Aproape că a devenit jenant pentru orice piteștean să trebuiască să explice la infinit autorităților de ce vor să se trateze într-un spital nou sau de ce vor ca banii lor să fie folosiți, cu prioritate, pentru investiții în sănătate. De ani de zile fie sunt duși cu zăhărelul, fie, mai nou, sunt tratați cu un dispreț suverat tocmai de către cei care ar trebui să le reprezinte interesele.
Când capii PSD își împart sferele de influență și putere, populația are de suferit
În ultimele trei decenii, PSD s-a aflat la butoanele municipalității Pitești și ale Consiliului Județean Argeș, având majorități în consiliile locale și județene. Situația nu s-a schimbat nici acum, căci primarul în funcție, Cristian Gentea, a uzat de pârghiile binecunoscute pentru a-și asigura consensul. Inclusiv viceprimarul PNL, Gelu Tofan, s-a transformat în agentul electoral al edilului PSD, ultimele sale declarații publice încununând o lungă și fructoasă colaborare cu social-democrații piteșteni.
Având aceeași culoare politică timp de atâta amar de vreme, ai fi crezut că Piteștiul l-a apucat pe Dumnezeu de picior. Problema este că, în ultimele trei decenii, PSD a dus o politică de vătaf; mai exact, și-a împărțit sferele de influență și de putere, cu condiția ca fiecare să-și vadă de bucățica lui.
Așa s-a întâmplat în epoca Tudor Pendiuc și Constantin Nicolescu, cei doi trasându-și la milimetru ,,latifundiile”, așa se întâmplă și acum: Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș și Cristian Gentea, primarul Piteștiului, stau fiecare pe ,,moșia” lor fără să colaboreze în vreun fel pentru binele comun. Mai mult, își bagă și bețe în roate, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul transportului metropolitan: parte dintre comunele din jurul Piteștiului nu au vrut să intre în strategia comună a Piteștiului pentru că a fost ademenită de oferta de transport în comun a Consiliului Județean Argeș. Cu alte cuvinte, avem același deja-vu cu PSD versus PSD, atât de păgubos pentru dezvoltarea municipiului Pitești.
Municipiul care nu vrea un spital nu poate primi finanțare
Soarta unui spital nou pe care, în mod legitim, piteștenii și-l doresc, se află acum în mâna acelorași două personaje PSD care, deși au trecut doi ani, nu consideră deloc important să se așeze la aceeași masă. Spitalul Județean Pitești, care a devenit un fel de bau-bau din cauza condițiilor departe de civilizație pe care le oferă, se află în subordinea Consiliului Județean Argeș. În mod firesc, municipiul Pitești ar trebui să fie interesat de serviciile de sănătate de care beneficiază cetățenii săi. Din acest motiv, o strategie comună a celor două instituții ar fi fost imperios necesară. Capii PSD, însă, nici măcar playback nu au fost dispuși să facă. Cum să primească Piteștiul finanțare pentru un spital nou, când și dinspre Primăria Pitești, și dinspre Consiliul Județean Argeș, s-a criticat sau s-a tărăgănat posibilitatea de a avea un spital nou?
În ultimii ani, în timp ce PSD-ul de la Primăria Pitești a tratat cu maxim dezinteres sănătatea propriilor cetățeni, PSD-ul de la Consiul Județean Argeș s-a ocupat cu cârpăcelile. A aprobat construirea de anexe ale vechiului spital urmând ca, mai apoi, să modernizeze, rând pe rând, toate etajele ,,Județeanului”. Nu contează că nu scoți nici cu gletul și nici cu ionii de argint infecțiile nosocomiale vinovate de moartea prea multor pacienți și nici indicațiile OMS sau ale ministrului PSD al Sănătății care nu recomandă investițiile în clădirile vechi.
Studiu pentru oportunitatea… tragerilor de timp
Conștienți că cele două PSD-uri nu-și vor schimba prea curând năravul, consilierii liberali încearcă de doi ani să impună pe lista priorităților construirea unui nou spital, în speranța că, peste ceva ani, când clădirea va fi ridicată, ori nu va mai fi PSD la butoane, ori vor fi niște pesediști care să agreeze ideea de colaborare în interesul cetățenilor.
Încercarea PNL nu s-a bucurat, până în prezent, de prea mare succes. În primul rând, pentru a tărăgăna lucrurile, primarul a propus realizarea unui studiu de oportunitate, pentru că lui nu îi era clar dacă Piteștiul are nevoie de un spital. Liberalii au achiesat, agățându-se de acest capăt de ață ca de șansa unui posibil început. După ce s-a fofilat tot 2021, anul acesta s-a bugetat respectivul studiu de oportunitate, dar atribuirea sa a fost amânată pentru că… nu fusese identificată locația ideală. Firește că motivația nu este decât o scuză puerilă, rostogolită și de primar în ședințele de Consiliu Local, și de viceprimarul Gelu Tofan, în emisiunile moderate de presa PSD. În acest stadiu nici măcar incipient, studiul de oportunitate trebuie să spună, în primul rând, dacă este oportună construirea unui spital și dacă da, ce fel de spital, cu ce capacitate, în ce condiții, cu ce secții ș.a.m.d.. Funcție de asta, știi apoi și de cât teren ai nevoie și care este cea mai potrivită locație pe care o ai la îndemână sau pe care o poți achiziționa de pe piața liberă.
