, unele la maxim 20-30 de metri distanță între ele, și se asigură un iluminat public excesiv în locuri unde acesta nu se justifică decât în anumite situații, precum terenul San Siro amintit mai sus. Bineînțeles, energie electrică necesară funcționării puzderiei de semafoare „inteligente” cărora le lipsește tocmai inteligența pentru că dispeceratul menit să monitorizeze traficul și să asingure sincronizarea acestora nu se știe clar când va fi realizat o achităm noi, plătitorii de taxe și impozite. La fel și iluminatul excesiv al unor zone precum cea a terenului sportiv San Siro.
Dacă tot iubește atât de mult lumina, poate n-ar fi rău ca municipalitatea piteșteană să-și lumineze și finanțatorii, adică proprii cetățeni, referitor la această risipă de energie și de bani publici în vremuri în care așa ceva ar trebui să nu se întâmple sub nicio formă. Mai mult, dacă tot se laudă cu proiecte inteligemte precum semaforizarea pornită cu susul în jos, onor administratorii orașului poate ar trebui să ia lecții despre cum se realizează iluminatul stradal și ambiental cu adevărat smart prin alte părți precum comuna Ciugud sau orașul Sinaia, ca să nu-i jignesc dând exemplu direct Luxemburg.
În fine, mai e și varianta ca pe San Siro-ul piteștean, că pe cel milanez chiar se joacă fotbal, să se desfășoare seară de seară vreun campionat mondial al fantomelor și să fie nevoie de atâta lumină nu ca să vedem noi meciurile, ci să se vadă stafiile între ele și să nimerească mingea.
Foto realizate de cetățenii din zonă