Moartea polițistului local, atacat de un golan care deranja liniștea publică, nu a atras prea multă simpatie asupra instituției pe care o reprezenta. Din contră, mulți piteșteni consideră că instituția care se află în directa subordonare a primarului, ar trebui desființată. De asemenea, propunerea de denumire a unei străzi cu numele polițistului mort a atras mai multe nemulțumiri, inclusiv în rândul poliției comunitare, căci lucrurile nu se rezolvă cu soluții populiste care nu rezolvă nici pe departe fondul problemei. Consilierul Local Mihai Coteț a venit cu o serie de propuneri de reorganizare a Poliției Locale care trebuie să scape, în primul rând, de influența politică extrem de toxică a celor care o conduc.
,,Este o coincidență faptul că majoritatea polițistilor locali au același nume de familie cu angajații din primăriile respective?”
Numeroși piteșteni au comentat în social media, cerând desființarea Poliției Locale pe care, în forma în care este acum, o văd absolut inutilă. Iată câteva dintre comentarii:
Maria Năstăsoiu:
,,Desființati această zisă poliție locală, pânari leneși plătiți din banii celor care muncesc… Au și mașini in dotare, se plimbă cate doi in mașină, prin oraș, plini de ingamfare, fără pregătire.”
Mihaela-Izabella Grapă:
,,Este o instituție care trebuie desființată pentru ca este plătită degeaba din bani noștri, este inutila și foarte imbatranita.”
Cristian Cris:
,,Poliția locală trebuie desființată! O instituție ineficientă și incompetentă încă de la început. Este o coincidență faptul că majoritatea polițistilor locali (comunitari) au același nume de familie cu angajații din primăriile respective? Cu banii cheltuiți pentru întreținerea poliției locale ar fi o decizie mult mai bună să angajăm mai mulți polițiști și jandarmi M.A.I. care cel puțin teoretic au școală, pregătire și autoritate.”
Ion Barbu:
,,Desființați aceste lipitori politice și formați o poliție adevărată cu oameni pregătiți pentru acest domeniu de activitate.”
Cornel Tutui:
,,O instituție conjuncturală, slab organizată și pregătită, cu atribuții minimale și suprapuse peste cele ale poliției naționale, care nu își justifică existența. Dimpotrivă. La noi, paralelismul si ineficiența instituțională sunt la modă si de durată, după cum bine se observă. Doar la drepturi și, mai puțin la obligații și îndatoriri, ne stă mintea atunci când se iau decizii de interes major (din păcate). Rezultatul – disolutie, lipsă de autoritate performanță instituțională, fără excepții.”
,,Poliția locală este doar o altă instituție la cheremul pixului primarului”
„Ca să nu mai asistăm neputincioși la încă o tragedie unde să îl vedem pe Gentea plângând cu lacrimi de crocodil, poliția locală trebuie reorganizată” susține consilierul local Mihai Coteț.
„În fața unei tragedii care trage încă o dată un semnal de alarmă foarte clar că Poliția Locală trebuie reorganizată din temelii, ce face primarul PSD, domnul Gentea? Își face campanie electorală urcându-se pe tragedie, anunțând cu un populism desuet că vrea să redenumească o stradă în memoria polițistului care și- a lăsat familia singură, de parcă un nume de stradă l-ar aduce înapoi la cei dragi. Și nu se oprește aici, pentru că tupeul nu are limite pentru acești jupâni care au luat instituțiile pe persoană fizică și îi tratează pe cei care lucrează aici ca pe niște argați la limita feudalismului medieval. Primarul PSD, domnul Gentea vine în Consiliu cu o propunere pentru o nouă organigramă care să mai angajeze niște oameni în locuri călduțe în Poliția Locală. Deci răspunsul în fața acestei tragedii care lasă familii cu inima frântă este, pe scurt, din perspectiva primarului, redenumirea unei străzi și lărgirea organigramei pentru a angaja alți oameni la fel de nepregătiți și expuși în fața pericolelor.
Ce trebuie făcut cu adevărat? Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem e faptul că din nou corupția ucide. Corupția este dată de faptul că poliția locală este doar o altă instituție la cheremul pixului primarului, cu oameni care sunt nevoiți să își ia echipamente din fonduri proprii și care sunt victime sigure ale capriciilor șefilor și ale infractorilor.
Ce face polițistul local? O întrebare foarte bună pe care cu toții am avut-o într-un moment al vieții. Ce este polițistul local? Acest angajat al Primăriei, adesea confundat cu angajatul MAI este de cele mai multe ori doar o ruda îndepărtată și bine remunerată a cuiva care și a adus umilă contribuție la campania electorală a primarului.
Avem o instituție de forță fără forță care trăiește din banii primăriei. Dacă tot o avem, important e să o folosim și ca să o folosim, trebuie să îi trasăm niște obiective clare, simple și să urmărim să le și îndeplinească.
Fără pregătire, fără o autoritate reală, fără o colaborare clară cu instituțiile de forță, majoritatea polițiștilor locali sunt doar niște angajați ai primăriei, neputincioși în fața fenomenului infracțional, care pot cădea oricând victime ale agresorilor pe care nu știu și nu au cum să îi oprească.” declară Mihai Coteț
Propunerile lui Mihai Coteț de reorganizare a Poliției Locale
Omul de afaceri a propus un plan concret de măsuri cu scopul ca astfel de tragedii să nu se mai repede, dar și pentru eficientizarea Poliției Locale Pitești:
,,Ce ne propunem pentru poliția locală odată ce camarila Gentea va pica?
Reorganizarea instituției Poliția locală devine o instituție de supraveghere a obiectivelor aflate în subordinea primăriei municipiului Pitești
1. Polițiștii locali vor supraveghea instituțiile din subordinea primăriei
a.1.) Poliția locală va avea zilnic obiectiv de supraveghere a școlilor și liceelor pentru a combate fenomenul drogurilor – patrulă zilnică pe la toate unitățile de învățământ de la școala gimnazială și liceu și raportări privind abateri împreună cu directorii unităților școlare. Rapoartele vor fi înmânate către poliție pentru a fi investigate acolo unde se impune
a.2.) Poliția locală va merge la instituțiile din subordinea direcției de asistență Pitești – vârstnicii instituționalizați, copiii instituționalizați, persoane din centre de zi pentru a se asigura că persoanele beneficiază de servicii optime și că nu există factori perturbatori. Săptămânal, poliția locală va înmâna rapoarte către Primar pentru a sublinia activitatea din centrele de asistență. Acest mecanism ne va asigura că poliția locală este un instrument de control ca episoade precum azilele groazei să nu se repete.
a.3.) Poliția locală va avea activități coordonare au ADP pentru a se asigura că locurile de joacă și spațiile verzi sunt întreținute corespunzător și nu sunt vandalizate.
a.4.) Poliția locală va avea drept sarcină supravegherea bunei desfășurări a activității din piețe. Vor merge zilnic și vor raporta către Primărie săptămânal principalele nereguli care for fi discutate cu administratorii piețelor pentru a fi remediate.
a.5.) Poliția locală va superviza zonele de risc de perturbare a liniștii publice și vor comunica fiecare caz specific cu instituțiile de forță pentru a remedia fiecare speță. Astfel, zonele din proximitatea caselor de pariuri, din proximitatea magazinelor care vând alcool noaptea, zonele periferice vor intra într-un circuit de supraveghere. Rolul poliției locale va fi de a superviza și de a chema instituțiile de forță în cazul în care situația va impune.
a.6.) Poliția locală va oferi sprijin în buna organizare a evenimentelor sportive – meciurile FC Argeș precum și orice alt tip de eveniment. Cadrele din efectivul poliției locale se vor asigura că ordinea publică este menținută și că legea este respectată.
2. Protocoale clare cu instituțiile de forță la nivel local
2.a) Protocol cu jandarmeria
Jandarmeria și poliția locală trebuie să aibă un cadru clar de colaborare pentru:
- evenimente mari – sportive, religioase, culturale;
- proteste și manifestații publice;
- sărbători și târguri;
Poliția locală are rol de supervizare și raportare a neregulilor, jandarmeria are rol de intervenție.