Dispreț suveran în loc de colaborare între instituții
Peste toate acestea, declarațiile de săptămâna aceasta ale președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, i-a șocat pe mulți.
Piteștenii au avut ocazia să asiste la dispreț cât cuprinde și tratarea subiectului într-o cheie politică, de parcă sănătatea oamenilor ar avea nevoie de ironii cu Cîțu, nu de colaborare și soluții. Iată câteva dintre declarații:
,,Cine a stabilit că Spitalul Județean nu este performant? Anumite personaje de acolo, cu teoriile lor absolut idioate – cel mai bun spital este autostrada – habar nu au ce se întâmplă în Spitalul Județean. Sigur că nu sunt lucrurile puse la punct, sigur că la un moment dat ne punem problema, poate ar fi fost mai bine… Nu ne-a permis nimeni până acum să spunem dărâmați, mă, spitalul ăsta și faceți unul nou. Am fi făcut-o până acum. Dar e o muncă a oamenilor de acolo și ar trebui să știe mecanismele prin care funcționează un spital.”
,,Așa mă gândesc și eu, mâine, să fac o rampă de lansare a rachetelor cosmice, la ce mi-ar folosi?”
,,Problema lor e problemă de public, hai să facem un spital. Păi să-mi spună ei mie, în afară de Mioveni, cine a mai făcut spitale în România?”
,,Să-mi spună liberalii ăștia, dacă aveau gânduri așa mărețe de a construi un spital, când genialu’ ăsta Cîțu, cu genialu’ ălălaltu’ de la USR au făcut PNRR și au urcat acolo patru spitale la Timișoara, trei la Sibiu, trei la Cluj (…), de ce nu le-au spus să prindă și un spital la Pitești?”
Mihai Coteț: ,,Lăsați aroganța pe banii oamenilor și nu le mai tratați cu atâta dispreț prioritățile!”
Declarațiile lui Mînzînă nu au scăpat netaxate, mai ales că piteștenii au aflat de la acesta că, pentru Pitești, construirea unui spital e la fel de utopică precum construirea unei rampe pentru lansarea unei rachete. Mihai Coteț, președintele PNL Pitești, a transmis un mesaj în calitatea sa de… ,,idiot” care nu pricepe, la fel ca majoritatea cetățenilor, de ce… nu se poate.
- ,,Mesaj de la niște ,,idioți”
- De când am pus pe tapet dorința legitimă a piteștenilor de a se trata într-o clădire nouă de spital și am început să facem un lobby susținut în acest sens, cred că am fost jigniți în toate modurile posibile, tăvăliți prin presă și pe la conferințe.
- Marii specialiști care se pricep la toate și care invariabil vorbesc despre ei la persoana a treia (cum o făceau și Ceaușescu, Hussein, Gaddafi sau Kim Jong-il), ne-au înșirat toate motivele pentru care <nu se poate>, iar noi și restul cetățenilor suntem niște habarniști care-i deranjăm pe ei, aleșii, cu SF-uri dintr-astea.
- În conferința de presă, președintele Consiliului Județean Argeș, a declarat că cei care își doresc un spital nou vin cu <teorii absolut idioate>, întrucât cel mai bun spital din Argeș nu este autostrada Pitești-București. E drept că de la un timp și ruta Pitești-Mioveni reprezintă o concurență serioasă, deci s-ar putea să aibă dreptate, suntem niște idioți.
- Suntem niște idioți pentru că ne este teamă să ajungem într-un spital vechi de o jumătate de secol, din care mulți au plecat mai bolnavi decât au intrat.
- Suntem niște idioți pentru că nu avem curaj să riscăm, la pachet cu internarea, și o infecție nosocomială.
- Suntem niște idioți pentru că nu înțelegem că cei care și-au pierdut viața din cauza acestor infecții reprezintă doar cifre seci ale unor statistici care nu impresionează autoritățile.
- Suntem niște idioți pentru că punem sănătatea noastră mai presus decât tichiile de mărgăritar care au avut mereu întâietate.
- Suntem niște idioți că-i deranjăm pe marii bugetari ai județului și ai orașului, rugându-i să se miște mai cu talent, pentru că au trecut niște decenii de când se află la butoane ei și partidul pe care îl reprezintă.
- <Problema lor e problemă de public, hai să facem un spital! Păi să-mi spună ei mie, în afară de Mioveni, cine a mai făcut spitale în România?> – este un alt argument cu care președintele CJ Argeș încearcă să închidă gura ăstora cu pretenții. Uită să spună, însă, că multe municipalități sunt în stadii foarte avansate cu realizarea de noi spitale, unele primind finanțare prin PNRR tocmai din acest motiv.
