1,4K
El crede ca mereu ca este subiectul unor conspiratii
Dezbaterea de catre consilierii locali ai Campulungului a propunerii de tiparire de brosuri educative ca masura adiacenta a programului „Mere in scoli” a scos la iveala nervozitatea primarului Calin Andrei. Acesta a banuit o intelegere intre BitPress si opozitia din consiliu, el fiind probabil convins ca articolul pe acest subiect postat de catre publicatia noastra ar fi avut drept scop inflamarea spiritelor la sedinta in care s-a discutat proiectul. In plus, Calin Andrei a acuzat BitPress de dezinformare, pe motivul ca banii pentru brosuri nu vor fi suportati din bugetul local, ci sunt repartizati de la bugetul de stat, prin Consiliul Judetean. Ca urmare, a sustinut primul edil al Campulungului, nu primaria este vinovata de faptul ca abia acum, la incheierea anului scolar, se aplica masura adiacenta si, avand in vedere timpul extrem de scurt, singura posibilitate este sa se aleaga tiparirea de brosuri in loc de excursii sau de concursuri cu premii.
Reamintim faptul ca municipalitatea va trebui sa cheltuiasca suma de 88 de milioane de lei, reprezentand 10% din valoarea merelor distribuite elevilor, legislatia precizand ca se poate opta „pentru cel putin una” din trei masuri adiacente, care sunt:
a) organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri ori alte evenimente si/sau activitati similare;
b) organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalitati practice educative care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor si prin activitati de gradinarit;
c) realizarea de brosuri sau de materiale didactice al caror scop este cunoasterea beneficiilor consumului de fructe si legume proaspete;
Ca atare, primarul Calin Andrei are dreptate in ceea ce priveste modul de provenienta al fondurilor, cu observatia ca asta nu inseamna mai putina chibzuinta si intelepciune in folosirea lor, fiind vorba tot de bani publici. In ceea ce priveste aplicarea primei masuri adiacente, aici ni s-a dat dreptate, fiindca nu se pot organiza excursii pentru toti cei 3156 de elevi, mai ales ca valoarea medie pe elev a programului adiacent este de 2,79 lei/elev. A ramas in discutie de ce se prefera tiparirea de brosuri in locul concursurilor cu premii, Calin Andrei sustinand ca nu se pot procura premii de acesti bani. Numai ca HG 905/2010, invocata in proiectul de hotarare, nu prevede ca toti copiii sa beneficieze de aceeasi valoare in cadrul masurilor adiacente, asa dupa cum e cazul consumului efectiv de mere. Asadar, la nivelul fiecarei clase, se puteau asigura cateva premii mai consistente care sa ii stimuleze pe cei mai buni, aceasta fiind si ratiunea unui concurs, concurs care, in cazul nostru, putea fi si o simpla demonstratie in clasa sau in gradina de flori a scolii.
Totusi, daca primarul Calin Andrei are acum conceptii egalitariste, o simpla consultare a Sistemului Electronic de Achizitii Publice i-ar fi dezvaluit ca de aici s-au cumparat caiete de 48 de file si la pretul de 0,65 lei/buc. (fara TVA), ceea ce inseamna ca se puteau acorda fiecarui elev cate 3 caiete, sau 2 caiete si un pix, etc. Ar fi fost o decizie mai practica decat tiparirea de brosuri, care vor arata la fel si pentru un copil de clasa intai, si pentru unul de clasa a opta, brosuri care, asa dupa cum si-au exprimat temerea chiar consilieri ai USL, risca sa ajunga la gunoi sau sa ramana teancuri prin cancelarii.
Decizia fiind insa luata conform argumentelor prezentate de primar, nu mai ramane decat sa credem ca se va tine cont si de propunerea rationala a unui consilier de a se tipari si planse care sa fie folosite ca material didactic. Cat despre conspiratiile pe care Calin Andrei si le inchipuie la orice critica sau sugestie care ii contrazic opiniile, il rugam sa fie barbat pana la capat si sa dezvaluie public si cu cine aranjeaza atunci cand pe BitPress au aparut si or sa mai apara, cand o sa fie cazul, si articole favorabile la adresa activitatii domniei sale.