Conducerea Primăriei Mioveni a prezentat, joi, 29 decembrie, într-o conferinţă de presă, bilanţul instituției și al serviciilor din subordine pentru anul 2022.
Primarul Ion Georgescu a făcut introducerea remarcând destul de dezamăgit că 2022 a fost un an slab din punct de vedere al încasarilor din cotele defalcate de TVA, care au scăzut la 50% din nivelul previzionat, cu impact masiv asupra bugetului local, care se bazează în proporție de 60% pe venituri legate de activitatea uzinei Dacia. Compensările făcute de uzina Dacia cu Ministerul de Finanțe, fac ca Mioveniul să se uite lung după banii care i se cuvin și să treacă anul cu datorii. Chiar dacă numărul de angajați ai uzinei Dacia a scăzut, veniturile prin contractele colective de muncă au crescut cu 15%. Concluzia, Ministerul de Finanțe nu a alocat Mioveniului drepturile financiare cuvenite, în condițiile în care de la Mioveni pleacă 4,5% din PIB-ul României.
Colectarea pe taxe și impozite locale a mers mai bine și a crescut conformarea contribuabililor, inclusiv la plata amenzilor.
Majorarea prețurilor la energie și carburanți a afectat bugetul local, chiar și în forma compensată de guvern, prețurile fiind oricum mai mari față de anii precedenți și de forma previzionată la proiectarea bugetului. Perspectiva ca guvernul să nu mai mențină compensarea la prețul energiei, îi dă fiori primarului Georgescu, pentru că ar însemna intrarea în faliment a orașului.
Una dintre cele mai mari mulțumiri ale primarului, chiar dacă nu a depins de administrația locală, a fost asfaltarea tronsonului de 5 km din Bulevardul Dacia.
Mioveniul rămâne un oraș tânăr, pentru că s-au înregistrat mai multe căsătorii și mai multe nașteri, comparativ cu anii trecuți
Secretarul Primăriei Mioveni, Ionuț Badea a enumerat principiile după care își desfășoară activitatea conform Codului Administrativ, care stipulează că actul administrativ se derulează în interesul și pentru satisfacerea nevoilor cetățenului.
La Mioveni a fost un an bun din punct de vederea la investițiilor, pe care le-a detaliat într-o mare măsură viceprimarul Ciprian Țurlea.
Acesta a prezentat proiectele aflate in derulare, din care proiecte cu fonduri nerambursabile în valoare de 22 milioane euro.
Pod peste Argeșel, investiții în eficiența energetică, stație de încărcare vehicule electrice, parc de panouri fotovoltaice.
Din fonduri proprii utilitati pe unele strazi, parcari noi, dezvoltare zonă de picnic, legătura Colibasi Pleașa, reabilitare cămin, garaj departament pompieri, reparatii bl V2E, o noua față pentru centrul orasului. Proiectul pentru introducerea gazelor în cartierul Făget a intrat în linie dreapta. Se vrea un al doilea corp pentru piața Dacia.
Directorul SEdC Mioveni, Nicolae Tudose
Societatea a recuperat peste 5% din pierderile de apă prin montarea unor echipamente moderne de depistare a zonelor cu probleme. 65% din apartamentele din Mioveni sunt contorizate de SEdC Mioveni.
Pentru serviciul de iluminat public, se dorește implementarea unor proiecte de telegestiune si eficienta energetică. S-au depus proiecte pentru înlocuirea echipamentelor electrice invechite.
La capitolul spații verzi, in anul 2023 se va imbunatati amenajarea peisagistică.
Pretul la energie este foarte mare, motiv pentru care SEDC a pregătit în proporție de 80% documentatia pentru a obține prin POIM, fonduri pentru panouri fotovoltaice la stația de epurare.
La statia de epurare se dorește achizitia de noi utilaje si instalatii performante. La toate capitolele se urmărește ridicarea standardelor serviciilor prestate de SEdC. Capitalul social și cifra de afaceri au crescut și în 2022. O mare provocare este lipsa personalului calificat.
