Primaria Pitesti a elaborat un proiect prin care isi propune sa ajunga la ceea ce se numeste, in termeni de specialitate, „regenerare urbana”. Ce prevede acest proiect?
Concret, autoritatile locale isi propun sa incurajeze constructia de noi locuinte in zonele periferice ale orasului prin dezvoltarea infrastructurii, modernizarea, extinderea si eficientizarea retelei de iluminat public, extinderea spatiilor verzi dintre blocuri, dezvoltarea si modernizarea retelei de alimentare cu gaze naturale si promovarea respectarii reglementarilor in domeniul ubanismului si amenajarii teritoriului.
Din plan nu lipsesc nici programele de impadurire, crearea de perdele forestiere si spatii verzi in cartierele marginase, precum si extinderea locurilor de joaca.
Crearea de piste de biciclete si dezvoltarea spatiilor din jurul scolilor sunt alte doua componente importante ale proiectului care mai vizeaza si promovarea participarii societatii civile in procesul de realizare si monitorizare a lucrarilor publice (de exemplu, prin cooptarea in comisia de receptie a lucrarilor publice de amenajare a mediului fizic a unui reprezentant ONG).
Primaria are in vedere si construirea de sisteme energetice nepoluante (energie solara, eoliana) si dezvoltarea dispozitivelor de producere a energiilor alternative.