Astăzi, 27 decembrie, Primăria Mioveni a susținut tradiționala conferință de presă în care face bilanțul activității compartimentelor din cadrul Primăriei pe parcursul anului care se încheie și prezintă planurile administrației locale pentru anul următor.
La conferința de presă au participat, din partea Primăriei, primarul Ion Georgescu, viceprimarul Aurel Costache, directorul economic Sava Gheorghița, șeful biroului Urmărire Investiții Proca Dănuț și secretarul Ionuț Badea.
Primarul Ion Georgescu a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări ale Primăriei Mioveni în acest an, ale investițiilor finalizate și a vorbit despre stadiul celor aflate în derulare, dar a ținut să puncteze și principalele probleme cu care se confruntă administrația din Mioveni.
De departe, cea mai importantă investiție a Mioveniului este construirea noului spital. A fost prezentat un film care arată stadiul actual al lucrărilor, care avansează conform graficului stabilit, ce are ca termen de finalizare luna octombrie 2018.
Spitalul va fi unul modern, cu dotări medicale de ultimă oră și va avea câteva facilități unice pentru această regiune a țării. Construcția este una foarte solidă, gândită să reziste la cutremure de peste 9 grade, la nevoie va putea deveni adăpost antiatomic pentru 100 de persoane și va putea face decontaminare (singurul din România), iar dezvoltarea infecțiilor intraspitalicești va fi imposibilă.
Suprafaţa desfăşurată a construcției este de 17.290 mp, s-au folosit 13.000 tone de beton turnat şi 1400 de tone de armătură. Spitalul va avea 177 de paturi ultramoderne cu 80 de funcții, computer tomograf de top, echipamenete pentru chirurgie minim invazivă și maternitate. Structura pe etaje arată astfel:
- etajul 6 -zonă administrativă şi tehnică, farmacie, garderobă pentru pacienţi;
- etajul 5 – neurologie;
- etajul 4 – medicină internă şi cardiologie;
- etajul 3 – pediatrie;
- etajul 2 – două săli de naşteri, o sală ginecologie şi o secţie de neonatologie cu 17 paturi;
- etajul 1 – patru săli de operaţie şi o secţie A.T.I;
- subsol – anatomie patologică, morgă, spălătorie, uscătorie şi bucătărie.
Conform declarațiilor primarului Georgescu, personalul spitalului va fi de aproximativ 355 de persoane. În acest moment spitalul Sf. Spiridon are 150 de angajați. Spitalul va costa 68 de milioane de euro, din care administrația de la Mioveni mai are de plată, în următoarele 15 luni, 40 de milioane. În acest an s-a obținut aprobarea pentru programul de finanțare guvernamentală de 21 milioane de euro.
Primarul s-a arătat îngrijorat de impactul recentelor schimbări din politică fiscală, care vor afecta bugetul anului 2018 și, indirect, investițiile previzionate sau aflate în derulare. Conform calculelor preliminare, bugetul local ar putea pierde 5 milioane de euro, din trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajați, ținând cont de nivelul impozitelor plătite spre bugetul local dinspre platforma Dacia. Majorarea salariului minim, ar putea să mai reducă aceste pierderi, într-o pondere de 20% și se așteaptă și măsurile compensatorii promise de guvern. Legea Bugetului de Stat urmeză să lămurească și acest aspect.
O mare nemulțumire a primarului e legată de faptul că, deși este de 17 ani în această funcție, nu reușește să obțină aprobările necesare pentru instalarea conductei de gaze în zona cartierului Clucereasa. Chiar dacă solicitarea e făcută “cu banii pe masă“, în condițiile în care 90% din investiție e suportată de administrația locală, inerția și ultraformalismul autorităților centrale ține pe loc această investiție atât de necesară, care afectează, pe lângă lipsa acestui serviciu pentru comunitatea din zonă, dezvoltarea Parcului Industrial și a operatorilor economici care au investiții în zonă. Practic, această nefericită inerție aduce pagubă comunității.
Drumul național DN73D, care este principala arteră rutieră ce traversează orașul, se află în administrarea Regiei Drumurilor Naționale și e foarte prost întreținut, reprezentând una dintre cele mai mari nemulțumiri ale comunității din Mioveni. În urma discuțiilor, există promisiunea că de la km 0 până la Km 10, va intra în reparație capitală.
Pentru Sala Sporturilor s-a demarat procedura de licitație. La sfârșitul lunii ianuarie 2018, dacă nu vor fi contestații, se va afla care este constructorul care va prelua construcția din stadiul actual. Termenul de finalizare ar fi de 15 luni. Administrația locală s-a îndreptat în instanță împotriva constructorului care a abandonat lucrarea și va cere măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor.
Primarul a sfătuit cetățenii care achiziționează terenuri să verifice situația acestor terenuri cu privire la posibilitățile de acces, existența utilităților etc, pentru a nu se mai crea situații în care să se afle în imposibilitatea de a le obține. Primăria pune la dispoziție toate informațiile necesare.
În unitățile de învățământ s-au făcut permanent investiții. În zona blocurilor “P” se va ma construi o grădiniță. Liceul Tehnologic Dacia va intra în renovare generală, iar până în aprilie se va semna contractul pentru construirea unei noi săli de sport în incintă. Liceul are și clase de sport și păstrarea acestor clase este condiționată de existența acestei facilități.
În ceea ce înseamnă activitatea celor două cluburi sportive CS Mioveni și CS Dacia Mioveni 2012, primarul a lăsat de înțeles că Consiliul Local înțelege să sprijine în limita legii și a disponibilității bugetare sportul local, dar și-a manifestat nemulțumirea față de contraperformanțele clubului de fotbal al CS Mioveni în liga a doua națională și nu exclude retragerea sprijinului financiar pentru acest proiect, mai ales în situația în care Legea Bugetului de Stat nu va mai permite finanțarea activităților sportive de la bugetul local.
Despre CS Dacia Mioveni 2012, primarul a declarat că “se află în parametri”.
S-a mai discutat despre situația locurilor de parcare și despre intenția de a se crea un sistem modern de rezervare a locurilor de parcare, cu observația că în Mioveni, nu ar trebui să existe probleme cu numărul locurilor de parcare pentru cetățeni, dacă nu ar mai fi parcate în oraș mașini de transport sau mașini de serviciu.
Sintetic, activitatea aparatului administrativ al Primăriei Mioveni în anul 20017 arată astfel: