Cetățenii care adăpostesc refugiați ucrainieni primesc din partea statului câte 70 de lei/zi/persoană. Mecanismul este unul relativ simplu: inițial, primăria este cea care decontează sumele către cetățenii care găzduiesc refugiați. Apoi, prefecturile comunică cifrele primite din partea lor Ministerului de Finanțe (MF). MF virează suma de bani înregistrată la nivel național Ministerului de Interne, care ajunge ulterior în contul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. IGSU alocă banii, în funcție de suma cerută de fiecare localitate în parte, inspectoratelor pentru situații de urgență județene care, la final, se ocupă de distribuirea banilor pe fiecare localitate în parte. Că banii sosesc cu întârziere, aceasta este o altă mâncare de pește.
Acum că am lămurit care este circuitul banului în natură, închipuiți-vă că primarului localității Călinești, Mihai Georgescu, cercetat în prezent pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, i-a trecut prin cap să deconteze astfel de sume către fiul său care-i este rudă de gradul I! 10.850 lei au ajuns de la Primăria Călinești în buzunarele lui Alexandru Georgescu, acesta solicitând bani pentru că a găzduit refugiați ucrainieni.
Să încasezi bani de la primăria condusă de propriul tată – sau să faci plăți din bugetul local către propriul fiu – numai ideea aceasta ar trebui să te facă să te gândești de două ori că te-ai putea afla într-un posibil conflict de interese. Nu mai vorbim despre aspectul moral al problemei, dar ar fi naiv să punem cuvântul politică/administrație și moralitate în același context.
Conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt reglementate destul de clar în Legea 161/2003.
Aceasta ar putea să nu fie singura problemă de ordin legal. Pe grupul ,,Sprijin Călinești” pe care s-au postat dovezi ale plăților făcute către fiul primarului se mai pune și următoarea problemă:
- ,,LEGEA nr. 70 din 2 aprilie 2015, Art.4. Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin.
- (1), către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei. Adică 10.850 este sub 10.000 sau ba?”
Câtă încredere poți avea într-un primar care își ține averea la adăpost?…
Să fi fost primarul din Călinești animat și de alte intenții, decât cele umanitare, din moment ce s-a grăbit să aducă refugiați la Călinești?
- ,,La două săptămâni de la invazia Ucrainei de către forțele armate rusești, Primăria Călinești, prin edilul comunei, Mihai Georgescu, a reușit să aducă în comuna noastră 3 femei împreună cu 4 copiii și un bărbat în vârstă de 72 ani, toți din orașul Odessa. Aceștia sunt găzduiți într-o casă, împreună, unde dispun de toate condițiile, beneficiind de control medical de specialitate, medicamente, haine, produse de igiena și tot ce au cerut, pentru bunul confort.” transmitea primarul, la începutul anului.
Am vrea să-l credităm pe edil cu toate bunele intenții, doar că ne-am mai uitat și peste declarația sa de avere. Deși nu e vreun om al străzii sau asistat social, primarul nu are pe numele său, nici casă, nici teren, nici mașină. Acesta și-a declarat doar salariul de la primărie și datoriile rămase în urma dosarului de contrabadă cu alcool, dosar în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru delapidare.
Nu ai cum să nu te întrebi câtă încredere poți avea într-un edil care, putem presupune, și-a trecut averea pe numele familiei și/sau a rudelor pentru a se proteja financiar.
Ne-ar fi plăcut să încheiem aici capitolul ,,Călinești”, doar că se pare că scandalul sexual și această posibilă incompatibilitate ar putea fi niște mărunțișuri prin comparație cu ce se prefigurează.
Luni, în ședința de Consiliu Local, urmează să se acorde un vot extrem de important într-o chesiune care miroase rău a ilegalitate.
Stați aproape! Revenim cât de curând cu amănunte!