2.b.) Protocol cu Poliția
Poliția este cea care aplică legea, poliția locală este cea care supervizează și raportează cazurile care trebuie să intre în incidența poliției. Colaborarea trebuie să fie bazată pe:
Prevenție – colaborare inter-instuțională astfel încât poliția să beneficieze de prezența pe stradă a poliției locale, să primească rapoarte de lucru și să aibă canale de comunicare pentru intervenții rapide
Contravenție – plan de evaluare a situațiilor de risc unde jurisdicția poliției locale trebuie deferită către poliție pentru a limita riscurile în rândul agenților
Infracțiuni – plan de supervizare și combatere și plan de intervenție inter-instituțională. Poliția locală sesizează, raportează și asigură perimetre la solicitarea instituțiilor de forță.
Instruire și dotare
Polițiștii locali vor trece printr-un grup de instruire privind:
Echipamentele vor fi dotate cu dispozitive neletale – spray iritant, veste de protecție. Suntem încă în paradigma în care mulți polițiști locali achiziționează astfel de dispozitive de auto-apărare din fonduri proprii.
Acesta e un plan coerent, concret care va reduce riscurile pe care agenții din poliția locală le înfruntă zi de zi și va aduce utilitate cu adevărat acestei instituții. Dorește primarul să facă asta? Nu. De ce? Pentru că ar fi culmea să vrea să descopere nereguli la instituțiile din subordine unde și-a angajat toate rubedeniile și obligațiile de partid. Dar până nu vom reorganiza din temelii, nu vom avea cum să afirmăm că luăm măsuri reale ca oamenii să nu mai moară pe străzi.”
4 comentarii
Domnule consilier local, atribuțiile poliției locale sunt stabilite clar prin legea de organizare și funcționare (155/2010)!
Poliția Locală este o instituție publică de menținerea ordinii și liniștii publice și nu avertizor public!
Reorganizarea instituțională,nu înseamnă modificarea ori reducerea atribuțiilor prevăzute în legea de organizare și funcționare a poliției locale!
Consiliul local nu se poate suprapune cu parlamentul privind legiferarea!
Citesc și ma minunez cum am uitat ca oameni sa fim empatici! Cum am ajuns ca un momentul pierderii unei vieți omenești sa ne bucuram … este un total dezgust cu privire la viata umana! cat despre „reorganizare” consider ca atribuțiile sunt bine stabilite prin Legea 155/2010 cât și în alte acte normative care sunt prevăzuți ca agenti constatatori, polițiștii locali! Deci domnilor politicieni ce spuneți urmărim aplicarea legii fără sa intervenim ? Fără sa inventam competente ? ceea ce spuneți domnule consilier cu privire la viziunea dumneavoastră este ca dumneavoastră vreți sa transformați politia locala într-o instituție de poliție politică care sa „toarne” la unul si la altul aspecte care va sunt incomode! Haideți domnilor politicieni sa nu ne mai amestacam în „tocana” instituției Politia Locală, fără a participa măcar la un curs de „bucătar”! Dacă tot vreți sa faceți ceva ca aceasta instituție sa fie folositoare urmăriți ca să le fie respectare drepturile, îndatoririle asa cum sunt prevazute în legea Poliției Locale!
Despre Poliția Locală ajung mulți să își facă „campanie” ,reușind să adune câteva voturi în plus de la oamenii necunoscători .
Din 2010 nu mai există „comunitară” ,este adevărat că o parte din personal este din rândul foștilor gardieni ,dar încep să iasă la pensie,iar în locul lor vin oameni noi care nu au avut nici o treabă cu foștii gardieni.
Din 2010 nu au fost aduse modificări la legea Poliției Locale,doar în campanii se trezesc unii că o să desființeze ,dar pentru că nu reușesc asa (Poliție Locală există în toate statele europene:
https://youtu.be/HoyNdflYdg4?si=fRDICgfT-GF_yn9c,) încep cu atacurile.
Dacă nu aduci îmbunătățiri la sistem ,atunci nu poti avea așteptări la rezultate .
Stimate domnule consilier local! Nu transformați acest subiec îtr-unul politic. Aveți nevoie și dumneavoastră și comunitatea de poliție locală. Mai bine lucrați cu colegii dvs. parlamentari la un proiect de lege care să transforme Poliția Locală într-o adevărată forță de menținere a ordinii publice și nu în obervatori. Ce zic cetățenii când văd un om în uniformă care nu ia nicio măsură atunci când constată încălcări ale legii? Gândiți în folosul urbei și al cetățenilor pe care îi reprezentați