2,2K
Dupa doua mandate in care a adus localitatea la standardul de civilizatie dorit de locuitori, primarul Florea Ene vrea sa treaca la urmatorul nivel
A venit in fruntea Primariei Mosoaia desi nici nu isi propusese acest lucru. Colegii din partid, prietenii si oameni din localitate, insa, l-au rugat sa candideze pentru ca era nevoie de o alternativa in localitate, de un om care sa fie in stare sa faca ceea ce nu reusise predecesorul. Dupa doua mandate, edilul Florea Ene nu regreta ca a acceptat provocarea, mai ales ca are dupa ce trage linie.
Domnule primar, sunteti in fata celui de al treilea mandat. Ce ne puteti spune de primele doua? Cum au decurs? Ce ati realizat?
In momentul in care am fost ales primar, mi-am propus sa schimb radical in bine viata locuitorilor din Mosoaia. Erau foarte multe de facut: cea mai mare parte a drumurilor erau neasfaltate, nivelul de dezvoltare a retelelor de utilitati era foarte scazut, plus celelalte probleme cu care comunitatea se confrunta. Am stabilit ordinea prioritatilor si am inceput cu drumurile, considerand ca, in momentul in care o localitate beneficiaza de o infrastructura de drumuri bine pusa la punct se creeaza premisele atragerii de noi rezidenti si investitori. Am plecat aproape de la zero si am ajuns ca astazi sa avem 70% din drumurile comunei Mosoaia asfaltate. Si vorbim aici de lucrari de calitate, facute sa dureze multi ani de aici inainte. In ceea ce priveste retelele de utilitati, in prima faza am investit in extinderea retelei de apa, considerand ca este anormal ca in secolul XXI sa mai existe gospodarii neracordate la conductele de alimentare cu apa. Astazi vorbim de o comuna 100% alimentata cu apa. In perioada de cand am fost ales primar al comunei, am realizat introducerea retelei de apa in zonele care nu beneficiau de aceasta utilitate: Ciocanai Vale, Smeura de Sus, Olteni, Corbu, strada Bisericii si in mai multe zone din satul Hintesti. De asemenea, acolo unde vechile conducte nu mai corespundeau, au fost inlocuite pentru o mai buna eficientizare a distributiei de apa potabila catre populatie. Astfel de lucrari au fost executate in satele Batrani, Lazaresti, Lunga Lazaresti, dar si in satul Mosoaia acolo unde a fost nevoie.
„Educatia tinerei generatii constituie o prioritate pentru mine in urmatoarea perioada”
Daca ar fi sa punctati cea mai important realizare, care ar fi aceea?
In ultimii patru ani, mi-am canalizat atentia asupra unuia dintre cele mai importante proiecte de investitii, si anume introducerea retelei de gaze. Dupa ce au fost puse la punct toate detaliile privind proiectarea si finantarea, a urmat aproximativ un an de zile in care s-a lucrat intens in toata comuna, introducandu-se conducte pentru alimentarea cu gaze in toate satele comunei. Aceasta realizare mi-a adus o satisfactie deosebita, ca primar, pentru ca am reusit sa indeplinesc unul dintre cele mai vechi visuri ale locuitorilor comunei Mosoaia. Dupa 20 de ani de asteptare, astazi peste 90% din gospodariile comunei Mosoaia au posibilitatea de a se racorda la retea. Si multi dintre ei deja au bransamentele facute si se folosesc de aceasta utilitate. Intr-adevar, mai sunt cateva zone in care reteaua trebuie extinsa pentru a beneficia toti locuitorii, insa deocamdata in zonele respective numarul cererilor de bransare este foarte mic. In momentul in care numarul solicitarilor de a se racorda la retea va fi suficient de mare incat sa justifice o asemenea investitie, atunci vom proceda la extinderea retelei. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca o astfel de investitie, care este si costisitoare, trebuie justificata si de numarul de beneficiari. Nu ne permitem sa investim miliarde de lei pentru doar doi-trei consumatori, mai ales in conditiile in care inca suportam efectele crizei economice.