Mircea Stoian – manager spital Orășenesc Mioveni
La Spitalul Orășenesc Mioveni s-a deschis o linie de gardă la anestezie terapie intensivă, s-a ridicat ocuparea spitalului de la 120 pacienți internați continuu la 600 luna noiembrie, peste 3000 de prezentări în ambulator și peste 1700-1800 în compartimentul de primiri urgențe.
Noi modificări de structură se vor deschide compartimente de endocrinologie, ORL, chirurgie plastică, secție diabetologie cu 6 paturi.
La începutul anului 2023 se va da în folosință un mamograf în contract cu Casa de Asigurări. Fața compartimentului de Primir-Urgență se va schimba prin aducerea unor medici specialiști în medicina de urgență.
Numărul medicilor a crescut, mai e nevoie de asistenți, dar trebuie evaluate și costurile. Calitatea actului medical crește. Au fost atrase fonduri europene și sponsorizări consistente pentru dotarea cu aparatură performantă.
Activitatea SC Servicii Generale Mioveni a ajuns la al treilea an de la înființare. Directorul Alin Albu a informat că 75% din activitatea societății e dată de servicii conexe de funcționare a Spitalului Mioveni, dar, de la an la an, se diversifică la alte clădiri și instituții din Mioveni. Cifra de afaceri a crescut cu 15% comparativ cu 2021. Societatea are 110 angajați.
Centrul Cultural Mioveni, prin managerul Alin Călinescu și-a făcut bilanțul. Locul I Internațional în Serbia cu Ansamblul Plai de Dor, 12 cursuri pentru 1000 de copii și proiectul cel mai ambițios, Festivalul Analogue, care a fost un succes de la prima ediție, cu public din toată țara. Se dorește ca Analogue să ajungă printre primele festivaluri de gen din țară.
Târgul de Crăciun a avut parte de mult public.
Politia Locală, șef serviciu Bianca Procopiu: Există un raport anual defalcat lunar la dispoziția informării publice. Se dorește o conlucrare între agenții poliției locale și cetățeni pentru siguranța comunității din Mioveni.
Marius Lupu, șeful directiei de Asistenta Sociala, a anunțat că statistica anului 2022 a relevat o creștere a numărului divorțurilor. Dar se face o compensare cu creșterea căsătoriilor încheiate.
Din păcate, copiii sunt victimele neintelegerilor familiale între parinti și a crescut numărul de plasamente în regim de urgență și familiale.
Există o presiune pe bugetul local pentru nevoile serviciilor sociale aflate în creștere.
Se dorește crearea cadrului legal pentru serviciul social ”Ambulanta socială”. Ambulanța există.
Se poate institui o rețea de suport la nivel comunitar.
3500 cu cetateni beneficiari ai comunității din Mioveni și s-au implementat 2700 de instrumente.
Activitatea este in trend ascendent, în tandem cu cazuistica ce devine din ce în ce mai complexă.
La final, Primarul Ion Georgescu a declarat că Primăria Mioveni nu are capacitatea de a finanța cluburile sportive la amploarea pe care a luat-o activitatea lor și că regretă faptul că de sărbători sportivii sunt supărați. Se va încerca susținerea în continuare, cu recomandarea ca cele două cluburi să atragă mai multe sponsorizări.
Iată, în continuare, doar câteva din cifrele care înseamnă activitatea întregii instituții într-un an de zile:
1.CABINET PRIMAR
Nr. audienţe primar: 345 ;
Nr. audiențe telefonice: 84;
Nr.intrări-ieșiri adrese: 375.
Nr. vizitatori unici pe site-ul Primăriei Mioveni: 151.160;
Nr. vizitatori pe paginile site-ului www. emioveni.ro:237.600;
Nr. utilizatori înregistrați cu cont platforma Mioveni City App: 2394;
Nr. vizitatori site aplicație www.miovenicity.ro: