Când vine vorba de transparență decizională sau de consultarea cetățeanului în luarea deciziilor, administrațiile locale și județene (nu mai vorbim de autoritatea centrală) sunt de-a dreptul repetente. Puține sunt excepțiile, iar acestea au ajuns să fie date exemplu de urmat, în speranța că poate excepția va deveni regulă, în următorii ani. Zeci de ani… Sau… sute?…
Una dintre excepții, în opinia organizatorilor Galei CeRe (Centrul de Resurse pentru Participare Publică), ajunsă la a IX-a ediție, este Primăria Mioveni.
,,Anul acesta a fost vorba despre solidaritate şi putere colectivă. Am încercat să arătăm că, dacă oamenii sunt uniţi, dacă rezistă în ciuda piedicilor şi îşi susţin unii altora lupta, avem mai multă putere. Din păcate, autoritățile rezistă și ele. Rezistă în încăpățânarea de a nu trata oamenii cu respect. La Primăria Capitalei, spre exemplu, se interzice protestul în fața primăriei sau suntem acuzați de defăimarea țării. Din păcate, atitudinea multora dintre cei care lucrează în administrație nu s-a schimbat. Sigur că există și excepții și oameni din administrație care apreciază și apleacă urechea la ce spun cetățenii. Am avut o poveste frumoasă spusă la gală despre Primăria Mioveni, care a organizat foarte multe consultări cu cetățenii, a încercat să afle ce cred cetățenii despre cum arată bugetul local. Deci sunt și excepții dar, din păcate, nu am reușit să avem o schimbare de atitudine la scară largă." a declarat Oana Preda, director CeRe (Centrul de Resurse pentru Participare Publică).
Sorina Bunescu, persoană activă în zona de reprezentativitate a societății civile, a apreciat, la rândul ei exemplul care vine de la Mioveni:
,,La Gala participarii publice de anul acesta am avut si eu doua povesti favorite care, chiar daca nu au fost premiate pe scena, au intrat in depozitul povestilor de succes CeRe. Una dintre aceste povesti este Primaria Mioveni cu procesul de consultare publica in intocmirea bugetului local. Nu mai este o noutate faptul ca Primaria Mioveni realizeaza consultari cu cetatenii pe proiectele ce intra in dezbaterea consiliului, este pur si simplu un mod de a face administratie publica. Transparent, participativ. Am vazut pagina lor si aproape lunar ma uit la avizierele lor. Pur si simplu se respecta legea transparentei.
Plus tot felul de evenimente, informari, dezbateri. (Ex: La Primaria Mioveni se comunica public despre nevoia de a integra copiii cu CES; Mioveni cultural; Festivalul diversitatii; invatamant dual; caravana preventiei etc.).
Da, o poveste care spune ca administratia se poate face cu cetatenii."
Cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice a premiat 13 dintre cele cele mai eficiente acţiuni civice şi campanii de advocacy de anul trecut, din România. Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României.
Mesajul ediţiei din acest an – ,,Activismul te prinde câteodată nepregătit, dar rareori singur” îndeamnă la solidaritate pentru acţiunile civice care nu au vizibilitate în rândul publicului larg şi în mass-media, dar care pe termen lung au impact pozitiv asupra diverselor comunităţi din România.