- <Facem un spital în Pitești? Și la ce folosește? (…) Așa mă gândesc și eu, mâine, să fac o rampă de lansare a rachetelor. La ce mi-ar folosi?> – este o altă replică uluitoare emisă de același președinte al CJ Argeș. Chiar așa! La ce ar folosi un spital nou, o clădire în care să nu se mai ascundă stafilococii aurii?
- Ce le trebuie medicilor condiții civilizate în care să-și desfășoare activitatea sau circuite eficiente din punct de vedere funcțional?
- De ce ar avea nevoie pacienții de toaletă în salon cât timp s-au mulțumit și până acum cu echivalentul wc-ului din fundul curții?
- Cu aceeași atitudine de superioritate cel puțin intelectuală, președintele CJ Argeș a mai declarat, la mișto, că predă administrației piteștene spitalul, să îl modernizeze. Poate i-ar folosi o discuție mai aprofundată cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care explica recent cât de greu și contraindicat este să adaptezi clădiri vechi ale spitalelor la standarde actuale și cât de necesare sunt clădirile noi.
- Ideea este că ne-am cam săturat de veșnicul ping-pong cu sănătatea noastră. De trei decenii un singur partid a fost la butoane și în Argeș, și la Pitești. Lăsați aroganța pe banii oamenilor și nu le mai tratați cu atâta dispreț prioritățile!” a transmis Mihai Coteț.
Răzvan Șerbănoiu: ,,În loc sa ne demonstreze ca e imposibil să facem un spital, de ce nu ne ajută cu sfaturi și know how?
În aceeași cheie, consilierul local PNL Răzvan Șerbănoiu a atins miezul problemei: la mijloc este același PSD vs. PSD și consecințele nefericite ale acestui conflict tacit și niciodată recunoscut, dar cât se poate de vizibil.
,,S-au activat pe linie de partid toți cei de la CJ, care mai de care mai specialist în administrarea spitalelor si in administratie publica in general. Au sarit ca ulii sa demonstreze ca Pitestiul nu e in stare sa faca un spital si sa-l administreze. Recunosc ca dincolo de ceea ce ei vad o disputa politica cu noi, implicit cu zecile de mii de pitesteni, mie imi miroase si a o disputa a lor interna, Judetul cu Pitestiul, e pentru prima oara cand un primar, in urma votului CL, demareaza propriu-zis demersurile legale in vederea construirii unui spital, desi in campaniile electorale au promis si cei care au fost.
Daca tot sunt asa mari specialisti, in loc sa ne demonstreze ca e imposibil (dpldv) sa facem un spital, de ce nu ne ajuta cu sfaturi si know how (google it)? Ei nu isi doresc sa satisfaca nevoile si dorintele cetatenilor, care nu sunt putini? Ei nu vor ca cetatenii judetului sa beneficieze de conditii bune de tratament? Ei nu vor sa plece oamenii acasa sanatosi si nu mai bolnavi decat au venit la spital?
Au sarit direct cu invective si jigniri. Oare ce ii sperie atat de tare ca mai apare un spital in Pitesti? Oare de ce lupta cu atata indarjire sa nu se faca? De ce vad o concurenta in spitalul asta si nu un bun comun al argesenilor?
Ni se spune ca s-a facut un singur spital in tara si anume cel de la Mioveni, bine, uita ei de spitalele private aparute sau de spitalul construit de cele doua eroine care l-au facut din donatiile romanilor, ce-i drept cu costuri mult mai mici. Si daca s-a facut doar unul, ajunge? E cazul sa ne oprim? Am obosit ca tara de la un spital?” se întreabă, retoric, consilierul Răzvan Șerbănoiu.
Mai în glumă, dar cât se poate de serios ținând cont de ,,profesioniștii de top” de la Consiliul Județean Argeș, consilierul PNL și-a închipuit cum ar atăta o comisie competentă să administreze un spital, una la standardele PSD:
- ,,Ne-am insusit criticile cu privire la lipsa de experienta in a administra un spital si am format o comisie care are in componenta numai oameni cu inalta calificare in domeniu:
- – Nea Ion Roata – fost tractorist la CAP cu dubla calificare – medic stomatolog agrar, cel care schimba dintii la grebla, medic clasa I, a II-a s-a dovedit prea grea.
- – Adrian Osie – cunoscut in lumea de fashion ca taietor de facturi la gunoi si alte invarteli cu halate medicale de firma contrafacute pe vaporul de pe Raul Arges.
- – Padurar specialist in medicina de urgenta cu competente pe carii si alti daunatori naturali n-am gasit, astia sunt mai Rara Avis, asa ca am renuntat sa mai cautam. Poate totusi gasim un taietor de lemne sa faca mobilierul.
- – Restul comisiei e alcatuit exclusiv din oameni care n-au lucrat o secunda in economia reala ci doar in functii numite de la partid. Astia care au muncit in privat se sperie cand aud de administrarea unui spital si asta este motivul pentru care am apelat la specialisti.
- Acum in sfarsit avem si noi competente sa vorbim despre spital fara sa ne murdarim de penicilina pe piept.”