Este început de an și toți primarii stau cu ochii pe pușculița statului, funcție de aceasta urmând să-și facă și ei bugetul. Că la centru nu există nicio strategie durabilă de dezvoltare, niciun criteriu sănătos de repartizare al fondurilor, este o realitate pe care toți o acceptă, cu resemnare, mai departe. Până și primarii PSD, al căror partid este la guvernare, au ajuns să se căciulească, să stea la coadă la miniștri, secretari de stat sau directorime pentru un proiect, un aviz, o ștampilă, pentru care fac cărare la București de nenumărate ori și pentru care așteaptă luni bune, ba chiar ani!
,,Fără drumurile la București nu am face nimic, și-i mulțumesc lui Dumnezeu că noi și Ploieștiul suntem favoriți, că facem doar o oră, plus o oră prin București, față de alții care vin cu avioane sau cu mașini și stau 2-3 zile în Capitală ca să mai rezolve câte o problemă. Până se va vota bugetul, voi merge o dată sau de două ori pe săptămână, poate și mai des, voi sta la toate ușile, cu toate intervențiile și documantația, cu toate proiectele, cu tot ce avem nevoie." declară, sarcastic, primarul Cornel Ionică.
Primarii se tem să nu fie jefuiți din nou de Dragnea&Teodorovici
La începutul săptămânii trecute, la București, a avut loc ședința Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR). Primarii și-au dorit să-și facă auzită vocea înainte de votarea bugetului, pentru a fi siguri că doleanțele lor vor conta în deciziile mai-marilor și mai-tarilor. La AMR ar fi trebuit să participe și miniștrii în funcție, doar că aceștia erau plecați la Strasbourg, ca atare au venit câțiva secretari de stat. Nu mulți. Unul. Paradoxal, deși este an electoral, nici măcar președinții de partide nu au binevoit să răspundă invitației primarilor, cei mai importanți actori în campanie. Singur, Ludovic Orban a participat la întâlnirea cu pricina, la care inclusiv primarii PSD și-au exprimat nemulțumirile în privința modului în care guvernarea PSD i-a văduvit de miliarde bune din bugetele locale o dată cu celebra Lege a bugetului de stat. E drept că, în paralel cu diminuarea drastică a fondurilor pentru investiții, primarii au avut mână liberă în a-și crește salariile până la cer lor și întregului personal, lucru pe care nu au catadicsit să-l facă, unii cu riscul să intre în faliment. Principala temă de dezbatere a fost bugetul pe 2019 și teama ca și acesta să fie subfinanțat, așa cum s-a întâmplat în 2018.
,,Nu vor avea în 2018 venituri mai mici decât în 2017. Împreună, în următoarea perioadă, vom găsi cea mai bună formulă în aşa fel încât bugetele administraţiei locale să nu scadă sub 2017, aşa cum este şi obligaţia prin lege." – spuneau, la unison, Liviu Dragnea, dublat de Eugen Teodorovici, anul trecut pe vremea asta, atunci când primarii își exprimau îngrijorarea că veniturile lor vor scădea după diminunarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
480 de miliarde a pierdut Piteștiul dintr-un foc, iar la rectificarea promisă i s-a mai returnat… un miliard de la nașu' mare. ,,Noi ne-am mai descurcat pentru că nu am avut împrumuturi, dar alții au intrat de-a dreptul în incapacitate de plată, spune primarul Ionică. Prezent la AMR, acesta susține că, mai mult ca niciodată, primarii au fost extrem de vehemenți în solicitările lor.
,,Am fost invitat la o întâlnire cu primarii marilor orașe din România și discuțiile cele mai aprofundate au fost pe bugetul României și modul de repartizare al acestuia. Ca niciodată, s-a dezbătut foarte intens pe marginea repartizării cotelor din IVG. Și Piteștiul a fost lovit năpraznic de legea bugetului din 2018, cu greu am făcut față. Ministerul Finanțelor a repartizat aceste cote absolut greșit, după o formulă de calcul absolut dezastruoasă. Nu poți să dai Bucureștiului, care încasează taxe și impozite de nu poate să le cheltuie, 92% din cota de IVG, iar nouă un 40%. Ne-au spus că echilibrează la rectificare, dar ne-au mințit." declară primarul Ionică.
Potrivit concluziilor desprinse de la întâlnirea AMR, o cotă de 66% din IVG ar acoperi golul rămas în urma reducerii impozitului pe venit.
Dinspre decidenți vin promisiuni de mai bine, doar că Teodorovici trebuie să aibă cu ce să plătească pensiile și salariile mărite, așa că nu ar fi exclus ca bugetele de dezvoltare ale orașelor să fie încă o dată puse pe butuci. Altfel, la nivel de declarații, stăm bine. ,,Bugetul central este creionat și IVG-ul va rămâne la latitudinea UAT-urilor. De exemplu, dacă merge 20% la CJ-uri, 60% la dvs, la municipii, restul pentru echilibrare, ar fi o soluție potrivită. Acestea ar fi principiile. Dacă nu ajungeți cu aceste măsuri la acei 800 de lei pe locuitor, veți beneficia de măsuri de echilibrare."este declarația făcută la AMR de Marin Cojoc, director în Ministerul de Finanțe.
P.S.: Citește în săptămânalul Ancheta din această săptămână despre cele mai importante proiecte ale Piteștiului! Toate la mâna dumnezeului PSD, Liviu Dragnea!