Stim ca ati investit foarte mult in invatamant…
In activitatea pe care am desfasurat-o am acordat atentie si acestui domeniu, prin construirea unui local pentru scoala si gradinita din satul Batrani, prin modernizarea si reabilitarea celorlalte unitati de invatamant din comuna si prin asigurarea transportului elevilor din satele mai indepartate catre scoala. Comasarea scolilor a determinat insa o schimbare de strategie, asa ca am decis sa nu mai invstim in vechile unitati, ci sa avem in sfarsit o scoala mare, frumoasa cu care sa ne mandrim. Astfel, in toamna anului trecut am demarat lucrarile la constructia noului local, care va avea 8 sali de clasa, 4 laboratoare, o sala de sport, laborator de informatica, sali pentru birouri, cancelarie, grupuri sanitare in interior, dispuse pe doua nivele, parter plus un etaj. Educatia tinerei generatii de cetateni ai comunei Mosoaia constituie o prioritate pentru mine in urmatoarea perioada, acum ca o mare parte din restul proiectelor au fost deja realizate. Mi-am propus sa fac la Mosoaia cea mai moderna scoala din mediul rural argesean, astfel incat copiii sa nu mai plece sa invete la Pitesti. Vrem sa ne tinem copiii acasa.
Din punct de vedere social, care sunt cele mai semnificative aspecte ale activitatii administratiei locale pe care o conduceti?
In momentul in care criza economica si-a facut simtita prezenta si in buzunarele romanilor, am decis sa nu marim cuantumul taxelor si impozitelor locale pentru a nu pune alte greutati pe umerii cetatenilor comunei, intelegand ca, in felul acesta, oamenii vor trece mai usor peste problemele financiare. Ulterior, dat fiind faptul ca recesiunea a continuat, am mentinut aceleasi valori si in anii urmatori. De asemenea, in fiecare an, in lunile de iarna, Primaria Mosoaia a coordonat campaniile de distribuire a ajutoarelor pentru incalzire. Actiunea de distribuire a sumelor cuvenite beneficiarilor acestor ajutoare s-a derulat de fiecare data in mod eficient, datorita bunei organizari. Odata sositi banii pentru ajutorul de incalzire, s-a stabilit un program de distribuire a sumelor aferente fiecarei familii beneficiare, in functie de venituri, banii fiind distribuiti pe sate, dupa un program comunicat in prealabil celor indreptatiti sa primeasca ajutorul financiar. O alta actiune pe care am coordonat-o a fost distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeana, de care au beneficiat varstnicii cu pensii mici, persoanele cu handicap si somerii. In ceea ce priveste beneficiarii prevederilor Legii 416 privind venitul minim garantat, la momentul actual avem 29 de persoane, din care 9 presteaza ore de munca, contribuind la mentinerea curateniei pe raza comunei. Inarmati cu saci de plastic, oamenii aduna de pe marginea drumului gunoaiele lasate in urma de cetatenii certati cu curatenia, o data la doua saptamani, angajatii pe Legea 416 luand padurea la pas de la un capat la altul. De asemenea, sarbatorile de iarna au constituit in fiecare an un bun prilej pentru noi de a face o bucurie celor mai mici cetateni ai comunei. De Craciun, am acordat sutelor de copii din Mosoaia daruri constand in pachete cu dulciuri si sucuri, actiune sustinuta si cu sprijinul unor sponsori, care s-au oferit sa ne ajute.
Nu ratati Ziua Comunei Mosoaia!
Se apropie Ziua Comunei, o sarbatoare devenita traditie in calendarul fiecarui locuitor din Mosoaia. Ce inseamna aceasta sarbatoare pentru cetatenii comunei?
Cetatenii comunei Mosoaia merita si au dreptul la o zi numai a lor, o zi in care sa-si mai descreteasca fruntile, sa mai schimbe o vorba cu concetatenii lor, sa se bucure de un spectacol folcloric specific romanesc. Ziua Comunei este un astfel de prilej. Prin organizarea acestui eveniment, dorim sa oferim mosoienilor o serbare campeneasca la care toata lumea sa se simta bine, unde oamenii sa se intalneasca si sa petreaca impreuna.